Skip to content

2.1-kanaals luidsprekersystemen

23 de juni de 2021
GettyImages 683855139 23cf2a1eb0c442ea9233401392e0e462

In tegenstelling tot een standaard paar stereoluidsprekers, is een 2.1-kanaals thuisbioscoopsysteem een ​​stereosysteem dat is ontworpen om thuisbioscoopgeluid te leveren. Vergeleken met een gewoon 5.1-kanaals surround sound-systeem, maakt het 2.1-kanaalssysteem gebruik van slechts twee stereoluidsprekers en één subwoofer om audio van aangesloten bronnen af ​​te spelen. Een belangrijk voordeel van het gebruik van 2.1-kanaals thuisbioscoopsystemen is dat ze geweldig zijn om van films en muziek te genieten zonder dat er surround- en/of middenkanaalluidsprekers nodig zijn; u kunt ook genieten van veel minder rommel door het leggen van extra draden. Bovendien zijn 2.1-kanaalsystemen ook een enorme stap voorwaarts ten opzichte van het basisgeluid dat wordt geproduceerd door kleine luidsprekers die in de meeste televisies zijn ingebouwd.

5.1-kanaals geluid gedefinieerd

De meeste tv-programma’s en dvd/Blu-ray-films worden geproduceerd in surround-geluid, bedoeld om te worden afgespeeld op een 5.1-kanaals geluidssysteem. Elke luidspreker in een 5.1-kanaals systeem speelt een belangrijke rol in het totale geluid. Het zijn echter de voor- (of stereo) luidsprekers, zoals in een 2.1-kanaals systeem, die de meest kritische. Over het algemeen reproduceren de voorluidsprekers de meeste actie op het scherm in een film. Het kan een voorbijrijdende auto zijn of het geluid van pratende mensen met een rammelende bril in een bar- of restaurantscène. De meeste geluiden die kijkers helpen verbinding te maken met de scène, worden gehoord via de voorste luidsprekers. In een 5.1-kanaalssysteem is de middenluidspreker belast met de kwaliteitsweergave van dialogen, wat (uiteraard) een belangrijk onderdeel is van elk verhaal. Maar in een 2.1-kanaalssysteem wordt de dialoog naar de linker- en rechtervoorluidsprekers geleid, zodat deze hoorbaar zijn en niet verloren gaan. Dan heb je de achterste surround-speakers in een 5.1-kanaals systeem, die geluiden weergeven die niet op het scherm te zien zijn. Deze helpen bij het creëren van een driedimensionaal geluidsveld waar geluiden en speciale effecten uit alle richtingen te horen zijn. Bij correct en effectief gebruik voegen surround-luidsprekers realisme en opwinding toe aan films en muziek. Bij een 2.1-kanaals systeem wordt het geluid van de surround-speakers weergegeven door de front-speakers. Je hoort dus nog steeds al het geluid, hoewel het alleen van de voorkant komt en niet van de achterkant van de kamer. Het subwooferkanaal – bekend als het .1 (punt één) kanaal omdat het alleen bas produceert – verbetert de impact, het realisme en de audioweergave van tv, films en muziek.

Tv, films en muziek

Simpel gezegd, een 2.1-kanaals systeem reproduceert tv, filmgeluid en muziek met minder luidsprekers, minder bedrading, maar bijna net zoveel opwinding. Veel mensen geven de voorkeur aan de eenvoud van 2.1-kanaals geluid en merken dat ze hun bestaande stereosysteem kunnen gebruiken in plaats van een gloednieuw thuisbioscoopsysteem te moeten kopen. Sommigen zijn helemaal tevreden met het geluid. Er zijn echter andere luisteraars die geen genoegen nemen met minder dan een meerkanaals surround sound-systeem. Een belangrijke reden hiervoor is dat 5.1-kanaals geluid een gevoel van omhulling creëert, waarbij muziek en effecten realisme, spanning en intrige toevoegen alsof je midden in de scene. Maar het belangrijkste om te onthouden is dat de film dat allemaal moet hebben om mee te beginnen (dwz gecodeerd in het mediaformaat). Als je van content houdt die niet al die toegevoegde lagen audiovisuele effecten heeft, kan een 2.1-kanaals systeem een ​​vergelijkbare ervaring bieden, maar tegen een veel grotere waarde.

Is een 2.1-kanaals systeem geschikt voor u?

Voor de liefhebber is een 5.1 kanaals systeem waarschijnlijk een must. Maar voor de toevallige luisteraar kan een 2.1-kanaalssysteem de voorkeur hebben vanwege zijn eenvoud, lagere kosten en gebruiksgemak. Een 2.1-kanaals systeem is ideaal voor kleine kamers, appartementen, slaapzalen of ruimtes waar de ruimte beperkt is. Dergelijke 2.1-kanaals systemen zijn ook prima geschikt voor wie geen plek heeft voor surround sound-speakers en/of geen zin heeft om met kabels te rommelen. Terwijl een thuisbioscoopsysteem de beste luisterervaring biedt, kunt u met een 2.1-kanaals systeem gemakkelijk genieten van muziek en films – met realistisch geluid – maar zonder de wirwar van extra luidsprekers en kabels.

Surround Sound krijgen zonder achterkanaalluidsprekers

Sommige 2.1-kanaals systemen hebben speciale decoders om de illusie van surround sound-effecten te creëren met twee luidsprekers, algemeen bekend als Virtual Surround Sound (VSS). Hoewel er met verschillende termen naar wordt verwezen (fabrikanten maken vaak namen voor hun vergelijkbare maar gepatenteerde technologieën), hebben VSS-systemen allemaal hetzelfde doel: een omhullend surround-geluidseffect creëren door slechts twee voorluidsprekers en een subwoofer te gebruiken. De verschillende 2.1-kanaalssystemen maken gebruik van 5.1-kanaals decoders in combinatie met speciale digitale circuits die het geluid van de achterste kanaalluidsprekers simuleren. VSS kan zo overtuigend zijn dat je je hoofd misschien omdraait als je een ‘virtueel geluid’ van vlak achter je hoort komen.

2.1-kanaals thuisbioscoopsystemen

Voorverpakte of alles-in-één systemen zoals Bose, Onyko of Samsung (om er maar een paar te noemen) bevatten alles wat je nodig hebt, behalve de televisie. Deze systemen hebben een ingebouwde ontvanger, dvd-speler, twee luidsprekers en een subwoofer voor echt thuisbioscoopgeluid in een compact, gebruiksvriendelijk pakket.