Skip to content

Autoveiligheidstechnologie om kinderen veilig te houden

17 de juli de 2021
GettyImages 525445227 56a104963df78cafdaa7e5d1 5b1eb2107d644820a5300c562865d69e

De meeste autoveiligheidstechnologieën geven er niet om hoe oud je bent, of hoe groot of klein je bent, of wat dan ook aan jou, eigenlijk. Ze werken of ze werken niet, maar in de meeste gevallen kunnen ze een behoorlijk grote impact hebben op het redden van uw leven of het verminderen van de ernst van verwondingen bij een ongeval. Sommige veiligheidstechnologieën, zoals traditionele airbags, zijn eigenlijk gevaarlijk voor kinderen, en anderen, zoals Lower Anchors and Tethers for Children (LATCH) zijn specifiek ontworpen om auto’s veiliger te maken voor kinderpassagiers. Van deze essentiële veiligheidstechnologieën, -functies en -systemen voor kinderen zijn sommige, zoals LATCH, al enige tijd standaarduitrusting, dus u hoeft zich er alleen maar zorgen over te maken bij het kopen van een gebruikte auto. Veel nieuwere technologieën zijn echter alleen te vinden in bepaalde merken en modellen, daarom is het nog steeds noodzakelijk om de relevante veiligheidsvoorzieningen te bekijken, zelfs bij het kopen van een gloednieuwe auto.

Kinderen moeten altijd achterin zitten, maar dat is nog maar het begin van autoveiligheid voor kinderen.

Kinderveiligheidsfuncties en technologieën om naar te zoeken

Als u op zoek bent naar een nieuwe of gebruikte auto, volgt hier een kort overzicht van enkele van de belangrijkste functies en technologieën waarnaar u moet zoeken:

 • LATCH (standaard sinds 2002) – Dit zorgt voor veilige anker- en bevestigingspunten voor autostoelen en stoelverhogers. Wanneer je een autostoeltje vastzet met deze ankers en tethers, is de kans veel kleiner dat deze losraakt dan een autostoeltje dat alleen met een veiligheidsgordel wordt vastgezet.
 • Schouderbanden achter Rear – Schoudergordels komen vaker voor op de voorstoelen, waar kinderen niet mogen rijden. Voertuigen met schoudergordels achter zijn veiliger voor kinderen.
 • Verstelbare achterste schouderriemankers – Met verstelbare ankers kunt u de schoudergordel veilig over de borst van uw kind plaatsen in plaats van over het gezicht of de nek, wat helemaal niet veilig is. Als een voertuig geen verstelbare ankers heeft, neem dan uw kind mee als u een proefrit maakt om er zeker van te zijn dat de achterste schoudergordels veilig op hun plaats zitten.
 • Airbag aan/uit schakelaar – Kinderen mogen niet voorin meerijden, maar als er geen andere keuze is, moet je absoluut een voertuig hebben waarmee je de passagiersairbag kunt uitschakelen.
 • Slimme airbags – Deze functie is in staat om te detecteren wanneer het inzetten van een airbag eerder letsel veroorzaakt dan voorkomt, en het is goed voor zowel kinderen als geschikt voor kleinere gestalte.
 • Automatische deursloten – Deze technologie zorgt ervoor dat uw deuren automatisch worden vergrendeld als u ze vergeet te vergrendelen, wat kan voorkomen dat uw kinderen per ongeluk een deur op de snelweg openen.
 • Veiligheidssloten voor kinderen – Deze functie is nog beter, omdat u hiermee kunt voorkomen dat deuren van binnenuit worden ontgrendeld.
 • Raamschakelaars duwen/trekken – Deze schakelaars zijn moeilijker per ongeluk te activeren, wat kan helpen voorkomen dat een raam per ongeluk wordt opgerold terwijl een kind zijn hoofd of lichaam uit het raam heeft.
 • Door de bestuurder bediende raamuitschakeling – Dit is een goede eigenschap omdat het de bestuurder in staat stelt te voorkomen dat iemand anders de ramen bedient.
 • Anti-knijp automatische ramen – Dit is nog beter omdat het ervoor zorgt dat ramen niet meer oprollen zodra er weerstand wordt gedetecteerd.

Kinderen veilig op de weg houden

De veiligheid van kinderen heeft een lange weg afgelegd sinds de tijd dat veiligheidsgordels optionele uitrusting waren, maar er is nog een lange weg te gaan. Enkele van de meest essentiële veiligheidstechnologieën en -functies zijn nu standaarduitrusting op alle nieuwe personenauto’s en vrachtwagens, terwijl andere alleen beschikbaar zijn als optionele uitrusting of in verbeterde functiepakketten. Het absoluut meest essentiële dat u kunt doen om een ​​kind in uw voertuig te beschermen, naast het toepassen van veilige rijgewoonten, is om de letter van de wet te volgen in termen van waar het kind zit en de beperkingen die worden gebruikt. Hoewel de wet van locatie tot locatie verschilt, heeft volgens de IIHS elke staat en het District of Columbia in de Verenigde Staten een of andere vorm van kinderzitjes. U kunt uw specifieke wet controleren om veilig te zijn, maar de algemene vuistregel is om er altijd voor te zorgen dat kinderen onder de 13 jaar op de achterbank zitten en dat de juiste autostoeltjes en stoelverhogers worden gebruikt. Sommige wetten zijn zelfs van toepassing op kinderen onder de 16 jaar, maar het echte probleem, in termen van autoveiligheid, heeft te maken met de lengte en het gewicht van het kind, dus sommige kinderen kunnen eerder veilig voorin rijden, terwijl veel volwassenen vereisen aanvullende veiligheidstechnologieën zoals slimme airbags.

Het belang van LATCH

Veiligheidsgordels zijn enkele van de belangrijkste veiligheidsvoorzieningen die er zijn, maar ze werken niet altijd zo goed bij kinderen. Daarom moeten jonge kinderen in speciale autostoeltjes rijden, die soms moeilijk te installeren zijn.

grendel onderste ankers en tethers illustratie

De pijlen in deze afbeelding wijzen naar een anker (boven) en een ketting (onder) op de achterbank van een sedan.
Sinds 2002 zijn alle nieuwe voertuigen uitgerust met een veiligheidsvoorziening genaamd Lower Anchors and Tethers for Children, of kortweg LATCH. Dit systeem maakt het in wezen sneller, gemakkelijker en veiliger om kinderzitjes te installeren zonder veiligheidsgordels te hoeven gebruiken. Als u een voertuig koopt dat in of na het jaar 2002 in de Verenigde Staten is gebouwd voor verkoop, dan bevat het het LATCH-systeem. Als u een oudere gebruikte auto koopt, moet u vertrouwen op de veiligheidsgordels om autostoelen en stoelverhogers te installeren.

Veiligheidsgordels en kinderen

De heupgordel is een essentiële veiligheidsvoorziening die al tientallen jaren in alle voertuigen vereist is, maar studies hebben aangetoond dat schoudergordels, in combinatie met heupgordels, meer bescherming bieden dan heupgordels op zich. Dit geldt zowel voor kinderen als voor volwassenen, maar tot voor kort waren er maar weinig voertuigen met schoudergordels achterin. Omdat jonge kinderen altijd op de achterbank moeten zitten, zelfs als ze een zitverhoger gebruiken of als ze lang genoeg zijn om geen zitverhoger te gebruiken, betekent dit dat ze vaak niet het extra veiligheidsvoordeel hebben dat wordt toegevoegd door de aanwezigheid van een schoudergordel. Nieuwe voertuigen die na 2007 zijn geproduceerd, moeten zowel schouder- als heupgordels op de achterbank hebben, wat u misschien in gedachten wilt houden bij het kopen van een gebruikt voertuig. Naast het feit of een ouder voertuig al dan niet schoudergordels achter heeft, kunt u er rekening mee houden dat sommige schoudergordels verstelbaar zijn. Deze gordels hebben een ankerpunt dat op en neer kan worden geschoven om de lengte van de passagier aan te passen. Als u naar een voertuig kijkt dat geen verstelbare schoudergordels heeft, moet u controleren of de schoudergordel niet te hoog is voor uw kind. Als de gordel bijvoorbeeld hun nek kruist in plaats van hun borstkas, kan dit een ernstig gevaar opleveren bij een ongeval.

Airbags en kinderen

Hoewel kinderen waar mogelijk altijd op de achterbank moeten zitten, zijn er situaties waarin dat gewoon geen optie is, en sommige staatswetten houden daar zelfs rekening mee. Sommige voertuigen hebben bijvoorbeeld geen achterbank en andere voertuigen hebben een achterbank waarin u geen kinderzitje kunt installeren. Misschien wilt u helemaal uit de buurt van die voertuigen blijven als u van plan bent kinderen te vervoeren, maar sommige voertuigen hebben een airbag-uitschakelaar om het gevaar te verminderen. Andere soorten airbags kunnen ook van invloed zijn op de veiligheid van een passagier van een kind, vooral als het kind op de voorstoel zit:

 • Actieve hoofdsteunen zijn een type airbagsysteem dat wordt geactiveerd vanuit de hoofdsteun. Wanneer een tienerkind voorin moet rijden, kan dit type airbag helpen bij een ongeval, omdat het is ontworpen om op te blazen tussen de hoofdsteun en het hoofd van de passagier, waardoor die afstand wordt verkleind en de beweging van het hoofd tot een minimum wordt beperkt.
 • Zij-airbags worden geplaatst tussen de deur en het lichaam van een inzittende, en ze kunnen bescherming bieden aan passagiers op zowel de voor- als de achterbank. Terwijl deze airbags kan kinderen te beschermen, daar zijn ze niet altijd voor ontworpen, en ze kunnen zelfs passagiers verwonden die “uit positie” zijn, een categorie die ook kleine kinderen omvat. Aangezien elk jaar meer en meer voertuigen worden uitgerust met zijdelingse airbags, is het belangrijk om te controleren of een voertuig de tests voor “uit positie” heeft doorstaan ​​als u kinderen heeft.

Airbags kunnen kinderen ernstig verwonden of zelfs doden, vanwege hun relatief kleine lengte en gewicht, dus het is absoluut noodzakelijk dat uw voertuig een airbag-uitschakelaar of een slim airbagsysteem heeft voordat u een kind voorin laat zitten stoel. Zelfs dan raden de meeste veiligheidsinstanties aan dat kinderen uit de voorstoelen blijven.

Deuren en ramen

Automatische deursloten en kindersloten zijn beide essentiële veiligheidsvoorzieningen die de meeste voertuigen hebben, maar u moet ze nooit als vanzelfsprekend beschouwen. Automatische sloten zijn ontworpen om in te schakelen wanneer het voertuig een bepaalde snelheid overschrijdt, wat handig is als u ooit vergeet de deuren te vergrendelen.

kinderslot auto

Kindersloten bevinden zich meestal waar u ze alleen kunt openen als de deur open is.

Deze techniek sluit mooi aan bij kindersloten, die voorkomen dat de achterportieren van binnenuit worden geopend als ze eenmaal zijn vergrendeld. Ernstig letsel of zelfs de dood kan optreden als een kind erin slaagt een deur te openen terwijl het voertuig in beweging is. Daarom zijn deze technologieën zo belangrijk. Portierruiten vormen ook een veiligheidsrisico, in die zin dat letsel of overlijden kan optreden als een deel van het lichaam bekneld raakt wanneer een autoraam wordt gesloten. Dit is met name waarschijnlijk wanneer een voertuig eenvoudige tuimelschakelaars heeft om de ramen omhoog en omlaag te brengen. Voertuigen die na 2008 zijn geproduceerd, zijn uitgerust met druk-/trekschakelaars die minder snel worden geactiveerd bij een ongeval, terwijl oudere voertuigen de bestuurder vaak toestaan ​​de schakelaars van het passagiersraam uit te schakelen. Naast de bescherming die wordt geboden door druk-/trekschakelaars en door de bestuurder bediende raamuitschakelingen, zijn sommige elektrisch bedienbare ruiten voorzien van een anti-knel- of auto-reverse-functie. Deze functie omvat druksensoren die worden geactiveerd als een raam weerstand ondervindt bij het sluiten, in welk geval het raam stopt of daadwerkelijk omdraait en opengaat. Dit is geen standaardfunctie en er mag niet op worden vertrouwd als het enige middel om te voorkomen dat een kind vast komt te zitten in een automatisch sluitend portierraam, maar het is een extra beschermingsmiddel dat soms beschikbaar is.

Transmissie schakelvergrendelingen

Hoewel het meestal een slecht idee is om een ​​kind zonder toezicht achter te laten met de sleutel in het contact, gebeurt het toch van tijd tot tijd, en schakelvergrendelingen helpen voorkomen dat het kind per ongeluk in neutraal schakelt. Als het voertuig in neutraal wordt geschakeld, hetzij opzettelijk, hetzij door tegen de schakelhendel te stoten, en het voertuig zich op een helling bevindt, kan het tegen een persoon of voorwerp aanrollen en materiële schade, persoonlijk letsel of zelfs de dood veroorzaken. De schakelvergrendelingen van de remtransmissie zijn zo ontworpen dat het onmogelijk is om uit de parkeerstand te schakelen zonder eerst de rem in te drukken. Dit is vooral handig voor kleine kinderen, omdat ze vaak te kort zijn om bij het rempedaal te komen, zelfs als ze opzettelijk uit de parkeerstand proberen te schakelen. Andere vergrendelingen vereisen het indrukken van een knop, of zelfs het plaatsen van een sleutel of een ander soortgelijk gevormd voorwerp in een gleuf, om uit het park te schuiven als het contact niet in de run-stand staat.