Skip to content

Apple’s M1 daagt alle competitie uit

29 de juni de 2021
Apple new m1 chip graphic 11102020 big.jpg.large cfad543091b74191909cd56248bb0838

Belangrijkste leerpunten

  • De M1-chip van Apple loopt ver voor op de concurrentie.
  • De M1 is ontworpen om perfect te passen bij de software van de Mac, wat hem een ​​enorm voordeel geeft.
  • Nu Apple de chips in handen heeft, kan het goedkopere Macs aanbieden, zoals bij de iPhone.

De M1-chip is sneller dan bijna elke andere computerchip die tegenwoordig beschikbaar is, maar hij nipt van stroom en blijft koel zoals de telefoonchip die hij is. Het zal waarschijnlijk de rest van de pc-industrie veranderen, net zoals de iPhone Blackberry en de rest van de smartphone-industrie van 2007 vernietigde. Dit is de stand van de computermarkt tot vorige week: Windows-pc’s, draaiend op Intel en AMD-gebaseerde systemen, en Macs die draaien op Intel. De prijs en prestaties van alle computers waren vergelijkbaar, waarbij Apple alleen in het duurdere segment van de markt opereerde. En zelfs dat kan veranderen. “Het meest opwindende – of angstaanjagende, als je een traditioneel pc-chipbedrijf bent – onderdeel van Apple’s nieuwe chips is dat de M1 slechts het startpunt is”, schrijft De rand’s Chaim Gartenberg. “Het is Apple’s eerste generatie processor, ontworpen om de chips in de zwakste, goedkoopste laptops en desktops van Apple te vervangen.”

M1 versus de wereld

Vanaf de lancering van de M1 op 10 november ziet het er als volgt uit: aan de ene kant is er Windows op Intel en AMD, warm, met luidruchtige ventilatoren en een verschrikkelijke batterijduur. Aan de andere kant is er de Mac, die de hele dag meegaat op één lading, nooit heet of lawaaierig wordt en je iOS-apps uitvoert. Het is ook sneller dan elke pc die een gewone consument zou kopen. Wat gebeurt er nu? De M1 gaat de Windows/Intel-wereld veranderen. Apple’s Macs zijn nu zo veel beter dat veel kopers alleen voor de snelheid overstappen. Zelfs als ze de verschillen tussen Intel en Apple Silicon kennen of er niets om geven, zullen laptopkopers snel weten dat de MacBook Air van $ 999 sneller is dan elke andere computer voor die prijs, en dat ze hem naar school (of werk, of op een zakenreis) en gebruik hem de hele dag zonder hem aan te sluiten.

Apple M1 CPU power chart beweert dat M1 tot 2x sneller is

Intel en AMD hebben misschien binnenkort niets als dit beschikbaar, en zelfs als ze dat zouden kunnen, zouden ze Apple’s integratie van software en hardware niet kunnen evenaren, wat een grote reden is waarom deze M1-Macs zo goed zijn. Terwijl chipfabrikanten relatief generieke chips moeten maken die een breed scala aan fabrikanten aanspreken, hoeft Apple alleen chips te maken voor macOS en iOS. “Het is niet alleen dat de hardware van Apple sneller is”, schrijft Gartenberg, “het is ook dat de software van Apple is ontworpen om het meeste uit die hardware te halen, op een manier die zelfs de beste optimalisatie van macOS op een x86-systeem dat niet was.”

Een juiste oude augurk

Dit alles laat Intel, AMD en zelfs Windows een beetje in de problemen. Ten eerste zien noch Intel, noch AMD eruit alsof het de M1 in pure hardware-termen binnenkort zal verslaan. En zelfs als ze dat zouden kunnen, zou een OS-leverancier als Microsoft diep betrokken moeten zijn bij het chipontwerpproces om dicht bij de integratie van Apple te komen. Dit betekent dat Windows-pc’s alleen op prijs kunnen concurreren met Apple. Het zeer hoge segment van de markt is er nog steeds, met Intel-chips die nog steeds beter kunnen presteren dan de M1, maar niet veel. De MacBook Air wordt slechts in een handvol tests verslagen door Apple’s eigen Mac Pro, maar Apple is van plan om de Mac Pro binnen twee jaar op Apple Silicon te laten draaien. Dit betekent dat de enige reden waarom iemand een pc-laptop zou kopen, is omdat ze de voorkeur geven aan Windows, ondanks de slechtere prestaties en batterij, of omdat ze geen $ 999 aan de Air willen uitgeven.

Prijs Paraplu

In 2009 was Tim Cook al bezig met het uitstippelen van zijn iPhone-strategie. “Een ding dat we zeker zullen doen, is dat we geen prijsparaplu achterlaten voor mensen”, zei hij tijdens een winstoproep. Cook’s Apple verkoopt graag goedkopere iPhones en iPads en doet dit op twee manieren. Een daarvan is om de oude modellen in de buurt te houden en hun prijzen te verlagen nadat nieuwe modellen ze hebben vervangen. De andere is om goedkopere producten te hebben, zoals de iPad op instapniveau en de iPhone SE. Stel je voor dat deze strategie op de Mac wordt toegepast. Nu Apple zijn eigen chips maakt, kan het genieten van dezelfde kostenbesparingen als op de iPhone. Hoe meer chips je maakt, hoe goedkoper ze worden. En wanneer de M2 ​​volgend jaar onvermijdelijk arriveert, zal de M1 ouderwets zijn en gemakkelijker te maken. Toen het Intel-chips gebruikte, oogstte Intel deze besparingen. Nu kan Apple die besparingen echter gebruiken en toepassen op zijn Macs. Wil je de nieuwste M3 MacBook Air? $999. Maar misschien ben je blij met een M1-model, in welk geval je bijvoorbeeld $ 799 betaalt.

M1 MacBook Air, M1 MacBook Pro en 16-inch MacBook Pro naast elkaar op de website van Apple

Dit alles komt neer op goed nieuws voor Apple, geweldig nieuws voor Mac-gebruikers en verschrikkelijk nieuws voor andere chipmakers. Het kan ook slecht nieuws zijn voor mensen die de voorkeur geven aan Windows, tenzij dit een grote verandering teweegbrengt in de manier waarop Microsoft dingen doet. Vanaf nu is de macht in de pc-wereld verschoven. “Niemand praat er nog over om niet ontslagen te worden voor het kopen van IBM”, schrijft Apple-expert John Gruber. “Binnenkort zal niemand denken dat je altijd weddenschappen verliest tegen Intel en x86.”