Skip to content

Kinderen kennis laten maken met het Geocaching-avonturenspel

4 de augustus de 2021
geocoin 57df048c5f9b5865166fa38b

Vraag je kinderen of ze naar buiten willen voor een wandeling, en ze zullen waarschijnlijk kreunen en weer naar hun scherm terugkeren. Nodig ze uit voor een high-tech speurtocht naar een geocache, en ze zullen je overstelpen met vragen terwijl ze hun schoenen aandoen en naar de deur gaan.

Wat is geocachen?

Geocaching combineert mobiele technologie met de spanning van een speurtocht. Het verwijst naar een activiteit waarbij deelnemers hun telefoons of draagbare GPS-apparaten (Global Positioning System) gebruiken om “caches” met logboeken, snuisterijen, verhandelbare goederen of zelfs geld te lokaliseren. Caches worden meestal verborgen en weergegeven door andere geocachers. Er zijn meer dan 3 miljoen geregistreerde geocaches verborgen in meer dan 190 landen. Zelfs Antarctica heeft geregistreerde geocaches. Geavanceerde versies van het spel bevatten meerstaps-puzzels en traceerbare reizende objecten zoals geocoins en reisbugs. Nieuwkomers zijn meestal verrast door hoeveel caches zich in de buurt van hun eigen huis bevinden. Er zijn tal van nieuwe uitdagingen om kinderen geïnteresseerd te houden in toekomstige uitstapjes.

Geocaching met kinderen combineert leren en plezier

Geocachen met kinderen kan variëren van eenvoudig zoeken in een gemakkelijk te vinden cache tot lessen in meerdere stappen in GPS-technologie, aardrijkskunde en kaartlezen. Veel caches zijn educatief van aard en zijn nauw verbonden met regionale geschiedenis of geologische kenmerken. Sommige caches worden door kinderen verstopt voor andere kinderen, wat deze vondsten extra aantrekkelijk maakt. Geocaching is een uitstekende verkenningsactiviteit omdat het oriëntatielopen en andere buitenvaardigheden omvat.

Aan de slag met geocaching

Om te beginnen heeft u een draagbare GPS-ontvanger of smartphone met GPS-mogelijkheden nodig. Zodra je je GPS-apparaat hebt gekregen, is geocachen helemaal gratis. Ga naar geocaching.com om je te registreren voor een gratis account. U kunt de zoekopdracht starten door verschillende locatieparameters in te stellen, waaronder postcode en trefwoorden. Cachebeschrijvingen bevatten een aanzienlijke hoeveelheid informatie, waaronder exacte coördinaten van de locatie, beschrijving van de cache en type cache. (De meeste bestaan ​​uit een waterdichte container gevuld met items.) Je vindt er ook moeilijkheids- en terreinclassificaties, aanwijzingen, tips en opmerkingen van anderen die de cache hebben gevonden. Kinderen kunnen deelnemen aan elk onderdeel van het proces. Je kunt caches kiezen met een gemakkelijke moeilijkheidsgraad en lage terreinclassificaties voor jongere kinderen. Ga naar meer geavanceerde beoordelingen naarmate jij en de kinderen ervaring opdoen. Caches bevatten vaak kleine cadeautjes of speelgoed die interessant zijn voor kinderen. Cache-etiquette vereist dat je iets in de cache plaatst als je iets verwijdert, dus plan om wat kleine items mee te nemen om in de cache te plaatsen, ten minste één voor elk kind. Caches bevatten vaak logboeken, zodat de kinderen kunnen inloggen en opmerkingen kunnen achterlaten.

Geavanceerde geocaching

Reizende traceerbare items, zoals geocoins en reisbugs, voegen een interessante dimensie toe aan geocaching. Deze items hebben unieke identificatienummers en je kunt ze opzoeken op geocaching.com om erachter te komen waar ze zijn geweest. Een cache kan een reisbug bevatten die in Australië is ontstaan ​​en via Hawaii en Quebec naar jouw staat is gereisd. Deze informatie kan worden omgezet in een aardrijkskundeles, terwijl de kinderen de avonturen van de reismicrobe op een kaart bekijken. Geavanceerde geocaching kan instructies met meerdere stappen omvatten met aanwijzingen die naar de cache leiden.

Een paar tips voor geocachen met kinderen

  • Betrek kinderen bij elke stap, van het leren gebruiken van de GPS tot het selecteren en vinden van caches.
  • Breng water, insectenwerend middel en hoeden mee op cachejachten.
  • Laat kinderen de cache vinden nadat ze bij de coördinaten zijn aangekomen.
  • Leer kinderen de “take one, leave one”-ethiek van cache-schatten.
  • Ruim je eigen afval op, of beter nog, laat de kinderen een goed voorbeeld zien door ander afval op te ruimen dat je onderweg tegenkomt.
  • Breng een camera, een notitieblok en een pen mee om het aantal traceerbare items op te schrijven.
  • Integreer lessen in wetenschap, geschiedenis, aardrijkskunde of geologie in uw uitje.