Skip to content

Arduino en mobiele telefoonprojecten

30 de juli de 2021
GettyImages 659109349 57b9c55e5f9b58cdfdbe01e7

Met het Arduino-platform kunnen gebruikers een interface maken tussen computers en alledaagse voorwerpen, waardoor inventieve hardware-hacking mogelijk wordt. Hoewel de Arduino IDE (Integrated Development Environment) alleen werkt op Windows, Mac of Linux, zijn er een aantal interfaces beschikbaar om Arduino met een telefoon of tablet te besturen. Hier zijn een paar voorbeelden van manieren waarop Arduino kan worden geïntegreerd met mobiele apparaten. De informatie in dit artikel is in grote lijnen van toepassing op verschillende versies van de Arduino-hardware. Oudere versies zijn mogelijk niet compatibel met nieuwere mobiele besturingssystemen.

Hoe een Arduino-telefooninterface te krijgen

De Arduino-speeltuin bevat talloze tutorials en informatie over hoe je met behulp van Arduino kunt communiceren met hardware. Twee programma’s die het aanbeveelt voor het ontwikkelen van mobiele interfaces zijn pfodApp en Annikken Andee. De eerste is exclusief voor Android, maar de laatste is compatibel met iOS. Geen van beide opties vereist uitgebreide mobiele programmeerervaring.

Arduino en Android

Het relatief open platform van Android-apparaten maakt ze geweldige kandidaten voor integratie met Arduino. Het Android-platform maakt een directe verbinding met de Arduino ADK mogelijk via het gebruik van de Processing-taal, die gerelateerd is aan de Wiring-taal die de basis vormt van de Arduino-interface. Eenmaal aangesloten, kan de Android-telefoon worden gebruikt om alle functies van het Arduino-apparaat te bedienen.

Arduino en iOS

Gezien de aard van iOS met betrekking tot besturing op laag niveau, kan het een beetje uitdagender zijn om Arduino op je iOS-apparaat aan te sluiten. Het Redpark breakout-pakket zorgt voor een directe kabelverbinding tussen oudere iOS-apparaten en Arduino, maar als je een nieuwere iPhone of iPad hebt, moet je een draadloze verbinding opzetten tussen het iOS-apparaat en Arduino via Bluetooth of Wi-Fi.

Arduino cellulaire schilden

Een andere manier om Arduino mobielvriendelijk te maken, is door een mobiel schild te gebruiken. GSM/GPRS-schilden worden rechtstreeks op het Arduino-breakoutboard bevestigd en accepteren ontgrendelde simkaarten. Door de toevoeging van een mobiel schild kan Arduino sms-berichten maken en ontvangen, en sommige mobiele schilden maken een volledig scala aan spraakfuncties mogelijk, waardoor de Arduino effectief in een zelfgemaakte mobiele telefoon wordt veranderd.

Arduino en Twilio

Een andere mobiele interface die met Arduino kan worden geïntegreerd, is Twilio. Twilio is een webinterface die verbinding maakt met telefoondiensten, zodat een Arduino die op een computer is aangesloten, kan worden bestuurd met spraak- of sms-berichten. Arduino en Twilio kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt in combinatie met apparaten en andere elektronica om domotica te bieden die kan worden bestuurd via internet of sms.

Arduino en webinterfaces

De Arduino IDE kan gemakkelijk worden geïntegreerd met een aantal webinterfaces met minimale programmeerkennis, maar voor degenen die op zoek zijn naar een meer kant-en-klare oplossing, zijn er een aantal bibliotheken. De Webduino-interface is bijvoorbeeld een eenvoudige Arduino-webserverbibliotheek voor gebruik met een Arduino- en Ethernet-schild. Zodra een webtoepassing op de Webduino-server is gehost, kan de Arduino worden bestuurd vanaf elk mobiel apparaat dat is verbonden met internet.