Skip to content

Wat is een geluidskaart?

21 de maart de 2023
creative sound blaster z sbx pcie gaming sound card 5aeb6b921f4e130037e9883b

De geluidskaart is een uitbreidingskaart waarmee de computer audio-informatie naar een audioapparaat kan sturen, zoals luidsprekers, een koptelefoon, enz. Er zijn veel toepassingen voor een geluidskaart, zoals het horen van geluid van een videogame, luisteren naar muziek of films, tekst laten voorlezen, enz. Hoe handig die taken ook zijn, de geluidskaart is, in tegenstelling tot de CPU en RAM, geen noodzakelijk stuk hardware dat nodig is om een ​​computer te laten werken.

De voorwaarden geluidskaart, audio-adapterEn geluidsadapter worden soms gebruikt in plaats van geluidskaart.

Geluidskaart Beschrijving

Een geluidskaart is een rechthoekig stuk hardware met talloze contacten aan de onderkant van de kaart en meerdere poorten aan de zijkant voor aansluiting op audioapparaten, zoals luidsprekers. De geluidskaart wordt geïnstalleerd in een PCI- of PCIe-slot op het moederbord. Aangezien het moederbord, de behuizing en de randapparatuur zijn ontworpen met het oog op compatibiliteit, past de zijkant van de geluidskaart net buiten de achterkant van de behuizing wanneer deze is geïnstalleerd, waardoor de poorten beschikbaar zijn voor gebruik. Er zijn ook USB-geluidskaarten waarmee u hoofdtelefoons, microfoons en misschien andere audioapparaten op uw computer kunt aansluiten via een kleine adapter die rechtstreeks op een USB-poort kan worden aangesloten.

Geluidskaarten en audiokwaliteit

Veel moderne computers hebben geen geluidsuitbreidingskaarten, maar hebben in plaats daarvan dezelfde technologie rechtstreeks op het moederbord geïntegreerd, daarom on-board geluidskaarten genoemd. Deze configuratie zorgt voor een goedkopere computer en slechts een iets minder krachtig audiosysteem. Deze optie is verstandig voor bijna elke computergebruiker, zelfs de muziekliefhebber. Speciale geluidskaarten, zoals die hier op deze pagina wordt getoond, zijn meestal alleen nodig voor de serieuze audioprofessional. Aangezien de meeste desktopbehuizingen zo zijn ingesteld dat de naar voren gerichte USB-poorten en hoofdtelefoonaansluitingen een gemeenschappelijke aardedraad delen, kunt u ruis horen in uw hoofdtelefoon als u ook USB-apparaten hebt aangesloten. U zou deze interferentie moeten kunnen verminderen door ofwel afzien van het gebruik van die USB-poorten op hetzelfde moment dat u een hoofdtelefoon gebruikt, of door een mannelijke naar vrouwelijke verlengkabel van de geluidskaart aan de achterkant van de computer naar uw hoofdtelefoon te leiden.

“Mijn computer heeft geen geluid”

Hoewel het mogelijk is dat de geluidskaart of de luidsprekers/hoofdtelefoon zijn losgekoppeld van hun poorten/voeding en niet langer met elkaar communiceren, is het meestal iets softwaregerelateerd dat verhindert dat het geluid wordt afgespeeld. Het eerste dat u moet doen, is het voor de hand liggende: zorg ervoor dat het volume van de video, het nummer, de film of waar u ook naar probeert te luisteren, niet gedempt is. Controleer ook of de systeem het geluid is niet gedempt (controleer het geluidspictogram op de taakbalk bij de klok). Iets anders dat zou kunnen voorkomen dat u geluid van uw computer hoort, is als de geluidskaart zelf is uitgeschakeld in Apparaatbeheer. Zie Hoe schakel ik een apparaat in Apparaatbeheer in Windows in? als u niet zeker weet hoe u de geluidskaart moet inschakelen. Een andere reden waarom een ​​geluidskaart geen geluid levert, kan een ontbrekend of beschadigd apparaatstuurprogramma zijn. De beste manier om dit op te lossen, is door het stuurprogramma voor de geluidskaart te installeren met behulp van een van deze gratis hulpprogramma’s voor het bijwerken van stuurprogramma’s. Als u het benodigde stuurprogramma al hebt gedownload maar niet weet hoe u het moet installeren, volgt u onze handleiding voor het bijwerken van stuurprogramma’s in Windows. Als uw computer na het controleren van al het bovenstaande nog steeds geen geluid afspeelt, heeft u mogelijk niet de juiste software geïnstalleerd voor het afspelen van media. Zie onze lijst met gratis audio-omzettersoftwareprogramma’s om het audiobestand te converteren naar een ander formaat dat uw mediaspeler kan herkennen.

Meer informatie over geluidskaarten

De meeste computergebruikers weten dat ze hun luidsprekers aan de achterkant van de pc moeten aansluiten om het geluid van de computer te horen en te regelen. Hoewel u ze misschien niet allemaal gebruikt, zijn er om andere redenen vaak andere poorten op een geluidskaart. Er kunnen bijvoorbeeld poorten zijn voor een joystick, microfoon en een hulpapparaat. Weer andere kaarten kunnen ingangen en uitgangen hebben die zijn ontworpen voor meer geavanceerde taken, zoals audiobewerking en professionele audio-uitvoer. Deze poorten zijn soms gelabeld om gemakkelijk te identificeren welke poort bij elk apparaat hoort. Hier zijn een paar:

 • Blauwe cirkel is line-in
 • Roze cirkel is microfoon in
 • Groene cirkel is line-out (luidspreker)
 • Oranje cirkel is subwoofer uit
 • Zwarte cirkel is subwoofer links/rechts

Een geluidskaart kopen

Creative Labs (Sound Blaster), Turtle Beach en Diamond Multimedia zijn populaire makers van geluidskaarten, maar er zijn er nog veel meer. Het installeren van een geluidskaart is relatief eenvoudig. Echter, in tegenstelling tot externe randapparatuur die aan de buitenkant van de computer kan worden aangesloten, wordt, als het nog niet duidelijk is, een geluidskaart aan de binnenkant aangesloten. Na het openen van de computerbehuizing zit de geluidskaart in het juiste uitbreidingsslot. Zie Hoe ziet de binnenkant van uw pc eruit? voor een beter begrip van waar een geluidskaart kan worden geïnstalleerd. Weet je niet zeker welke slots je open hebt staan ​​op je moederbord? Een systeeminformatietool kan super handig zijn bij het identificeren van die informatie en nog veel meer.

FAQ

 • Hoe controleer ik welke geluidskaart ik heb?

  U kunt uw geluidskaart identificeren in Windows Apparaatbeheer. Een manier om toegang te krijgen tot Apparaatbeheer is door op te drukken ramen+X en selecteer vervolgens Apparaat beheerder. De geluidskaart staat hieronder vermeld Geluids-, video- en gamecontrollers.

 • Waarvoor wordt een DB-15-connector op een geluidskaart gebruikt?

  Een DB-15 connector is een analoge socket met 15 pinnen. Op een geluidskaart wordt een DB-15-connector gebruikt om MIDI-apparaten of gamejoysticks aan te sluiten.

 • Hoe werk ik het stuurprogramma van mijn geluidskaart bij?

  Ga naar om een ​​stuurprogramma in Windows bij te werken Apparaat beheerder > Geluids-, video- en gamecontrollers. Klik vervolgens met de rechtermuisknop op de geluidskaart en selecteer Stuurprogramma bijwerken > Zoek automatisch naar stuurprogramma’s. Als Windows geen nieuwe driver kan vinden, kijk dan op de website van de fabrikant van het apparaat.