Skip to content

Welke software heb ik nodig om een ​​logo te maken?

3 de juli de 2021
CorelDRAWX7 SS2014 56a4588d5f9b58b7d0d68047

Vanwege het brede scala aan mogelijke logogebruiken, is het het beste om vectorgebaseerde software zoals Adobe Illustrator of CorelDRAW te gebruiken wanneer u een bedrijfslogo ontwerpt. Op vectoren gebaseerde logo’s kunnen worden vergroot of verkleind tot elk formaat zonder kwaliteitsverlies, omdat ze gebaseerd zijn op wiskunde in plaats van pixels. Op pixels gebaseerde logo’s, zoals een logo dat u zou kunnen maken in fotobewerkingssoftware, werken anders en kunnen niet aanzienlijk worden vergroot zonder de kwaliteit aan te tasten. Zelfs het beste logo-idee kan zijn impact verliezen als het niet is gemaakt in vectorsoftware en wordt opgeslagen in formaten die het overal kunnen gebruiken waar een bedrijf of product het nodig heeft. Door het originele logo in vectorsoftware te genereren, kunt u het in elk formaat opslaan en indien nodig vergroten.

Beste vector grafische ontwerpsoftware

Adobe Illustrator regeert de menigte van vectorsoftware, maar het heeft een aantal waardige uitdagers. Als u al een van deze programma’s bezit, gebruik deze dan om uw vectorgrafisch logo te ontwerpen:

  • Adobe Illustrator (pc’s en Macs)
  • CorelDraw (pc’s)
  • Schets (Mac)
  • Affinity Designer (pc’s en Macs)
  • Inkscape (gratis open-source software voor pc’s, Macs en Linux)

Als je nog nooit met vectorsoftware hebt gewerkt, loop je misschien tegen een leercurve aan. Deze programma’s hebben allemaal gratis online tutorials die je kunnen helpen de basis te leren. Er zijn andere vectorsoftwareprogramma’s beschikbaar. Zorg ervoor dat u uw logo kunt exporteren in de formaten die u nodig hebt.

Gepatenteerde vectorsoftware-indelingen

Wanneer u een logo opslaat in vectorsoftware, heeft u verschillende opmaakopties. Sommige softwareprogramma’s hebben eigen indelingen, zoals het AI-formaat van Illustrator of het CDR-formaat van CorelDRAW. Deze formaten zijn handig voor het originele ontwerp. Wanneer het ontwerp voltooid is, kan het AI- of CDR-bestand worden opgeslagen of geëxporteerd in de andere benodigde formaten.

Veelgebruikte vectorsoftware-indelingen

Naast de eigen indelingen bieden de meeste vectorsoftwareprogramma’s u opties voor de indelingen EPS, PDF en .SVG. EPS- en PDF-formaten worden veel gebruikt in print, display en verpakking. Ze kunnen CMYK-, RGB-, HEX- of steunkleurafbeeldingen bevatten. Logo’s die bestemd zijn voor web- of app-gebruik moeten worden opgeslagen als SVG-afbeeldingen. Dit formaat is in wezen XML-code die browsers gemakkelijk kunnen lezen. U hoeft XML niet te leren om SVG-afbeeldingen te maken. De software schrijft de code voor u wanneer het bestand wordt opgeslagen of geëxporteerd in het SVG-formaat.

Kleuren in vectorlogo’s

Als het logo bestemd is om te worden gedrukt, moeten CMYK-kleuren — of Pantone-steunkleuren, in het geval van een enkel- of tweekleurig logo — worden gebruikt. Als het logo bestemd is voor gebruik via internet of mobiele apps, zijn RGB- of hexadecimale kleurruimten het beste. Wanneer u een logo ontwerpt, exporteert of opslaat in alle verschillende formaten die u nodig heeft. U wilt zeker een aanwezigheid op het web, gedrukte visitekaartjes en brochures, en misschien T-shirts of een vrachtwagenwrap. Deze kunnen allemaal het logo in een ander formaat en formaat vereisen (vraag de provider). Het is essentieel om een ​​originele, bewerkbare versie van het logo te behouden, zodat u het formaat kunt wijzigen wanneer dat nodig is.

Tips voor het werken met vectoren

Het is geen geheim dat de beste logo’s vrij eenvoudig van ontwerp zijn, zoals Paul Rand zou bevestigen: denk aan Nike’s swoosh, Apple computer’s Apple of FedEx’s all-type FedEx (met de pijl die beweging aangeeft die er slim in is ingebed als negatieve ruimte ). Deze logo’s kunnen worden vergroot of verkleind zonder kwaliteitsverandering. Ze zijn direct herkenbaar. Ze verschijnen op pagina’s, schermen en producten. Houd bij het ontwerpen van uw vectorgrafisch logo rekening met deze tips:

  • Gebruik waar nodig geometrische vormen.
  • Beperk elke tekst tot de bedrijfs- of productnaam.
  • Houd het simpel en gewaagd.
  • Denk aan negatieve ruimte (de lege ruimte in het logo).
  • Kleur is van levensbelang.

Als u type in het logo gebruikt, zorg er dan voor dat de lettertypekeuze een aanvulling is op het merk en gemakkelijk leesbaar is. U converteert de tekst naar contouren in de vectorsoftware, zodat het type, net als elk ander deel van het logo, kan worden vergroot of verkleind tot elk formaat zonder de kwaliteit aan te tasten.

Tip: Wanneer u tekst naar vectoren converteert, kunt u de tekst niet meer bewerken, dus bewaar een kopie van het logo voordat u de tekst converteert voor toekomstig gebruik.