Skip to content

Bouw een stereosysteem voor thuis met een krap budget

8 de juli de 2021
GettyImages 532619192 credit Larry Williams 57850f635f9b5831b5ccb0fa 5c783ea7c9e77c0001d19cc3

Stereosystemen variëren in prijs van een paar honderd dollar tot – nou ja, the sky is the limit. Het bouwen van een stereosysteem voor thuis dat aan uw veeleisende smaak voldoet, hoeft echter geen klein fortuin te kosten. In feite kan een kwaliteitssysteem zeer betaalbaar zijn, vooral als u geduldig en waakzaam bent en weet hoe u het meeste uit uw geld haalt. Maar voordat je aan de slag gaat, is het belangrijk om een ​​plan te hebben.

Identificeer behoeften en maak een budget​

​Als het geld onbeperkt was, zou de beste apparatuur in je woonkamer staan ​​in plaats van op een verlanglijstje. Maar in de tussentijd kun je actief genieten van een fantastisch klinkend stereosysteem terwijl je die verlanglijstitems behoudt voor mogelijke toekomstige upgrades. Ten eerste is het verstandig om een ​​budget vast te stellen en je daaraan te houden. Het doel is om op of onder (ja, zelfs inclusief eventuele belasting en verzendkosten) het opgegeven aankoopbedrag te zijn. Het heeft weinig zin om te veel uit te geven en te kort te komen voor de huishoudelijke rekeningen die er toe doen. Hoeveel voor een stereo-installatie moet worden toegewezen, hangt af van de behoeften en wat er comfortabel opzij kan worden gezet. Als je bijvoorbeeld al een geweldige ontvanger/versterker hebt, dan is dat een ding minder om naar te shoppen. Het betekent ook dat er meer kan worden uitgegeven aan luidsprekers, andere componenten en/of accessoires. Bepaal dus wat u nodig heeft en houd u aan de bestedingslimiet. Hoewel het acceptabel is om het budget te herzien (u hebt bijvoorbeeld wat extra overuren gewerkt, een kwartaalbonus verdiend, enz.), moet u niet toegeven aan de verleiding om het te overschrijden.

Verkoop dingen die je niet langer nodig hebt of gebruikt!

Het samenstellen van een nieuw stereosysteem voor thuis hoeft niet alleen over kopen te gaan. Het wegwerken van stoffige, overtollige of oudere apparatuur/uitrusting kan een effectieve manier zijn om uw uitgavenbudget te verhogen. Zie het als een geweldige kans om te zuiveren! (Zorg ervoor dat je dingen opruimt voordat je dat doet, vooral die oude stereoluidsprekers.) Misschien heb je cd’s of dvd’s die voor een paar dollar per stuk kunnen worden verkocht. Oude koptelefoon? Computerluidsprekers? Beperk de reikwijdte ook niet tot technologie of media. Boeken, kleding, keukengerei, speelgoed, meubels, huishoudelijke artikelen en meer kunnen snel worden verplaatst als ze goed geprijsd zijn. Het telt allemaal op en kan het verschil betekenen tussen veel haken of helemaal missen. Er is natuurlijk een handel, en dat is tijd. We hebben niet allemaal uren over om online te verkopen, een garage sale te houden en/of Craigslist-advertenties op te zetten. Maar je kunt iemand vinden die dat wel doet. Net zoals ouders een oppas voor de nacht zouden zoeken, is het mogelijk om een ​​persoon in te huren om het werk te doen voor een percentage van de winst. Als je tieners en/of jongvolwassenen onder je dak hebt wonen, denk je misschien nu aan hen.

Wees bereid om gebruikte/gereviseerde goederen te kopen​

Er is een zekere voldoening verbonden aan het openen van een gloednieuwe, fabrieksverse verpakking. Maar tenzij je toevallig een waanzinnig goede deal scoort, is de kans groot dat je nog steeds meer betaalt dan wanneer je iets gebruikt of opgeknapt zou kopen. Alleen omdat iets “gebruikt” is, wil dat nog niet zeggen dat het in een slechte staat verkeert – producten worden vaak als gebruikt beschouwd zodra de doos is geopend. Veel mensen zorgen goed voor hun apparatuur, zodat het gemakkelijker te verkopen is wanneer ze moeten upgraden. Overweeg ook oudere modellen in een serie. Heel vaak bieden nieuwere producten alleen incrementele upgrades ten opzichte van de vorige generatie(s). De kleine variaties in specificaties (bijv. extra aansluitingen, bonusfuncties, “premium” materialen, enz.) hebben niet noodzakelijkerwijs een enorme impact op de algehele geluidskwaliteit. Dit geldt voor versterkers/receivers, die jarenlang topprestaties kunnen leveren. Maar waar je ook kijkt, vergeet niet slim te zijn en op de details te letten. Hier zijn goede plaatsen om te beginnen:

  • Controleer lokale elektronicawinkels en stereodealers. Winkels brengen tot een paar keer per jaar nieuwe inventaris binnen, wat er vaak toe kan leiden dat “oude” opstellingen in opruiming gaan. Hoewel inklaringskortingen kunnen variëren, kunt u een betere gelegenheid vinden om te onderhandelen over het vloer-/demonstratiemodel. Luidsprekers en ontvangers worden veel minder snel ruw behandeld dan laptops of smartphones. Zorg ervoor dat de staat goed is – krassen kunnen worden afgedekt/gerepareerd, maar beschadigde luidsprekerconussen of gebarsten kasten moeten worden vermeden. Sommige units hebben mogelijk zelfs een fabrieks-/dealergarantie.
  • Winkelen op Amazon en Ebay.com. Het is gemakkelijk om urenlang door deze gigantische online marktplaatsen te bladeren, allemaal in het comfort van uw eigen huis. Hoewel het meeste van wat er wordt verkocht nieuw is, zijn er veel gebruikte en opgeknapte producten die voor een fractie van de kosten kunnen worden aangeschaft. De voorwaarden variëren, dus let op de opmerkingen in elke beschrijving. Amazon biedt een gunstig retourbeleid voor het geval een aankoop niet lukt. En afhankelijk van waar u woont, hoeft u mogelijk geen omzetbelasting te betalen. Degenen die zijn geabonneerd op Amazon Prime kunnen ook profiteren van gratis verzending binnen twee dagen (indien van toepassing). Bovendien kun je Amazon-productlinks indienen op CamelCamelCamel.com om de prijsgeschiedenis te bekijken (en zelfs e-mailwaarschuwingen in te stellen) om te weten of je echt een deal krijgt of niet.
  • Blader door Craigslist.org en Facebook Marketplace. Er zijn altijd mensen die van spullen af ​​willen en wat geld willen verdienen, en Craigslist biedt een manier voor lokale verkopers en kopers om online verbinding te maken. Items die te koop worden aangeboden, worden vaak geleverd met een foto, prijs, algemene locatie en contactgegevens. Het zoekvak van de site maakt het gemakkelijk om te filteren op het soort producten dat u zoekt. Vermeldingen gaan de hele tijd op en neer, dus je zult vaak moeten kijken. Niet iedereen kent (of geeft erom) de waarde van wat ze verkopen; wees niet bang om te onderhandelen als je denkt dat je een betere deal kunt krijgen. Die kras op een luidsprekerkast heeft geen invloed op de audio, maar je kunt proberen het op te spelen om de prijs te verlagen. Vergeet niet om veilig te kopen en verkopen wanneer u Craigslist gebruikt.
  • Bezoek kringloopwinkels. Als je jezelf een moderne schatzoeker vindt, kan de lokale spaarzaamheid een overvloed aan goederen bieden om te snuffelen. Hoewel je misschien niet kunt onderhandelen zoals je zou doen met een Craigslist-deal, kun je een hoger niveau van persoonlijke veiligheid verwachten, omdat het een winkel is zoals de meeste. Kringloopwinkels zoals Goodwill ontvangen (onder andere) openbare donaties om de schappen te vullen. Mensen die verhuizen/verhuizen, garages opruimen of gewoon spullen wegdoen, doneren vaak wanneer er geen tijd of interesse is om elk stukje te verkopen. U kunt waardevolle apparatuur tegen belachelijk lage prijzen vinden als handelaren verkeerd oordelen. Houd er rekening mee dat kringloopwinkels in/rond chique buurten de neiging hebben om goederen van hogere kwaliteit op voorraad te houden.
  • Cruise de garageverkoop. Zelfs met de kracht van internet die beschikbaar is, willen sommige mensen dingen op de ouderwetse manier kwijt. Garageverkopen kunnen wisselvallig lijken, maar niet als je de do’s en don’ts leert en je aan de strategieën houdt om de goede dingen te krijgen. De kans is groot dat je kwaliteitsapparatuur kunt kopen die nooit in Craigslist of een plaatselijke kringloopwinkel zou zijn gekomen.

Begin eerst met de luidsprekers

Nu u een idee heeft waar en hoe u naar nieuwe apparatuur moet zoeken, is het tijd om prioriteiten te stellen. Luidsprekers zijn de belangrijkste factor bij het bepalen van het ultieme geluid van een stereosysteem. Een set van $60 luidsprekers zal je geen $600 geluid geven. Het maakt niet uit hoe correct je ze in de kamer hebt geplaatst en/of de equalizerinstellingen tot in de puntjes hebt afgesteld. Als je begint met kwaliteitsluidsprekers, kom je uit op kwalitatief (of beter) geluid. Ga dus voor het beste wat je je kunt veroorloven. Niet alleen dat, maar luidsprekers helpen ook bij het bepalen van de hoeveelheid versterkervermogen die u nodig heeft. Sommige luidsprekers hebben meer vermogen nodig dan andere om goed te presteren. En als je toevallig luidsprekers hebt waar je graag naar luistert – en als ze in goede staat verkeren – gebruik ze dan! Als de speakers eenmaal zijn aangeschaft, kun je vervolgens een receiver of versterker kiezen. De receiver/versterker dient als hub om de audiobron (bijv. mediaspeler, cd, dvd, platenspeler, etc.) op de luidsprekers aan te sluiten. Als je je aan de basis houdt, hoef je je niet druk te maken zolang er maar aan de stroom- en luidsprekeraansluitingsbehoeften wordt voldaan. Maar als u moderne broncomponenten bezit (of van plan bent) met digitale optische of HDMI-ingangen (bijv. HDTV, Chromecast, Roku Stick, enz.), zorg er dan voor dat uw basis gedekt is. De laatste dingen om te overwegen zijn de broncomponenten zelf. Als u veel digitale muziek bezit en/of streamt van onlinediensten, kunt u eenvoudig en goedkoop een mobiel apparaat aansluiten op een stereosysteem. Anders zijn standaard dvd-/Blu-ray-spelers betaalbaar, en de meeste kunnen ook dubbel werk dienen om audio-cd’s af te spelen. Als u geïnteresseerd bent in het bezitten van een draaitafel om vinylplaten af ​​te spelen, zijn instapmodellen van Crosley of Audio Technica te vinden onder de prijs van $ 100. Als het op kabels aankomt, moet u niet ingaan op de hype dat prijs gelijk staat aan prestaties. Die luidsprekerkabel van $ 5 gaat net hetzelfde werken als de $ 50-kabel. Wat wel uitmaakt, is de constructie. Kies kabels met een goede isolatie en die er niet goedkoop of dun uit komen te zien. Als je het niet zeker weet, koop dan bij een plaats waar je ze kunt retourneren, zodat je thuis kunt testen en beslissen welke je wilt houden. Trouwens, misschien wil je ook luidsprekerdraden verbergen of verbergen.

Geduld loont

Verwacht niet dat je aan deze missie waagt en hem binnen een week hebt voltooid. Verkoop en deals kunnen overal en altijd opduiken, en ongeduldig zijn leidt vaak tot overhaaste beslissingen en te veel betalen. Vergeet niet om je aan het plan te houden en dat de sensatie van de jacht een beloning op zich kan zijn. Zoals het gezegde luidt: het afval van de een is de schat van de ander. Het kopen van gebruikte luidsprekers en componenten is een bevredigende manier om een ​​ongelooflijk stereosysteem voor thuis te bouwen met een beperkt budget. Het kan zijn dat je echte koopjes vindt op hoogwaardige apparatuur die heeft gewacht op een kans om opnieuw te spelen.