Skip to content

Apps ontwikkelen voor mobiele apparaten met Windows 10: een beknopte handleiding

19 de juli de 2021
windows 10 56a62a155f9b58b7d0e03afe

Opmerking van de uitgever: Microsoft kondigde in oktober 2017 aan dat het geen nieuwe features of hardware meer zou plannen voor het smartphoneplatform Windows 10 Mobile.

Windows 10, het meest langverwachte besturingssysteem van Microsoft, zou Microsoft terug naar de top van de strijd katapulteren. Deze upgrade, mogelijk gemaakt door het Universal Windows Platform, biedt ontwikkelaars verschillende nieuwe tools, functies en functionaliteit. Hier is een korte handleiding voor ontwikkelaars van mobiele apps om applicaties te maken voor het gloednieuwe besturingssysteem van de gigant.

Het apparaat voorbereiden voor ontwikkeling

Windows 10 volgt een andere procedure voor app-ontwikkeling. Hieronder vindt u de stappen die u moet volgen om uw apparaat voor te bereiden voor ontwikkeling op Windows 10-apparaten….

  • Ontwikkelaars hebben niet langer een aparte licentie nodig voor elk apparaat dat ze willen ontwikkelen, testen of implementeren van hun apps. In plaats daarvan hoeven ze hun apparaten maar één keer in te schakelen via het tabblad Instellingen.
  • Als u Windows 8.1 gebruikt, moet u een ontwikkelaarslicentie aanvragen of uw Windows Phone-apparaat registreren.
  • Als u Visual Studio gebruikt, wordt u via een dialoogvenster gevraagd om uw apparaat in te schakelen. U moet op ‘Instellingen voor ontwikkelaars’ klikken en vervolgens naar de pagina Update & Beveiliging gaan. Volg de volgende stappen om de eerste voorbereiding van uw apparaat te voltooien.
  • Vervolgens moet u de taken kiezen die u wilt inschakelen op uw favoriete Windows Phones of tablets. U hebt de mogelijkheid om uw apparaat in te schakelen voor ontwikkeling en ook voor het sideloaden van andere apps. Microsoft bepaalt een bepaald privacybeleid voor het sideloaden van apps.
  • Windows 10 OS ter ondersteuning van mobiel betalen

Beveiliging op Windows Phones en Tablets

Universele Windows-apps zijn ondertekend om de maximaal mogelijke beveiliging te bieden voor het door u gekozen mobiele apparaat. Zorg ervoor dat het app-pakket dat u op uw apparaat installeert, afkomstig is van een betrouwbare bron. Hiervoor moet het certificaat waarmee de app wordt ondertekend op uw apparaat zijn geïnstalleerd. Verder zijn de instellingen die u selecteert van invloed op het beveiligingsniveau van uw apparaat. Om apps op een Windows-smartphone te sideloaden, moet het certificaat al op het apparaat zijn geïnstalleerd. U kunt vervolgens doorgaan door de instellingen van de sideload-app te selecteren. Om apps op een tablet te sideloaden, moet je een .appx en andere certificaten installeren die nodig zijn om de app samen met PowerShell uit te voeren. Als alternatief kunt u het certificaat en het app-pakket ook afzonderlijk handmatig installeren.

Foutopsporing in apps

Op Windows-smartphones kunt u elk .appx-app-pakket installeren en hetzelfde uitvoeren zonder dat u een certificaat hoeft te installeren. Als u de ontwikkelaarsmodus hebt geselecteerd, klikt u op het bestand en gaat u verder met het installeren op uw apparaat. Zorg er echter voor dat het pakket dat u gebruikt om de app te testen, afkomstig is van een betrouwbare bron. Voor tablets kunt u direct beginnen met het debuggen van uw apps zodra u de ontwikkelaarsmodus kiest, zonder dat u hiervoor een ontwikkelaarslicentie nodig hebt. U kunt apps ook sideloaden door de .appx en het bijbehorende certificaat te installeren.

Apps implementeren

Om apps van een Windows 10-desktop naar een mobiel apparaat met hetzelfde besturingssysteem te implementeren, moet u de WinAppDeployCmd-tool gebruiken die voor u beschikbaar is. Zorg ervoor dat beide apparaten zijn verbonden met hetzelfde subnet van het netwerk; bedraad of anderszins. Houd er rekening mee dat deze apparaten ook via USB kunnen worden aangesloten. Houd er ook rekening mee dat u deze tool niet kunt gebruiken om certificaten te installeren.

Apps indienen bij de Windows Store

Microsoft moedigt nu app-ontwikkelaars aan om verschillende, bruikbare apps te maken voor zijn Windows 10-apparaten. De Windows Store nodigt app-inzendingen uit voor zijn nieuwste platform. De winkel biedt een uniforme app-marktplaats en biedt ook meer vindbaarheid voor apps; waardoor ontwikkelaars meer mogelijkheden krijgen om hun inkomsten te verhogen.