Skip to content

Wat u moet weten over kleurscheidingen bij afdrukken

21 de juni de 2021
colorful paper stripes wave shape blue color 614907272 5a5bc950845b3400374c4dea

Kleurscheiding is het proces waarbij originele digitale full-color bestanden worden gescheiden in afzonderlijke kleurcomponenten voor vierkleurenprocesdruk. Elk element in het bestand wordt afgedrukt in een combinatie van vier kleuren: cyaan, magenta, geel en zwart, in de wereld van commercieel drukwerk bekend als CMYK.

CMYK-kleurmodel: voor printprojecten

Door deze vier inktkleuren te combineren, ontstaat een breed spectrum aan kleuren op de afgedrukte pagina. Bij het vierkleurendrukproces wordt elk van de vier kleurscheidingen op een aparte drukplaat aangebracht en op één cilinder van een drukpers geplaatst. Terwijl vellen papier door de drukpers gaan, brengt elke plaat een afbeelding in een van de vier kleuren over op het papier. De kleuren, die als minuscule puntjes worden aangebracht, vormen samen een full colour afbeelding.

Een commerciële drukkerij zorgt voor het maken van de kleurscheidingen op de meeste projecten. Het bedrijf gebruikt eigen software om digitale bestanden te scheiden in de vier CMYK-kleuren en om de kleurgescheiden informatie over te brengen naar platen of rechtstreeks naar digitale persen. De meeste printontwerpers werken in het CMYK-model om het uiterlijk van de kleuren in het uiteindelijke gedrukte product nauwkeuriger te voorspellen.

RGB: voor digitale projecten

CMYK is echter niet het beste kleurmodel voor documenten die op een scherm moeten worden bekeken. Deze kunnen het best worden gebouwd met behulp van het RGB-kleurenmodel (rood, groen, blauw). Het RGB-model bevat meer kleurmogelijkheden dan het CMYK-model omdat het menselijk oog meer kleuren kan zien dan inkt op papier kan dupliceren.

Hexadecimale drietallen voor RGB-kleuren

Als u RGB in uw ontwerpbestanden gebruikt en de bestanden naar een commerciële drukker stuurt, zijn ze nog steeds in kleur gescheiden in de vier CMYK-kleuren om af te drukken. Tijdens het omzetten van de kleuren van RGB naar CMYK kan de kleur echter verschuiven van wat u op het scherm ziet naar wat op papier reproduceerbaar is.

Digitale bestanden instellen voor kleurscheiding

Grafisch ontwerpers zouden digitale bestanden die bestemd zijn voor vierkleurenscheiding in de CMYK-modus moeten opzetten om kleurverrassingen te voorkomen. Alle geavanceerde software-apps – Adobe Photoshop, Illustrator en InDesign, Corel Draw, QuarkXPress en vele andere – bieden deze mogelijkheid. Het is gewoon een kwestie van een voorkeur veranderen.

RBG CMYK-conversie in Photoshop

Een uitzondering op de regel

Als uw afgedrukte project een steunkleur bevat, mag die kleur niet worden gemarkeerd als een CMYK-kleur. Het moet als steunkleur worden bewaard, zodat het, wanneer de kleurscheidingen worden gemaakt, op zijn eigen scheiding verschijnt en in zijn eigen speciale kleureninkt wordt afgedrukt. Programma’s zoals Adobe Photoshop maken dit proces eenvoudig. Steunkleur is een kleur die exact moet overeenkomen met een bepaalde kleur,

Selecteer het vak Kleur in het dialoogvenster Nieuw steunkanaal.