Skip to content

11 beste manieren om uw computer koel te houden

1 de augustus de 2021
CoolComputer 2624713 4eb768bf2fa744d8bed767da5dec3a56

Uw computer bevat veel onderdelen, die bijna allemaal warmte produceren wanneer uw computer aan staat. Sommige onderdelen, zoals de CPU en grafische kaart, kunnen zo heet worden dat je erop kunt koken. In een correct geconfigureerde desktop- of laptopcomputer wordt veel van deze warmte door verschillende ventilatoren uit de computerbehuizing afgevoerd. Als uw computer de hete lucht niet snel genoeg verwijdert, kan de temperatuur zo hoog worden dat u ernstige schade aan uw pc riskeert. Onnodig te zeggen dat het koel houden van uw computer een topprioriteit moet zijn. Hieronder staan ​​​​11 computerkoelingsoplossingen die iedereen kan doen. Veel zijn gratis of erg goedkoop, dus er is echt geen excuus om uw computer te laten oververhitten en schade aan te richten. U kunt de CPU-temperatuur van uw computer testen als u vermoedt dat deze oververhit raakt en dat u naar een pc-koeler of andere oplossing moet kijken.

Luchtstroom toestaan

Het gemakkelijkste wat u kunt doen om uw computer koel te houden, is door hem een ​​beetje ademruimte te geven door eventuele obstakels voor de luchtstroom te verwijderen. Zorg ervoor dat er niets tegen een kant van de computer zit, vooral niet tegen de achterkant. De meeste hete lucht stroomt uit de achterkant van de computerkast. Er moet aan weerszijden minimaal 2-3 inch open zijn en de achterkant moet volledig open en onbelemmerd zijn. Als uw computer is verborgen in een bureau, zorg er dan voor dat de deur niet altijd gesloten is. Koele lucht komt binnen vanaf de voorkant en soms vanaf de zijkanten van de behuizing. Als de deur de hele dag gesloten is, heeft de hete lucht de neiging om in het bureau te recyclen, en wordt heter en heter naarmate de computer langer aan staat.

Start uw pc met de behuizing gesloten

Cooler Master RC-942-KKN1 HAF X Black Ultimate Full-Tower

Een stedelijke legende over koeling van desktopcomputers is dat het koeler houden van uw computer met de behuizing open. Het lijkt logisch: als de behuizing open is, zou er meer luchtstroom zijn die zou helpen om de computer koeler te houden. Het ontbrekende puzzelstukje hier is vuil. Wanneer de behuizing open staat, verstoppen stof en vuil de koelventilatoren sneller dan wanneer de behuizing gesloten is. Dit zorgt ervoor dat de ventilatoren langzamer gaan draaien en veel sneller uitvallen dan normaal. Een verstopte ventilator doet een vreselijke klus bij het koelen van uw dure computercomponenten. Het is waar dat het in eerste instantie een klein voordeel kan opleveren om uw computer te laten draaien met de behuizing open, maar de toename van de blootstelling van de ventilator aan vuil heeft een veel grotere invloed op de temperatuur op de lange termijn.

Maak je computer schoon

Dust-off gecomprimeerde gasstofdoek

De ventilatoren in je computer zijn er om hem koel te houden. Weet je wat een ventilator vertraagt ​​en uiteindelijk laat stoppen? Vuil – in de vorm van stof, haren van huisdieren, enz. Het vindt allemaal een weg naar uw computer en veel ervan blijft in de verschillende ventilatoren steken. Een van de meest effectieve manieren om uw pc te koelen, is door de interne ventilatoren schoon te maken. Er is een ventilator bovenop de CPU, een in de voeding en meestal een of meer aan de voor- en/of achterkant van de behuizing. Zet gewoon je computer uit, open de behuizing en gebruik ingeblikte lucht om het vuil van elke ventilator te verwijderen. Als je computer echt vies is, neem hem dan mee naar buiten om schoon te maken, anders zal al dat vuil zich ergens anders in de kamer nestelen en uiteindelijk weer in je pc terechtkomen!

Verplaats je computer

Gestresste vrouw met hand in haar met creditcard op computer in thuiskantoor

Is het gebied waar u uw computer gebruikt gewoon te warm of te vuil? Soms is uw enige optie om de computer te verplaatsen. Een koelere en schonere ruimte in dezelfde kamer is misschien prima, maar u moet misschien overwegen om de computer helemaal naar een andere plaats te verplaatsen. Als het verplaatsen van uw computer geen optie is, lees dan verder voor meer tips. Het verplaatsen van uw computer kan schade aan de gevoelige onderdelen binnenin veroorzaken als u niet voorzichtig bent. Zorg ervoor dat je alles loskoppelt, draag niet te veel tegelijk en ga heel voorzichtig zitten. Uw grootste zorg is de behuizing van uw computer, die alle belangrijke onderdelen bevat, zoals uw harde schijf, moederbord, CPU, enz.

Upgrade de CPU-ventilator

ThermalTake Frio CLP0564 CPU-koeler

Uw CPU is waarschijnlijk het meest gevoelige en dure onderdeel van uw computer. Het heeft ook de meeste kans op oververhitting. Tenzij je je CPU-ventilator al hebt vervangen, is degene die nu in je computer zit waarschijnlijk een onderste ventilator die je processor net genoeg koelt om hem goed te laten werken, en dat in de veronderstelling dat hij op volle snelheid draait. Veel bedrijven verkopen grote CPU-ventilatoren die helpen de CPU-temperatuur lager te houden dan een in de fabriek geïnstalleerde ventilator ooit zou kunnen.

Installeer een Case Fan (of twee)

Cooler Master MegaFlow 200 Rode LED Stille Ventilator

Een behuizingsventilator is slechts een kleine ventilator die van binnenuit aan de voor- of achterkant van een desktopcomputerbehuizing wordt bevestigd. Case-fans helpen lucht door een computer te verplaatsen, wat, als je je herinnert van de eerste paar tips hierboven, de beste manier is om ervoor te zorgen dat die dure onderdelen niet te heet worden. Het installeren van twee behuizingsventilatoren, één om koele lucht naar de pc te verplaatsen en een andere om warme lucht uit de pc te verplaatsen, is een geweldige manier om een ​​computer koel te houden. Case-fans zijn zelfs gemakkelijker te installeren dan CPU-fans, dus wees niet bang om in je computer te kruipen om dit project aan te pakken. Het toevoegen van een case-fan is geen optie bij een laptop of tablet, maar een koelkussen is een geweldig idee om te helpen.

Stop met overklokken

Laptopcomputer met kabel die een raket vormt

Als je niet zeker weet wat overklokken is, doe je het waarschijnlijk niet en hoef je je er dus geen zorgen over te maken. Aan de rest van jullie: je weet heel goed dat overklokken de mogelijkheden van je computer tot het uiterste drijft. Wat u zich misschien niet realiseert, is dat deze veranderingen een directe invloed hebben op de temperatuur waarop uw CPU en andere overgeklokte componenten werken. Als je de hardware van je pc overklokt, maar geen andere voorzorgsmaatregelen hebt genomen om die hardware koel te houden, raden we je zeker aan om je hardware opnieuw te configureren naar de fabrieksinstellingen.

Vervang de voeding

Corsair Liefhebber TX650 V2 ATX12V &  EPS12V-voeding

In de voeding van uw computer is een grote ventilator ingebouwd. De luchtstroom die je voelt als je je hand achter je computer houdt, komt van deze ventilator. Als je geen casefan hebt, is de ventilator van de voeding de enige manier om de hete lucht die in je computer wordt gecreëerd, te verwijderen. Je computer kan snel opwarmen als deze ventilator niet werkt. De ventilator van de voeding kun je helaas niet zomaar vervangen. Als deze ventilator het niet meer doet, moet je de hele voeding vervangen.

Componentspecifieke ventilatoren installeren

Kingston HyperX stand-alone ventilator

Het is waar dat de CPU waarschijnlijk de grootste warmteproducent in uw computer is, maar bijna elk ander onderdeel creëert ook warmte. Supersnel geheugen en high-end grafische kaarten kunnen de CPU vaak zijn geld geven. Als je merkt dat je geheugen, grafische kaart of een ander onderdeel veel warmte afgeeft, kun je ze afkoelen met een onderdeelspecifieke ventilator. Met andere woorden, als uw geheugen te heet is, koop en installeer dan een geheugenventilator. Als je grafische kaart oververhit raakt tijdens het spelen, upgrade dan naar een grotere ventilator voor grafische kaarten. Met steeds snellere hardware komen steeds hetere onderdelen. Fanfabrikanten weten dit en hebben gespecialiseerde ventilatoroplossingen gemaakt voor bijna alles in uw computer.

Een waterkoelingsset installeren

Intel RTS2011LC koelventilator/waterblok

In zeer geavanceerde computers kan warmteontwikkeling zo’n probleem worden dat zelfs de snelste en meest efficiënte ventilatoren de pc niet kunnen koelen. In deze gevallen kan het installeren van een waterkoelingsset helpen. Water draagt ​​warmte goed over en kan de temperatuur van een CPU drastisch verlagen. “Water in een computer? Dat klinkt niet veilig!” Maak je geen zorgen, het water of een andere vloeistof is volledig ingesloten in het transfersysteem. Een pomp pompt koele vloeistof naar de CPU waar deze de warmte kan absorberen en pompt vervolgens de hete vloeistof uit uw computer waar de warmte kan worden afgevoerd. Vloeistofkoelingskits zijn eenvoudig te installeren, zelfs als u nog nooit een computer hebt geüpgraded.

Een faseveranderingseenheid installeren

Cooler Express Super enkele verdamper CPU-koeleenheid

Phase change units zijn de meest ingrijpende koeltechnologieën. Een faseveranderingseenheid kan worden gezien als een koelkast voor uw CPU. Het gebruikt veel van dezelfde technologieën om een ​​CPU te koelen of zelfs te bevriezen. Faseovergangseenheden zoals hier afgebeeld variëren in prijs van $ 1.000 tot $ 2.000 USD. Vergelijkbare pc-koelingsproducten op bedrijfsniveau kunnen $ 10.000 USD of meer kosten!