Skip to content

AirPlay gebruiken met Apple TV

18 de juli de 2021
GettyImages HB2001 001 578cfa803df78c09e9006095

AirPlay is een door Apple gebouwde oplossing waarmee je eenvoudig content kunt streamen tussen Apple-apparaten. Toen het voor het eerst werd geïntroduceerd, werkte het alleen met muziek, maar tegenwoordig kun je draadloos video’s, muziek en foto’s streamen vanaf je iPhone, je iPad of je iPod touch) naar AirPlay-compatibele luidsprekers en andere apparaten, waaronder Apple TV. Apple introduceerde AirPlay 2 in 2017. Deze nieuwe versie bevat de mogelijkheid om muziekstreaming tussen meerdere apparaten tegelijk te regelen. (We hebben hieronder wat aanvullende details over AirPlay 2 toegevoegd:).

Wat dit betekent

Als je een Apple TV hebt, betekent dit dat je je deuntjes door je voorkamersysteem kunt blazen terwijl je ze uit de andere compatibele luidsprekers in je huis duwt. Wat dit nog handiger maakt, is dat uw gasten hun inhoud ook naar uw grote scherm kunnen stralen. Dat is geweldig voor filmavonden, het delen van muziek, studeren, filmprojecten, presentaties en meer. Hier leest u hoe u dit kunt laten werken met een Apple TV.

Netwerk

De belangrijkste vereiste is dat uw Apple TV en het apparaat of de apparaten die u AirPlay hoopt te gebruiken om er inhoud naar te sturen zich allemaal op hetzelfde Wi-Fi-netwerk bevinden. Dit komt omdat AirPlay vereist dat u uw inhoud deelt via Wi-Fi, in plaats van alternatieve netwerken zoals Bluetooth of 4G. Sommige recentere apparaten kunnen peer-to-peer AirPlay delen gebruiken (zie hieronder). Ervan uitgaande dat u weet op welk Wi-Fi-netwerk uw Apple TV zich bevindt, is het heel eenvoudig om iPhones, iPads, iPod touch of Macs op hetzelfde netwerk te krijgen. het netwerk kiezen en het wachtwoord invoeren. Dus nu heb je je apparaten op hetzelfde netwerk als je Apple TV. Wat doe je hierna?

iPhone, iPad, iPod touch gebruiken

Het is heel eenvoudig om je inhoud te delen met Apple TV en een iOS-apparaat, maar eerst moet je ervoor zorgen dat alle apparaten die je hoopt te gebruiken de nieuwste versie van iOS gebruiken en dat ze allemaal zijn verbonden met hetzelfde wifi-netwerk.

 1. Omhoog scrollen vanaf de onderkant van het scherm van uw iOS-apparaat om te openen Controle Centrum.
 2. Zoek de AirPlay knop en tik erop.
 3. Mogelijk krijgt u een reeks verschillende apparaten aangeboden waarnaar u AirPlay kunt gebruiken om inhoud naar te verzenden. Elk apparaat heeft een tv- of luidsprekerpictogram naast de naam. Tik op de naam van het iOS-apparaat waarmee u inhoud wilt delen.
 4. Na enkele ogenblikken begint uw inhoud via uw Apple TV af te spelen en zult u merken dat de naam van het systeem waarnaar u streamt een vinkje aan de rechterkant krijgt. Tik om de verbinding te verbreken op de naam van het apparaat je bent weer aan het streamen.

Een Mac gebruiken

Je kunt AirPlay ook gebruiken om het scherm te spiegelen of om het bureaublad van een Mac uit te breiden met OS X El Capitan of hoger en een Apple TV. Tik en houd de AirPlay icoon in de menubalk, het zit meestal naast de volumeschuifregelaar. Er verschijnt een vervolgkeuzelijst met beschikbare Apple TV-shares, selecteer degene die u wilt gebruiken en u ziet uw weergave op uw tv-scherm. Daarnaast kunt u bij het afspelen van bepaalde inhoud op uw Mac (QuickTime of sommige Safari-video-inhoud) het AirPlay-pictogram zien verschijnen in de afspeelknoppen. Als dat het geval is, kun je die inhoud op je Apple TV afspelen door op die knop te tikken.

Spiegelen

Mirroring is een zeer handige functie, vooral voor toegang tot inhoud die nog niet beschikbaar is gemaakt voor Apple TV, zoals Amazon Prime Video. De mirroring-optie is zichtbaar onderaan de lijst met apparaten bij het kiezen van AirPlay-inhoud. Druk op knop rechts van de lijst (schakel naar groen) om de functie in te schakelen. Nu kunt u uw iOS-scherm zien op de tv die is aangesloten op de Apple TV. Omdat uw tv de oriëntatie en beeldverhouding van uw apparaat gebruikt, is het mogelijk dat de beeldverhouding of zoominstellingen van uw tv moeten worden aangepast.

Peer-to-peer AirPlay

De nieuwste iOS-apparaten kunnen content streamen naar Apple TV (3 of hoger) zonder noodzakelijkerwijs op hetzelfde wifi-netwerk te zijn aangesloten. Je kunt dit gebruiken met elk van de volgende apparaten, zolang ze iOS 8 of hoger gebruiken en Bluetooth is ingeschakeld:

 • iPhone 5 of nieuwer
 • iPad mini of iPad (4e generatie of nieuwer)
 • iPod touch (5e generatie of nieuwer)

Als je meer hulp nodig hebt bij het gebruik van AirPlay om naar je Apple TV te streamen, bezoek dan deze pagina.

Introductie van AirPlay 2

De nieuwste versie van AirPlay, AirPlay 2, biedt enkele extra functies die handig zijn voor audio, waaronder:

 • Ondersteuning voor streaming in meerdere kamers
 • Gedeelde muziekafspeellijsten
 • HomeKit-ondersteuning
 • Betere audioweergave