Skip to content

Waarom uw volgende telefoon waarschijnlijk geen raytracing heeft

20 de mei de 2023
GettyImages 1278882359 708156ed0c65495c878f40f319312b5c

Belangrijkste leerpunten

  • AMD en Samsung werken eraan om RDNA 2 en meer geavanceerde grafische functies naar smartphones te brengen.
  • Ray tracing en variabele verversingssnelheid zijn de belangrijkste visuele opties van de volgende generatie die Samsung en AMD willen leveren aan vlaggenschiptelefoons.
  • Hoewel opwindend, zeggen experts dat het nog te vroeg is voor ray tracing en meer geavanceerde grafische functies om een ​​mainstream stap te zetten in de telefoonindustrie.

Smartphonebedrijven praten erover om ray tracing en andere next-gen grafische functies naar smartphones te brengen, maar experts zeggen dat we nog een lange weg te gaan hebben voordat de meeste consumenten zich om die updates zouden bekommeren. AMD en Samsung werken samen om RDNA 2, de nieuwste grafische technologie van AMD, naar grafische processors voor smartphones te brengen. Mobiele games zouden kunnen profiteren van next-gen visuals zoals ray tracing en variabele verversingsfrequenties met RDNA 2 ingeschakeld, en experts zeggen dat de nieuwe technologie mobiel gamen naar een hoger niveau kan tillen. Het kan ook voordelen opleveren voor alle soorten mobiele gebruikers. “Het partnerschap van AMD en met name de RDNA2 grafische technologie geeft telefoons veel meer verwerkingskracht voor grafische afbeeldingen”, vertelde Rex Freiberger, een technologie-expert en CEO van GadgetReview, in een e-mail aan Lifewire. “Naarmate de technologie gemakkelijker te produceren en dus goedkoper wordt, denk ik dat alle gebruikers er uiteindelijk van zullen profiteren. Betere grafische mogelijkheden betekenen dat elke grafische functie van een telefoon veel beter werkt.”

De voordelen

RDNA 2 is een robuuste grafische architectuur die AMD gebruikt in zijn huidige grafische kaarten voor pc’s en de Xbox Series X en Xbox Series S. Naast functies als ray tracing biedt RDNA 2 nog vele andere prestatievoordelen. Natuurlijk is er het voordeel dat deze updates en vorderingen met zich meebrengen voor mobiel gamen. Ray tracing zorgt voor meer realistische schaduwen en belichting, iets wat we al zien in nieuwere games. Als alternatief kan het ook meer prestatiebevorderende opties mogelijk maken, vergelijkbaar met Nvidia’s DLSS, dat een klein onderdeel was van de next-gen game-ervaring. AMD werkt momenteel aan zijn eigen vorm van DLSS, die in de toekomst ook de overstap naar telefoons zou kunnen maken. Het belangrijkste is echter dat RDNA 2 een efficiëntere verwerking mogelijk maakt van elk grafisch systeem op het apparaat dat het gebruikt. Dit kan zich uitstrekken tot telefoonanimaties, overgangen en andere alledaagse functies waar gebruikers op vertrouwen.

Het testen van het water

Hoewel er veel potentieel is voor RDNA 2 en de grafische functies die het smartphonegebruikers kan bieden, zegt Freiberger dat dit hoogstwaarschijnlijk slechts een test is om te zien hoeveel consumenten om die vooruitgang geven. Op dit moment hebben mobiele games geen uitgebreide grafische processors nodig met de functies die RDNA 2 biedt. Maar als fabrikanten kunnen bewijzen dat er een markt voor is, kunnen we een bredere acceptatie van de technologie zien. Maar wie heeft echt de krachtigere grafische opties van RDNA 2 nodig? Ten eerste zegt Freiberger dat het meer grafische en creatieve industrieën naar smartphones zou kunnen trekken. Hoewel Ray Tracing een enorm modewoord is geworden dat de pc- en console-gamingindustrie stormenderhand heeft veroverd met al zijn publiciteit, wordt het nog lang niet algemeen aanvaard. “Het geeft telefoons ook meer kans om te strijden om de aandacht van grafische professionals. Veel artiesten en fotografen gebruiken tablets, maar een betere grafische processor op telefoons zou kunnen betekenen dat geavanceerdere telefoons als creatieve hulpmiddelen worden gebruikt”, legt hij uit. Afgezien hiervan zou meer grafische kracht ook het potentieel voor schermondersteuning met een hogere resolutie kunnen ontgrendelen, wat een hogere kwaliteit betekent.

Niet helemaal mainstream

Hoewel ray tracing en geavanceerde grafische functies een leuke bijkomstigheid zullen zijn voor smartphones, blijft het feit dat de meeste consumenten deze functies waarschijnlijk niet belangrijk zullen vinden. Zelfs op pc en console, waar ray tracing en andere geavanceerde visuele opties basisitems zijn geworden, draaien de meeste consumenten de games nog steeds zonder, omdat dit de algehele prestaties bespaart. Bovendien zeggen experts dat ray tracing geen functie is die de meeste consumenten kunnen uitkiezen, alleen omdat de veranderingen die het met zich meebrengt genuanceerder zijn. “Het is te vroeg voor raytracing in de smartphone-industrie”, vertelde Tom Lindén, een 3D-graphics-expert, in een e-mail aan Lifewire.

Close-up van iemand die aan het gamen is op een smartphone.

“Hoewel Ray Tracing een enorm modewoord is geworden dat de pc- en console-gamingindustrie stormenderhand heeft veroverd met al zijn publiciteit, wordt het nog lang niet algemeen aanvaard. De lijst met games met ray tracing-ondersteuning is nog steeds vrij kort, aangezien ontwikkelaars dat niet doen prioriteit geven, wetende dat de meeste mensen er nog niet de hardware voor hebben”, zei hij. “Een andere reden is dat hoewel het duidelijke grafische voordelen heeft, veel consumenten het moeilijk zullen hebben om de game uit te kiezen met ray tracing ingeschakeld in een blinde test. Voor iemand met meer kennis van rendering is het gemakkelijk te zien of een game is gebruiken of niet, maar de gemiddelde gamer zal het verschil vaak niet zien.”