Skip to content

7 meest voorkomende online foutcodes

31 de juli de 2021
error in binary code krzysztof zmij e plus getty images 56a6fa305f9b58b7d0e5ce74

Foutmeldingen zijn je vriend. Hoe ongewenst ze ook zijn, ze bieden nuttige codes die u in het Engels kunt vertalen om te begrijpen wat het probleem zou kunnen zijn. Er zijn veel foutmeldingen die u kunt zien terwijl u verbonden bent met internet, maar hieronder staan ​​enkele van de meest voorkomende die de meeste mensen tegenkomen. Mogelijk ziet u ze wanneer uw apparaat helemaal geen verbinding heeft met internet, of als een webpagina niet beschikbaar is of niet goed reageert. Gebruik deze lijst om te ontcijferen wat er aan de hand is en volg de links naar de volledige handleidingen voor probleemoplossing voor meer informatie. Wanneer u een foutcode op een webpagina ziet, wordt dit beschouwd als een HTTP-statuscode. De code wordt vaak gecombineerd met een zin (zoals je hieronder zult zien) om wat meer context te bieden.

400 Ongeldige aanvraagfout

EEN 400 slecht verzoek fout kan verschijnen in een webbrowser als u een URL onjuist typt of probeert toegang te krijgen tot een webpagina die niet toegankelijk is voor het grote publiek. De belangrijkste oplossing is om de URL nogmaals te controleren om er zeker van te zijn dat deze correct is ingevoerd. Als dat niet helpt, gebruik dan een zoekmachine zoals Google om de pagina te vinden, die u vaker wel dan niet naar de juiste URL zal leiden.

403 Verboden fout

Uitroepteken fout knop illustratie

EEN 403 verboden foutmelding kan worden weergegeven als u probeert toegang te krijgen tot een webpagina waarvoor een gebruikersnaam en wachtwoord nodig zijn. De pagina geeft geen toegang tot het grote publiek. Deze fout betekent niet dat de pagina helemaal niet beschikbaar is, maar alleen dat deze niet beschikbaar is voor jij. Het is ontoegankelijk omdat u niet op de “goedgekeurde” lijst met bezoekers staat. Mogelijk ziet u ook een bericht over toegang met machtigingen, of er wordt mogelijk vermeld dat u geen bestanden in de map kunt weergeven omdat u geen geautoriseerde gebruiker bent. Een universiteit wil bijvoorbeeld niet dat niet-universitaire studenten toegang hebben tot de bibliotheekreferentiebalie, dus heeft ze inloggegevens nodig om de toegang te beperken. Als u zich niet authenticeert met de pagina, ziet u een 403 verboden fout.

404 Niet Gevonden

404 Bestand niet gevonden

De 404 Niet Gevonden fout wordt gezien wanneer de door u opgevraagde webpagina niet kan worden gevonden door de webserver waarop deze zich bevindt. Dit kan verschillende redenen hebben, bijvoorbeeld als de pagina is verplaatst zonder een doorstuuradres, als de pagina van de server is verwijderd, als een onjuiste URL is ingevoerd in de adresbalk van de browser of als de pagina tijdelijk is niet beschikbaar vanwege veel webverkeer of gebrek aan serverruimte. Om een ​​404-fout op te lossen, controleert u eerst of het pagina-adres geldig is en werkt u vervolgens naar de startpagina van de site om te zien of u de pagina vanaf daar of via een zoekfunctie op de site kunt vinden. Het is mogelijk dat de pagina helemaal verdwenen is, in welk geval je misschien geluk hebt om het op te graven met een site-archiveringsservice zoals Wayback Machine. 404-pagina’s worden vaak aangepast met leuke doodles of animaties. Hier zijn enkele voorbeelden.

Netwerkverbinding geweigerd

gele netwerkkabels die van boven hangen

De netwerkverbinding geweigerd foutmelding verschijnt wanneer een website veel onverwacht verkeer ervaart, in onderhoud is of alleen toegankelijk is voor geregistreerde gebruikers (u moet dus inloggen). Het is meestal niet nodig om te proberen deze fout te verhelpen, omdat het vaker wel dan niet een tijdelijk probleem is. Wacht een paar minuten (of langer) of probeer de pagina te vernieuwen. Het zou ook geen kwaad kunnen om ervoor te zorgen dat de URL correct is ingevoerd. Hoewel het misschien een hele klus is, kunt u ook proberen de pagina te bereiken met een VPN als de verbinding wordt geweigerd vanwege uw locatie. U kunt deze fout ook zien als: netwerkverbinding geweigerd door de server of netwerkverbinding time-out.

Kan host niet vinden

Het woord fout geschreven op een toetsenbord

De foutmelding Kan host niet vinden kan in verschillende situaties verschijnen: de website kan geen verbinding maken met de hostserver; misschien vanwege onderhouds- of bandbreedteproblemen, is de netwerkverbinding verbroken of verstoord, of is de URL onjuist. Deze fout is meestal tijdelijk. Controleer de URL op fouten, druk op de refresh-knop om opnieuw contact op te nemen met de server en controleer de fysieke netwerkverbindingen om er zeker van te zijn dat ze goed zijn aangesloten. Je zou dit ook kunnen zien als: kan domein niet vinden, kan netwerk niet vinden, of kan het adres niet vinden.

Host niet beschikbaar

Fout op computerscherm

De foutmelding Host niet beschikbaar kan verschijnen wanneer een site geen verbinding kan maken met zijn server; dit kan zijn omdat er onverwacht veel verkeer is, onderhoud wordt gepleegd of omdat het is verwijderd. Net als sommige online foutmeldingen, is dit meestal geen permanent probleem. Vernieuw de pagina om het opnieuw te proberen, uw cookies te wissen of wacht gewoon even en probeer het later opnieuw. Je zou dit ook kunnen zien als: domein niet beschikbaar, netwerk niet beschikbaar, of adres niet beschikbaar.

503 Service niet beschikbaar

Close up van een help-knop op een computertoetsenbord

De 503 Service niet beschikbaar fout kan optreden omdat de verbinding met internet is verbroken of verstoord, de site is verwijderd of verplaatst, of de site te veel verkeer ervaart en tijdelijk niet beschikbaar is. Om het op te lossen, begint u met het controleren van de URL op problemen (misschien is deze verkeerd getypt). Vernieuw de pagina een paar keer en probeer vervolgens uw netwerkhardware opnieuw op te starten.