Skip to content

Bose QC-15 en QC-20 isolatiemetingen

23 de juni de 2021
bose qc25 headphones 56a536275f9b58b7d0db8689

Slimme consumenten zijn altijd op zoek naar de opties die het beste bij hun behoeften passen, dus zijn ze misschien geïnteresseerd in deze vergelijking van de ruisonderdrukkingsfunctie van de over-ear Bose QC-15 versus de in-ear Bose QC-20.

De in-ear Bose QC-20 versus de over-ear QC-15

De tests zijn uitgevoerd met een GRAS 43AG-oor/wangsimulator, een laptop met TrueRTA-software en een M-Audio MobilePre USB-audio-interface. Zowel de Bose QC-15 als de Bose QC-20 zijn gemeten met het juiste audiokanaal. De frequenties die voor de test werden gebruikt, varieerden van 20 Hz tot 20 kHz, wat de gebruikelijke uitvoer is voor de meeste audioapparaten op de markt. Niveaus onder 75 dB duiden op demping van geluid van buitenaf (dwz 65 dB op de kaart betekent een vermindering van -10 dB in geluiden van buiten bij die geluidsfrequentie). De isolatiecurve van de Bose QC-15 wordt weergegeven in een groene lijn, terwijl de Bose QC-20 wordt weergegeven in de paarse lijn. Hoe lager de lijn op de kaart, hoe beter de ruisonderdrukking voor de specifieke frequentieband. Als het gaat om de “straalmotorband” tussen ongeveer 80 Hz en 300 Hz, is de Bose QC-20 duidelijk superieur – maar liefst 23 dB beter – aan de QC-15. Dit betekent dat het in-ear ontwerp van de Bose QC-20 veel effectiever is in het dempen van diepe dreunende/bromgeluiden, zoals die afkomstig zijn van vliegtuigmotoren. Dit frequentiebereik dekt ook de onderkant van normale menselijke spraak (met name mannenstemmen), wat de Bose QC-20 ideaal kan maken voor diegenen die gesprekken in de buurt willen blokkeren. De over-ear Bose QC-15 presteert echter beter dan de QC-20 bij frequenties tussen 300-800 Hz en hoger dan 2 kHz. Dit suggereert dat de Bose QC-15 veel beter in staat is om hogere tonen te dempen, zoals de soorten sissen die afkomstig zijn van verwarmings- of airconditioningsystemen in vliegtuigen. Deze frequentiebereiken bestrijken ook de midden- en bovenkant van de menselijke spraak, hoewel veel boven 2 kHz hetzelfde kan zijn als mensen (bijv. kleine kinderen) die zingen of honden die keffen.

Het komt neer op

Kiezen tussen de Bose QC-20 en QC-15 kan afhangen van de stijl/draagbaarheidsvoorkeur (in-ear versus over-ear) en ook van waar men ze wil gebruiken. Het kan moeilijk zijn om te zeggen welke het beter zal doen om de muziek en achtergrondgebabbel bij Starbucks te elimineren, tenminste door alleen naar de metingen te kijken.