Skip to content

Apple keert zijn ontwerpbeslissingen terug – en dat is geweldig

3 de juli de 2021
apple new imac spring21 pf green accessories 04202021 6bd71c38a6be4c74b000fd4bb438188f

Belangrijkste leerpunten

  • Apple is langzaam begonnen met het toevoegen van back-poorten en functies die het van zijn computers heeft verwijderd.
  • De ontwerptaal van Jony Ive blijft, maar de details zijn veel praktischer.
  • Uit gelekte documenten blijkt dat de volgende MacBook Pro vol handige poorten zal zitten.
Apple is eindelijk wakker geworden met zijn slechte ontwerpen en doet er iets aan. Apple heeft de Siri-afstandsbediening gedumpt, voegt poorten toe aan de volgende MacBook Pro en heeft een vingerafdruklezer op de iPad geplaatst. Dan is er nog de gekleurde iMac, de terugkeer van MagSafe, zelfs de toevoeging van een Ethernet-poort op een voedingsblok. Het bedrijf lijkt bijna elke slechte ontwerpbeslissing die het de afgelopen tien jaar heeft genomen terug te draaien. Wat is het volgende? “Ik denk dat Apple’s omkering van eerdere ontwerpbeslissingen voortkomt uit het luisteren naar wat hun klanten online zeggen, delen en becommentariëren”, vertelde Viscosoft CEO Gabe Dungan aan Lifewire via e-mail. “Klanten bewaren hun apparaten langer dan in het verleden en upgraden alleen wanneer ze verouderde technologie moeten vervangen of de functies van een nieuw model aantrekkelijk genoeg zijn.”

Ik ben vergeten

Het is gemakkelijk om Jony Ive de schuld te geven van deze misstappen, een man die zoveel van minimalisme houdt dat zelfs zijn naam maar één ‘n’ heeft. Ive was meer dan twee decennia verantwoordelijk voor het ontwerp bij Apple, en onder zijn toezicht werden de producten van Apple steeds eenvoudiger: home-knoppen werden verwijderd, SD-kaartsleuven geruimd, koptelefoonaansluitingen gevuld, enzovoort. De belichaming van deze schijnbaar onomkeerbare koers was de ‘geheel nieuwe MacBook’ van 2015. Deze draagbare 12-inch had geen ventilator en had een enkele USB-C-poort, net als een iPad Pro. Dit betekende dat er geen manier was om randapparatuur aan te sluiten en tegelijkertijd de computer op te laden.

De lichtnetadapter voor de nieuwe iMac aangekondigd op 20 april.

Dit model introduceerde ook de grootste fout van Apple in het afgelopen decennium, het beruchte vlindertoetsenbord. Ook dit was minimaal. Het persbericht van de MacBook pochte dat het vlindertoetsenbord “34% dunner was en een door Apple ontworpen vlindermechanisme gebruikt dat maar liefst 40% dunner is dan een traditioneel schaarmechanisme.” Sinds het vertrek van Ive in 2019 (en in werkelijkheid was hij eerder hands-off gegaan), zijn de zaken verbeterd. Zelfs de nieuwe M1 iMac, die de obsessie van Apple met dunheid voortzet, brengt enkele oude favorieten terug, zoals de MagSafe-stroomaansluiting.

Maximalisatie

Vorige week probeerde een ransomwarebende Apple te chanteren. De REvil-bende heeft details van toekomstige Apple-producten in handen gekregen via een leveranciersinbreuk en heeft er al enkele vrijgegeven. De plannen beschrijven een MacBook met een HDMI-poort, een SD-kaartsleuf, plus verschillende USB-C-poorten, een MagSafe-stroompoort en een koptelefoonaansluiting. “Ik denk dat Apple’s omkering van eerdere ontwerpbeslissingen voortkomt uit het luisteren naar wat hun klanten online zeggen, delen en becommentariëren.” Dat is een behoorlijke comeback. Zelfs de huidige M1 MacBook Pro heeft slechts twee USB-C/Thunderbolt-poorten, en een daarvan moet voor stroom worden gebruikt. En er is nog meer goed nieuws. Apple voegt niet alleen oude functies toe, het neemt dingen weg die we niet willen. Dit gelekte MacBook-ontwerp heeft geen Touch Bar.

De klant heeft soms gelijk

Het verhaal hier lijkt te zijn dat Apple eindelijk computers maakt die mensen willen. Gewone gebruikers zijn het beu dat elk nieuw Apple-apparaat functionaliteit verwijdert. De mute-schakelaar van de iPad, de koptelefoonaansluiting van de iPhone, Touch ID op iPad en iPhone – ze waren allemaal geliefd bij echte gebruikers. Erger nog was het verwijderen van de SD-kaartsleuf, het moderne equivalent van de diskette of USB-stick – alomtegenwoordig en snel. Nu lijkt Apple de lijst met de meest gewilde functies van gebruikers af te vinken. Dit soort omkering is zeldzaam voor het bedrijf. De trend is altijd dunner, met minder knoppen en poorten. Nu lijkt het erop dat Apple aan zichzelf heeft toegegeven dat echte mensen zijn computers gebruiken om echt werk te doen, en waarderen het gemak van, laten we zeggen, de mogelijkheid om hun computer aan te sluiten terwijl ze hem gebruiken.

Hand met een eerder iMac-toetsenbordmodel

Dat wil niet zeggen dat alle problemen zijn opgelost. Het nieuwste iMac-toetsenbord heeft nog steeds halve pijltjestoetsen en een van die toetsen heeft nu een afgeronde hoek. Aan de andere kant wordt dat toetsenbord geleverd met Touch ID, dus over het algemeen gaat het in ieder geval de goede kant op. Uiteindelijk ontwerpt Apple misschien eindelijk voor zijn klanten. “Het terugbrengen van poorten en vingerafdruklezers is een manier om klanten te laten zien dat Apple luistert”, zegt Dungan.