Skip to content

De ultieme gids voor ouderlijk toezicht

7 de augustus de 2021
parentalcontrol MoMoProductions GettyImages3 c65a0caba2fb43b2aef289c0d245ec3a

Ouders kennen de moeilijkheden om kinderen veilig te houden tijdens het gebruik van internet: ouderlijk toezicht is ofwel moeilijk toegankelijk en te gebruiken of bestaat helemaal niet voor sommige sites, games en media-inhoud. Veel online activiteiten en apps bieden echter opties om mama en papa te helpen een beter begrip te krijgen van het beperken van inhoud die niet geschikt is voor verschillende leeftijden.

Grenzen stellen is een familieaangelegenheid

Gezinnen bevatten vaak een mix van leeftijden van kinderen, waardoor het moeilijk is om voor elk kind één type limiet in te stellen. Om ouders te helpen verschillende limieten in te stellen voor verschillende kinderen, bieden veel software- en streamingproviders ouders de mogelijkheid om beperkingen in te stellen voor verschillende profielen. Anderen geven ouders echter weinig opties. Netflix biedt bijvoorbeeld vier basisniveaus voor volwassenheid waarmee ouders kunnen beslissen wie wel of niet een ‘klein kind’ en een ‘ouder kind’ is, enz. iPhones bieden daarentegen een veel uitgebreidere reeks diensten en apps die ouders ruimere opties geven. U kunt schermtijdlimieten instellen, bepalen welke apps mogen worden gestart op de telefoon van een kind of beoordelingslimieten voor films en muziek instellen. Vanwege het brede scala aan apparaten in elk huis en op elk willekeurig moment, hebben we een lijst samengesteld met de meest populaire sites, gameplatforms, streamingdiensten en smartphones om u te helpen navigeren door de overvloed aan beschikbare ouderlijke opties. Om deze handleiding te gebruiken, opent u de koppelingen in het navigatievenster. Je zult zien dat het is opgedeeld in vier verschillende secties: Grenzen instellen voor gamen, internet- en sociale media-activiteiten beheren, computer- en telefoongebruik beperken en films en muziek beheren. Binnen elke sectie zijn verschillende artikelen gevuld met tips en hints voor jou.

Een woord over online beveiliging

Houd er bij het werken met ouderlijk toezicht rekening mee dat het toezicht niet zo ver kan gaan. Andere acties ondernemen in combinatie met die bedieningselementen kan een nog sterker vangnet voor uw kind opzetten. Wachtwoorden zijn bijvoorbeeld nog steeds enorm belangrijk vanuit het oogpunt van beveiliging. Stel een sterk wachtwoord in dat je kind niet kan breken om je te helpen de controles te behouden die je hebt ingesteld. Neem ook voorzorgsmaatregelen om uw algehele thuisnetwerk te beschermen. Om te voorkomen dat anderen uw draadloze netwerk hacken terwijl uw kind games speelt of andere dingen online doet, moet u uw draadloze netwerk goed beveiligen. Let ten slotte op de berichten die naar uw kinderen komen terwijl ze internetgames spelen of sociale media gebruiken. Soms kan een eenvoudig bericht codewoorden bevatten waarvan roofdieren niet verwachten dat ouders ze begrijpen; je kunt het probleem omzeilen door bijvoorbeeld nauwlettend in de gaten te houden met wie je kind bevriend is op Roblox, en door te weten wat verschillende acroniemen, uitdrukkingen en idiomen betekenen.

Focus op je kind

Het is tegenwoordig een gekke wereld voor alle ouders. We begrijpen het. Wij zijn ook ouders. Gebruik deze gids om uw kinderen te helpen zo veilig mogelijk te blijven als u er niet bent en meld verdachte internetactiviteiten aan de autoriteiten wanneer u zich ongemakkelijk voelt. Veilig en verantwoord internet gebruiken tijdens de kindertijd leert kinderen hoe ze veilig en zelfverzekerd kunnen blijven terwijl ze opgroeien tot volwassenen. Wees niet bang om bedieningselementen door elkaar te halen en de beperkingen toe te passen die volgens u het meest geschikt zijn. U weet immers wat het beste is voor uw kind.