Skip to content

Beste Android-e-boeklezers

16 de juli de 2021
rawpixel 714367 unsplash 5c6a0c5dc9e77c0001675a72

Omdat e-books meestal platformonafhankelijk zijn, werken verschillende apps, waarvan sommige met verschillende ecosystemen van e-bookleveranciers, uitstekend samen met het Android-platform, zodat u door uw boeken kunt bladeren in de perfecte app die aan uw behoeften voldoet. Alle onderstaande apps zouden in gelijke mate beschikbaar moeten zijn, ongeacht het bedrijf dat uw Android-telefoon maakt: Samsung, Google, Huawei, Xiaomi, enz.

De Kindle-app

Wat we leuk vinden?

 • Minimaal en gebruiksvriendelijk ontwerp.
 • Compatibel met andere apparaten.
 • Diverse kijk- en sorteermogelijkheden.

Wat we niet leuk vinden

 • Moeilijk om boeken naar andere lezers te exporteren.
 • Kan traag zijn om boeken te laden.
 • Geen directe ondersteuning voor EPUB-bestanden.

De Kindle-lezer van Amazon.com is een enorme hit. Een van de dingen die het zo populair maken, afgezien van toegang tot een enorme bibliotheek met Kindle-boeken op Amazon.com, is dat Amazon een app biedt voor zowat elk apparaat dat je bezit, en het onthoudt waar je was gebleven vanaf elk internet- aangesloten apparaat, zodat u kunt beginnen met lezen op uw iPhone en eindigen op uw Android-tablet. Dat geldt niet voor sommigen of sideloaded boeken, maar het geldt voor uw Amazon-aankopen. Amazon’s boeken zijn bedoeld om in Kindle-lezers te blijven. Het is een ommuurde tuin. Ze gebruiken voornamelijk een eigen formaat (azw of mobi) in plaats van het industriestandaard ePub-formaat dat door alle andere lezers wordt gebruikt, en dat zorgt ervoor dat je bij Amazon blijft. U kunt niet-beveiligde boekbestanden converteren, maar het is een extra stap. Al deze andere lezers geven u meer vrijheid bij het verplaatsen van uw bibliotheken.

Kindle Onbeperkt

Amazon biedt een huuroptie genaamd Kindle Unlimited waarmee je voor $ 9,99 per maand kunt lezen uit een grote selectie van de boeken die beschikbaar zijn bij Amazon (niet allemaal). De deal omvat ook hoorbare vertelling voor sommige boeken en een selectie van e-magazines, en je kunt lezen via de Kindle-app – geen Kindle-apparaat vereist. Als u merkt dat u meer dan één boek of tijdschrift per maand koopt, is deze optie wellicht het meest kosteneffectief. Niet alle auteurs nemen deel aan Kindle Unlimited. Sommigen beschouwen de service als minder gunstig voor schrijvers, zoals auteur John Scalzi uitlegt. Boeken die je downloadt met Kindle Unlimited verlopen wanneer je stopt met betalen voor de service.

Google Play Boeken

Google Play Boeken

Wat we leuk vinden?

 • Goed georganiseerde winkel.
 • Sorteer opties.
 • Zeer gemakkelijk te gebruiken.

Wat we niet leuk vinden

 • Omvat andere Google Play-services.
 • Kan gedownloade boeken niet opslaan op externe schijven.

‘Google Play Boeken’ verwijst naar zowel een app als een winkel. U koopt boeken in de boekensectie van Google Play (of een andere ePub-verkoper) en leest ze vervolgens op uw Android-telefoon of -tablet of op de website van Google Play. Je kunt ook ePub-boeken uploaden die je ergens anders hebt gekocht. Het zorgt voor een geweldige, gecentraliseerde bibliotheekruimte en het wordt overgedragen van apparaat naar apparaat, zolang je de Google Play Books-app kunt installeren. Met Google Play kunt u ook geselecteerde studieboeken huren. Je kunt de Google Play-app niet installeren op Kindle Fire-apparaten, dus je zult een alternatieve lezer moeten gebruiken, zoals de Nook- of Kobo-app op Kindle Fires.

De Nook-app

Dracula ebook op nook ereader app

Wat we leuk vinden?

 • Vloeiende pagina-overgangen.
 • Unieke kenmerken.
 • Verschillende sorteermogelijkheden.
 • Veel aanpasbare instellingen.

Wat we niet leuk vinden

 • Kan geen boeken rechtstreeks via de app kopen.
 • De app is soms buggy.

De Nook Reader is de baby van Barns & Noble, maar heeft een onzekere toekomst als Barns & Noble delen van de winkel sluit. De Nook-lezer is eigenlijk een best aardige tablet, maar hij gebruikt een aangepaste versie van Android die je uitsluit van Google Play. Je zit niet vast aan de Nook-tablet om Nook-boeken te lezen. Je kunt de Nook-app downloaden en nog steeds toegang krijgen tot je bibliotheek op Android-apparaten (en zelfs de Kindle Fire). Nook-boeken gebruiken de ePub-standaard, dus ze zijn compatibel met de meeste lees-apps.

De Kobo-app

Kobo-lezer

Wat we leuk vinden?

 • Geen gebruikersaccount vereist om te bladeren.
 • Veel filtermogelijkheden.
 • Handige organisatietechnieken.
 • Unieke opties voor het omslaan van pagina’s.

Wat we niet leuk vinden

 • Beperkte categoriekeuze.
 • Slechte browse-ervaring.

De Kobo-lezer was losjes verbonden met Borders, maar niet stevig genoeg om in te storten toen Borders dat deed. Kobo werd uiteindelijk gekocht door Rakuten. Kobo biedt een aparte boekhandel en verkoopt boeken en tijdschriften in ePUB-formaat. Het is echter in het nadeel van de andere, meer populaire winkels als het gaat om inhoud. Het is eigenlijk superieur aan beiden als het gaat om importeren inhoud. Je kunt afzonderlijk gekochte DRM-vrije boeken op de Kobo-lezer krijgen met veel minder gedoe dan met de Nook- of Kindle-app.

Andere opties

Om Amazon, Nook of Kindle te vermijden, gebruikt u een van de vele betaalde en gratis alternatieve opties, zoals Moon Reader of Aldiko. Bijna alle lezers zijn compatibel met de ePub-standaard, dus je kunt DRM-vrije boeken lezen die je hebt gekocht bij andere boekhandels dan Kindle. U moet ook uw plaatselijke openbare bibliotheek vragen naar hun digitale boekselecties. Veel bieden u de mogelijkheid om digitale bibliotheekboeken uit te checken en te lezen zonder dat u de bibliotheek persoonlijk hoeft te bezoeken. Mogelijk moet u een afzonderlijke app installeren, zoals Overdrive, om van de service te profiteren.