Skip to content

CUDA-kernen in videokaarten

11 de juli de 2021
GeForceGTXTITANZ 2d3419299a324ff088b233545c1068b8

Compute Unified Device Architecture (CUDA), ontwikkeld door Nvidia voor grafische verwerkingseenheden (GPU’s), is een technologieplatform dat GPU-berekeningsprocessen versnelt. Nvidia CUDA-kernen zijn parallelle of afzonderlijke verwerkingseenheden binnen de GPU, waarbij meer kernen over het algemeen gelijk staan ​​aan betere prestaties.

Met CUDA kunnen onderzoekers en softwareontwikkelaars C-, C++- en Fortran-code naar de GPU sturen zonder montagecode te gebruiken. Deze stroomlijning maakt gebruik van parallel computergebruik waarbij duizenden taken of threads tegelijkertijd worden uitgevoerd.

Wat zijn CUDA-kernen?

Nvidia CUDA-cores zijn parallelle processors die lijken op een processor in een computer, die een dual- of quad-coreprocessor kan zijn. Nvidia GPU’s kunnen echter enkele duizenden kernen hebben. Wanneer u op zoek bent naar een Nvidia-videokaart, ziet u mogelijk een verwijzing naar het aantal CUDA-kernen in een kaart. Cores zijn verantwoordelijk voor verschillende taken die verband houden met de snelheid en kracht van de GPU. Aangezien CUDA-kernen verantwoordelijk zijn voor het omgaan met de gegevens die door een GPU gaan, verwerken kernen vaak grafische afbeeldingen van videogames in situaties waarin personages en landschappen worden geladen. CUDA-kernen zijn vergelijkbaar met de AMD Stream-processors; deze worden alleen anders genoemd. U kunt een 300 CUDA Nvidia GPU echter niet gelijkstellen met een 300 Stream Processor AMD GPU. Applicaties kunnen worden gebouwd om te profiteren van de verbeterde prestaties die worden geboden door CUDA-kernen. U kunt een lijst met deze toepassingen bekijken op de pagina Nvidia GPU-toepassingen.

Een videokaart kiezen met CUDA

Een hoger aantal CUDA-kernen betekent doorgaans dat de videokaart in het algemeen snellere prestaties levert. Maar het aantal CUDA-kernen is slechts een van de vele factoren waarmee u rekening moet houden bij het kiezen van een videokaart. Nvidia biedt een reeks kaarten met slechts acht CUDA-kernen tot maar liefst 5.760 CUDA-kernen in de GeForce GTX TITAN Z. Grafische kaarten met Tesla-, Fermi-, Kepler-, Maxwell- of Pascal-architectuur ondersteunen CUDA.