Skip to content

Alles wat Apple heeft aangekondigd tijdens het oktoberevenement

13 de juni de 2021
apple iphone 12 new design geo 10132020 fd5bd246bc4345a2873b7770a547fefb

Belangrijkste leerpunten

  • Vier iPhone 12-modellen lopen van $ 799 tot $ 1.099.
  • De camera’s op alle iPhones zijn geweldig, en zelfs beter op de Pro en Pro Max.
  • Er zitten geen EarPods of USB-oplader in de doos, maar je kunt wel een nieuwe MagSafe-oplader en magnetische hoes kopen.

De nieuwe iPhone 12 van Apple is een behoorlijk radicaal nieuw apparaat. Het is snel, het heeft een geheel nieuw MagSafe-accessoiresysteem en de camera’s zijn gewoon krankzinnig. En dan is er de nieuwe HomePod mini. Laten we de hoogtepunten bekijken. De grote boodschap van Apple is ‘snelheid’ en het leunt zwaar op de nieuwe 5G mobiele verbinding om dit duidelijk te maken. Maar 5G is nog niet echt wijdverbreid genoeg om nuttig te zijn, en er zijn veel meer interessante functies aangekondigd. Het platte ontwerp is geweldig, maar de echte ster hier is de camera. Het is gewoon geweldig. “De techniek die Apple in zowel de nieuwe iPhone-camera’s als de post/computationele fotografie heeft gestoken, is ronduit verbijsterend”, zegt David ‘Strobist’ Hobby op Twitter.

iPhone 12 maten en verschillen

Er zijn vier iPhones 12: twee gewone en twee Pro. De iPhone 12 en iPhone 12 Pro hebben hetzelfde 6,1-inch scherm. De iPhone 12 mini is kleiner, 5,4 inch, en de iPhone Pro Max is groter, 7,7 inch. De Pro iPhones 12 hebben ook helderdere schermen. Alle iPhones 12 hebben het nieuwe platte ontwerp, zoals de iPhone 4 en 5, en de nieuwste iPads Pro en Air, en ze hebben nu allemaal OLED-schermen. Het enige verschil tussen de gewone iPhone 12 en de mini is de grootte. Verder hebben ze allebei dezelfde kenmerken. Dan wordt het nog verwarrender. De belangrijkste verschillen hier zitten in de camera’s. Alle iPhones 12 hebben nachtmodus en Dolby Vision-video (meer over alle camerafuncties hieronder) en ze hebben allemaal ultragroothoek- en brede lenzen. De Pro-modellen voegen een telelens toe, maar de grotere Pro Max heeft een krachtigere telelens en kan de sensor verplaatsen om cameratrillingen en trillingen tegen te gaan.

MagSafe en de ontbrekende oplader

MagSafe is terug! De magnetische losbreekbare oplader van Apple werd van de Mac verwijderd en vervangen door USB-C, maar nu is de naam nieuw leven ingeblazen in de iPhone 12. De nieuwe MagSafe-oplader klikt met magneten op de achterkant van de iPhone en kan worden opgeladen met 15 Watt, vergeleken met maximaal 7,5 Watt voor een reguliere Qi contactoplader. Het is als een grote versie van de Apple Watch-oplader.

Apple iPhone 12 Met Mag Safe Oplader.

De MagSafe-puck komt echter niet in de doos. Je moet er een kopen voor $ 39. Ook niet in de doos zit een USB power brick. Dit, zegt Apple, is om afval te verminderen en pakketten kleiner te maken. Ik vind dit nieuws erg leuk. Wie heeft er niet al een heleboel USB-opladers in huis? Niet iedereen is het daar echter mee eens. “Ik denk dat je op het moment dat je een nieuwe iPhone 12 koopt, zonder extra kosten een voedingsadapter mag toevoegen”, zegt de in het Verenigd Koninkrijk gevestigde softwareontwikkelaar Chris Hannah op Twitter. “Stel je voor dat je voor een telefoon van £ 1.399 betaalt zonder dat er een voedingsadapter bij komt.”

Vreemd genoeg wordt de iPhone nu geleverd met een USB-C naar Lightning-kabel, die niet compatibel is met al die oude opladers. En geen Lightning-koptelefoons meer. Eigenlijk helemaal geen koptelefoon. Je moet je oude gebruiken of nieuwe kopen. Om eerlijk te zijn, zie ik de witte EarPods van Apple tegenwoordig zelden in het wild. Het zijn allemaal Beats, Sony of AirPods. MagSafe is niet alleen voor dure opladers. Met de magneten kun je op hoesjes plakken, en zelfs een kleine kaartportemonnee, wat handig is. De portemonnee is afgeschermd om kaarten veilig te houden.

Wie geeft er (nog) om 5G?

Het hele iPhone 12-evenement draaide rond 5G. Het is de volgende stap in mobiel draadloos, met snellere data en betere verbindingen in drukke, drukke gebieden (sportarena’s, concerten en al die plaatsen die we vroeger bezochten). Apple maakte een groot deel van de aankondiging van nieuwe 5G-capaciteit op het Amerikaanse netwerk van Verizon tijdens het keynote-evenement van dinsdag, maar niemand weet echt hoe het zal presteren totdat we het gaan gebruiken. En dat is alleen de VS. Ook in de rest van de wereld is 5G verre van compleet. De iPhone 12 is natuurlijk niet de enige 5G-handset, maar als de iPhone 12 in zijn gebruikelijke enorme aantallen verkoopt, zal hij de netwerken zeker stresstesten. “Denk er zo over na”, zegt Bloombergs Apple-geruchtenverslaggever Mark Gurman op Twitter. “Apple zou alleen al deze maand het aantal 5G-telefoons op de Amerikaanse markt kunnen verdubbelen. Het zou interessant moeten zijn om te zien dat consumenten voor het eerst echt worden blootgesteld aan 5G.”

Het andere nadeel van 5G is dat het je batterij snel leegmaakt. Apple verzacht dit door alleen over te schakelen naar 5G als je echt snelle gegevensoverdracht nodig hebt, bijvoorbeeld voor het streamen van HD-films. De rest van de tijd valt het automatisch terug op 4G- of LTE-verbindingen. Kortom, verwacht voorlopig nog niet veel van 5G te zien. Ofwel heb je geen dekking of snelheden zullen niet veel beter zijn dan met een solide 4G-verbinding, of je vermijdt het voor batterijdoeleinden. 5G lijkt zelfs nuttiger voor iPad omdat je dat meer als een gewone computer gebruikt. “Voor mij is het absoluut een ‘als je het bouwt, komen ze’-technologie”, vertelde voormalig NYT-tech-columnist Kit Eaton aan Lifewire via Twitter. “De snelheden en latentie zullen een heleboel dingen mogelijk maken (innovaties en nieuwe gebruikersgewoonten) waar we nog niet aan hebben gedacht.”

Die camera’s, die

De iPhone 11 was al een enorme sprong voorwaarts ten opzichte van eerdere iPhones, en de 12 consolideert die voorsprong. Nu hebben alle camera’s de nachtmodus, die gedetailleerde, ruisvrije foto’s maakt in bijna totale duisternis. En de A14-chip die de Apple-apparaten van dit jaar aanstuurt, heeft nog meer kracht voor Apple’s ‘computational photography’, oftewel waanzinnig snelle verwerking om onder alle omstandigheden geweldige foto’s te maken.

Nachtfotografie met de iPhone 12 camera.

Ook nieuw in de iPhone 12 Pro is een LiDAR-camera. Dit is een camera die is ontworpen om diepte-informatie vast te leggen. LiDAR wordt gebruikt in zelfrijdende auto’s om de omgeving in kaart te brengen, en Apple heeft het in de iPad Pro gebruikt om de augmented reality te vergroten. Nu wordt het gebruikt in combinatie met de reguliere camera’s. Met LiDAR kan de iPhone vrijwel onmiddellijk autofocusen, bij zeer weinig licht. Het kan ook een 3D-kaart van de scène vastleggen en deze gebruiken om portretfoto’s in het donker te maken. Dat zijn de foto’s waarbij de achtergrond wazig is en het onderwerp scherp. Er is meer, zoals een geheel andere, grotere sensor in de iPhone 12 Pro Max, maar we plannen een apart artikel over de iPhone 12-camera’s.

HomePod Mini

De HomePod mini is een kleine, bolvormige versie van $ 99 van de reguliere HomePod, en het is vrijwel hetzelfde, alleen schattiger. Als je er twee koopt, detecteren ze elkaar en veranderen ze in een stereopaar. Als je een telefoon hebt met een U1-chip erin (geïntroduceerd in de iPhone 11 en iPhone 11 Pro, vertelt de U1-chip je iPhone hoe dichtbij en in welke richting andere apparaten liggen), kan het detecteren wanneer je iPhone is in de buurt en bieden gepersonaliseerde afspeellijsten.

Een persoon die een iPhone vasthoudt in de buurt van een HomePod Mini.

Ook leuk is Intercom, een nieuwe functie waarmee je korte spraakberichten naar andere HomePods kunt sturen, en ook naar AirPods, Macs, Apple Watches, iPhones en iPads. Ik denk dat dit misschien wel de slappe hit van het hele evenement is. Het nieuwe, vooraf opgenomen keynote-formaat van een uur van Apple is geweldig. Het is supergefocust en je hoeft geen schijnbaar eindeloze demo’s van CEO’s van gamingbedrijven te bekijken. Aan de andere kant is het vrij eenvoudig om een ​​boeiend slot van een uur te bedenken als je zoiets cools hebt als de nieuwe iPhone en de schattige kleine HomePod mini.