Skip to content

BlackBerry-telefoons zouden nog steeds kunnen slagen, zeggen experts

30 de april de 2023
photo 1587958482280 3b8df53ad9db 79ce3ccea42d4a4aae15e9cbe8d9210b

Belangrijkste leerpunten

  • OnwardMobility is nog steeds van plan om een ​​5G-compatibele BlackBerry-smartphone uit te brengen.
  • Hoewel het misschien sommigen aanspreekt die op zoek zijn naar nostalgie, zeggen experts dat het bedrijf het moeilijk zou kunnen krijgen om terrein te winnen in een door Samsung en Apple gedomineerde markt.
  • Als BlackBerry niet weer mainstream wordt, zouden de smartphones naast vele andere merken een plek kunnen vinden in de nichemarkt.

Zelfs als BlackBerry-telefoons een comeback maken, zeggen experts dat de fysieke toetsenbord-zwaaiende smartphones indruk zullen moeten maken als ze een plek willen vinden in de huidige smartphonemarkt. Ooit het grootste smartphonemerk ter wereld, raakte BlackBerry snel uit de gratie toen de iPhone en Android-telefoons de markt stormenderhand begonnen te veroveren. Na jaren uit de markt te zijn geweest, lijkt de smartphone waarmee het allemaal begon een comeback te maken, hoewel experts zeggen dat het moeilijk zal zijn om relevant te blijven in een wereld die wordt gedomineerd door meer gevestigde merken. “Ik denk niet dat BlackBerry ooit zo’n groot marktaandeel zal hebben als vroeger”, vertelde Christen Costa, een technologie-expert en CEO van Gadget Review, in een e-mail aan Lifewire. “Te veel van de markt wordt opgeslokt door Apple en Samsung, en mensen met die telefoons kopen meestal alleen die merken. Maar ik zie BlackBerry een nicheproduct maken dat twee groepen mensen aanspreekt: oudere professionals en mensen die gewoon ronduit haat toetsenborden op het scherm.”

Beroep zoeken

Toen BlackBerry in de vroege jaren 2000 van start ging, was de smartphone geliefd vanwege de manier waarop gebruikers verbinding konden maken met hun e-mail. Dit evolueerde uiteindelijk, waardoor ze met elkaar in contact konden komen via functies zoals BlackBerry Messenger (BBM). BBM was vergelijkbaar met functies die te zien waren op nieuwere telefoons, zoals iMessage van de iPhone, en het zette meer gebruikers ertoe aan om de smartphone en het gestroomlijnde fysieke toetsenbord te gebruiken. Dat stortte allemaal in elkaar met de release van de eerste iPhone- en Android-telefoons. Ik denk niet dat BlackBerry ooit zo’n groot marktaandeel zal hebben als vroeger. Als BlackBerry in 2021 een comeback wil maken, heeft het nieuwe manieren nodig om de smartphonewereld aan te spreken buiten het fysieke toetsenbord om. De iPhone en Android hebben meer dan een voorsprong in de race, met jaren van app-ontwikkeling en geleverde functies terwijl die ervaringen blijven groeien. “Het tactiele/analoge toetsenbord is een goed begin, maar het zal niet al het werk doen”, waarschuwt Costa. In plaats daarvan is het voor BlackBerry belangrijk om ook andere manieren te vinden om op te vallen. Zoals in specificaties en algemene app-ondersteuning, iets waar Androids en iPhones al goed mee omgaan.

Leren van anderen

De grootste sleutel tot het succes van BlackBerry komt eigenlijk neer op het feit of het gebruikers al dan niet kan wegtrekken van ecosystemen waarin ze al meer dan tien jaar hebben geïnvesteerd. Natuurlijk, de iPhone was misschien niet veel toen hij voor het eerst werd gelanceerd in 2007. De App Store werd een jaar na de eerste iPhone-release gelanceerd en bood honderden apps. Nu is de App Store echter uitgegroeid tot meer dan 4,3 miljoen apps waaruit mensen kunnen kiezen. De Play Store van Google, die Android-apparaten aandrijft, heeft sinds de lancering ook een exponentiële groei doorgemaakt, met in totaal 2,9 miljoen apps in november 2020. Ondanks Apple en Google zijn er volgens Costa veel andere merken erin geslaagd een niche voor zichzelf te veroveren in de smartphone markt, waardoor gebruikers om verschillende redenen worden aangetrokken, zoals geweldige algemene specificaties voor een lagere prijs en toepassingsondersteuning. Als OnwardMobility de magie van het bezit van een BlackBerry weer echt kan vangen, zou het het merk uit de schaduw kunnen halen en weer in het licht kunnen zetten. Al is het maar een klein beetje. “Millennials die een BlackBerry als een van hun eerste professionele apparaten gebruikten, kunnen een gevoel van nostalgie voelen”, legt Costa uit. “De tactiele responsiviteit is geweldig voor het geven van feedback en het kan dienen als een organisatorisch hulpmiddel, afhankelijk van de apps die kant-en-klaar worden aangeboden. Het hebben van dat toetsenbord is buitengewoon handig voor mensen die veel e-mails of andere dingen moeten typen voor hun werk, te.”