Skip to content

Apple’s M1 Macs laten Intel eruit zien als een grap

15 de juli de 2021
Apple new macbookpro wallpaper screen 11102020 7f7e264282a54bbfacb0db2e246437fd

Belangrijkste afhaalmaaltijden

  • De nieuwe M1 Macs vervangen de low-end Macs van Apple.
  • De M1-chip is gebaseerd op de A14 van de iPhone, wat betekent dat hij supersnel en cool is en een geweldige batterijduur biedt.
  • Het zal twee jaar duren voordat Apple al zijn Macs overschakelt naar M-serie chips.

Apple’s M1-gebaseerde Macs zijn hier om de hete en vermoeide Intel-aangedreven modellen te vervangen. Ze zijn snel, ze zijn cool en hun batterijen gaan voor altijd mee. De M1 is een Mac-aangepaste versie van de A-serie chips die de iPhone en iPad aandrijven. Omdat het is voortgekomen uit deze mobiele chips, verbruikt het heel weinig stroom en werkt het zeer efficiënt en genereert het weinig warmte. Dit betekent op zijn beurt dat hij snel kan werken, terwijl de batterij de hele dag meegaat. Dus, tenzij je een goede compatibiliteitsreden hebt om een ​​Intel Mac te kopen, of je wilt een Mac die de overstap nog niet heeft gemaakt, moet je een M1 kopen. Het is een gemakkelijke keuze, zoals we straks zullen zien, hoewel nog niet voor iedereen. “Mijn vader, die binnenkort met pensioen gaat, wilde niet de eerste van een nieuwe generatie Macs krijgen, maar iets dat is gevestigd”, vertelde architect en liefhebbende zoon James Robinson aan Lifewire via een direct bericht. “Hoewel Apple al een tijdje hun eigen fantastische silicium voor draagbare apparaten maakt, wilde hij geen gen 1-apparaat.”

Hetzelfde, alleen anders

Aan de buitenkant zijn deze nieuwe M1-Macs – een MacBook Air, een MacBook Pro en een Mac mini – identiek aan de vorige modellen. Alleen de binnenkant is veranderd; je krijgt dezelfde M1-chip in al deze nieuwe Macs. Het enige verschil is dat de MacBook Pro en Mac mini nog steeds fans hebben, terwijl de Air er geen heeft, net als een iPad. In tegenstelling tot Intel betaal je niet meer voor een CPU met een hogere specificatie. De enige beschikbare upgrades bij aankoop zijn voor geheugen (RAM) en SSD-opslag. Maar je hebt misschien niet zoveel RAM nodig als je dacht.

Cool, snel, helemaal chill

Het belangrijkste nieuws met deze M1-Macs is dat ze van stroom genieten. Het chipontwerpteam van Apple heeft jarenlang obsessief de stroomvereisten van iPhone-chips, die op kleine batterijen werken, in strakke behuizingen zonder ventilatoren om ze af te koelen, afgebouwd. De M1 is hetzelfde. Het is geoptimaliseerd voor de Mac, maar is in wezen de A14 iPhone-chip van dit jaar met wat extra’s. Dit betekent dat het erin slaagt om snel te rennen en toch koel te blijven. “Ik heb deze hele week geprobeerd om deze laptop van $ 999 warm, zo niet heet te maken”, zegt de… Wall Street Journal‘ zei Joanna Stern in een video. “Ik heb volledig gefaald.”

Op Intel MacBooks draaien de ventilatoren in bladblazers en de hitte van het toetsenbord laat je handen zweten. De M1 Macs blijven koel, zelfs onder overmatige belasting. (De stresstests van Stern zijn zelfs stressvol om naar te kijken). Dus waarom is er een ventilator in de Pro en de mini? De lucht, net als de iPad, zullen opwarmen. En als dat zo is, vertraagt ​​het om koel te blijven. Zet een ventilator vast en je kunt de M1 de hele dag op volle snelheid laten draaien.

Een gedeeld geheugen

Gewoonlijk heeft een computer RAM, dat de dingen bevat waar je nu aan werkt, grafisch geheugen en nog veel meer. Het probleem hiermee is dat je constant gegevens tussen de twee moet uitwisselen, wat tijd en energie verspilt. De M1 omzeilt dit door het geheugen te haaien. Dat wil zeggen, alle “RAM” is beschikbaar voor alle delen van de computer die het nodig hebben, waardoor alles sneller gaat. Dus hoewel de conventionele wijsheid zegt dat je een computer met zoveel mogelijk RAM moet kopen, kan het zijn dat het 8 GB-model van deze nieuwe Macs voldoende is. “Voor de overgrote meerderheid van de mensen, zelfs voor degenen die leunen op de ‘professionele’ kant van laptop-multitasking met meerdere apps en een tiental browsertabs en meerdere soorten media die tegelijkertijd worden afgespeeld, zijn de basismodellen van deze computers met 8 GB aan RAM zal genoeg zijn”, schrijft 9to5Mac’s Stephen Hall.

iOS-apps op MacBook

Het andere grote verschil tussen de M1 en de x86 Intel-chips is dat de M1 iPhone- en iPad-apps kan uitvoeren. Je vindt ze in de Mac App Store en je installeert ze en voert ze uit zoals elke andere app. Ze zijn een beetje raar. Er is bijvoorbeeld niets in de menubalk voor deze apps, maar voor een game of voor je favoriete weerhulpprogramma, wat maakt het uit? En hier is een truc voor jou: je kunt de app daadwerkelijk kopiëren van je iPhone of iPad en dubbelklikken om hem op je nieuwe Mac te starten!

Een verzameling apps die beschikbaar zijn op macOS, waaronder HBO Max, Among Us en Apple TV

Niet alle iOS-apps zijn echter beschikbaar op de Mac; ontwikkelaars kunnen zich afmelden. Het is mogelijk dat hun apps niet echt goed werken zonder een touchscreen, of ze hebben al Mac-versies van hun apps. Ook zijn iOS-apps vaak veel goedkoper dan hun Mac-equivalenten, dus als een ontwikkelaar zowel Mac- als iOS-versies van een app heeft, kunnen ze uiteindelijk hun eigen verkopen kannibaliseren.

Wie moet een M1-Mac kopen?

Als de Mac die je wilt in deze eerste golf van M1-versies zit, moet je hem kopen. De M1 Air is nu de enige Air die nieuw verkrijgbaar is, terwijl er nog Intel-versies van de Mac mini en de 13-inch MacBook Pro beschikbaar zijn. Die zijn voor mensen die vooral meer RAM nodig hebben, of die geen koele, stille computers met een lange batterijduur willen. Ik ben geneigd te geloven dat deze nieuwe Macs ook veel betrouwbaarder zullen zijn dan de oude Intel-versies. Dus echt, tenzij je de vader van James Robinson bent, zou je waarschijnlijk een M1 moeten kopen.