Skip to content

Wat is een monitor?

23 de februari de 2023
monitor SuwannarKawila EyeEm Getty 7169d06443e8415ea385f81cf9550052

Een monitor is een stuk computerhardware dat de video- en grafische informatie weergeeft die door een aangesloten computer wordt gegenereerd via de videokaart van de computer. Monitoren zijn vergelijkbaar met tv’s, maar geven informatie meestal weer met een veel hogere resolutie. Bovendien staan ​​monitoren, in tegenstelling tot televisies, meestal op een bureau in plaats van aan een muur. Een monitor wordt soms een scherm, beeldscherm, videoweergave, videoweergaveterminal, videoweergave-eenheid of videoscherm genoemd.

Algemene monitorbeschrijving

Op een desktopcomputer wordt de monitor via een kabel aangesloten op een poort op de videokaart of het moederbord van de computer. Hoewel de monitor zich buiten de computerbehuizing bevindt, is hij een essentieel onderdeel van het systeem. Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen de monitor en de eigenlijke computer, vooral op een desktopsysteem. Het uitschakelen van een monitor die op de computer is aangesloten, is niet hetzelfde als het uitschakelen van de eigenlijke computer, waarvan de componenten (zoals de harde schijf en videokaart) zich in de computerbehuizing bevinden. Monitoren zijn ingebouwd als onderdeel van de computer in laptops, tablets, netbooks en alles-in-één desktopcomputers. U kunt er echter een apart kopen als u wilt upgraden van uw huidige monitor of een opstelling met meerdere monitoren wilt configureren. Monitoren zijn er in twee hoofdtypen, LCD en CRT. CRT-monitoren, die diep van formaat zijn, zien eruit als ouderwetse tv’s. LCD-monitoren zijn veel dunner, verbruiken minder energie en bieden een betere grafische kwaliteit. OLED is een ander type monitor dat een verbetering is ten opzichte van LCD, die nog betere kleuren en kijkhoeken biedt, maar ook meer stroom vereist. LCD-monitoren hebben CRT-monitoren achterhaald vanwege de hogere kwaliteit, kleinere voetafdruk op een bureau en dalende prijs van LCD’s. OLED-monitoren zijn echter nog steeds duurder en daarom niet zo veel gebruikt in huis.

De meeste monitoren variëren in grootte van 17 inch tot 24 inch, maar andere zijn 32 inch of meer, sommige zelfs veel breder, zoals de hierboven getoonde gamingmonitor. De grootte van een monitor wordt gemeten van de ene hoek van het scherm tot de andere, de buitenbehuizing niet meegerekend. De meeste monitoren worden beschouwd als uitvoerapparaten, omdat ze meestal alleen dienen om informatie naar het scherm uit te voeren, maar sommige zijn ook aanraakschermen. Dit type monitor wordt beschouwd als een invoer-/uitvoerapparaat of een I/O-apparaat. Sommige monitoren hebben geïntegreerde accessoires zoals een microfoon, luidsprekers, een camera of een USB-hub.

Belangrijke monitorfeiten

De meest populaire merken computermonitoren zijn Acer, Hanns-G, Dell, LG Electronics, Sceptre, Samsung, HP en AOC. U kunt monitoren rechtstreeks van deze fabrikanten kopen of via retailers zoals Amazon en Newegg. Een monitor wordt meestal aangesloten op een HDMI-, DVI- of VGA-poort. Andere aansluitingen zijn USB, DisplayPort en Thunderbolt. Voordat u investeert in een nieuwe monitor voor gebruik met uw computer, moet u ervoor zorgen dat beide apparaten hetzelfde type verbinding ondersteunen. Koop bijvoorbeeld geen monitor met een HDMI-poort als je computer alleen een VGA-aansluiting aankan. Hoewel de meeste videokaarten en monitoren meerdere poorten hebben om met verschillende soorten apparaten te werken, is het toch belangrijk om hun compatibiliteit te controleren. Mocht je toch een oudere kabel op een nieuwere poort (zoals HDMI naar VGA) moeten aansluiten, dan zijn daar adapters voor.

Adapter om een ​​VGA-kabel aan te sluiten op een HDMI-computer

Problemen met de monitor oplossen

De prestaties van een monitor worden meestal bepaald door een aantal factoren en niet slechts door één functie, zoals bijvoorbeeld de totale schermgrootte. Sommigen van hen omvatten de beeldverhouding (horizontale lengte versus de verticale lengte), stroomverbruik, vernieuwingsfrequentie, contrastverhouding (concentratie van de helderste kleuren versus de donkerste kleuren), responstijd (hoe lang het duurt voordat een pixel actief is, naar inactief, weer actief), beeldschermresolutie en meer. Mogelijk kunt u veel monitorproblemen zelf oplossen, maar om veiligheidsredenen kunt u de behuizing het beste niet openen. Als u het probleem niet kunt oplossen met de hier vermelde suggesties, breng uw monitor dan naar een professional.

Opgericht. Monitoren zijn meestal direct beschikbaar via plug-and-play. Als de video op het scherm niet wordt weergegeven zoals u denkt dat het zou moeten, overweeg dan om het stuurprogramma van de videokaart bij te werken. Zie Stuurprogramma’s bijwerken in Windows als u hulp nodig hebt.

Schoonmaak. Nieuwere LCD-monitoren moeten met zorg worden schoongemaakt en niet zoals u een stuk glas of een oudere CRT-monitor zou doen. Als je hulp nodig hebt, ga dan naar Een flatscreen-tv schoonmaken (dit is ook relevant voor computerschermen).

Geen afbeelding. Heb je te maken met een monitor die niets op het scherm laat zien? Lees onze handleiding over het testen van een computermonitor die niet werkt voor stappen waarbij de monitor wordt gecontroleerd op losse verbindingen, of de helderheid correct is ingesteld en meer.

Onnauwkeurige weergave. Lees Hoe u verkleuring en vervorming op een computerscherm kunt corrigeren als uw monitor dingen niet lijkt weer te geven zoals zou moeten, bijvoorbeeld als de kleuren er niet uitzien, de tekst wazig is, enz.

Kleurproblemen op een oudere monitor. Als u een oudere CRT-monitor heeft die een probleem heeft met het weergeven van kleuren, bijvoorbeeld als u een reeks kleuren langs de randen van het scherm ziet, moet u deze demagnetiseren om de magnetische inferentie die dit veroorzaakt te verminderen. Zie Een computermonitor demagnetiseren als u hulp nodig hebt.

Scherm flikkert. Het flikkeren van het scherm op een CRT-monitor kan worden opgelost door de vernieuwingsfrequentie van de monitor te wijzigen, iets wat u kunt doen via het Windows Configuratiescherm.

FAQ

  • Wat is ghosting op een monitor?

    Monitorghosting treedt op wanneer een spoor van pixels achter een object verschijnt. Het komt het meest voor bij het bekijken van games of video’s met snel bewegende beelden. De meest gebruikelijke oplossing voor ghosting is het inschakelen van de overdrive-functie.

  • Wat is overdrive op een monitor?

    Overdrive is een functie die de reactietijd van uw beeldscherm kan verhogen. Afhankelijk van de fabrikant van de monitor, kan dit Response Overdrive, Response Time Compensation, OD of iets dergelijks heten.

  • Wat is een 4K-monitor?

    4K verwijst naar de resolutie van de monitor. Een 4K-monitor heeft een van twee high-definition resoluties: 3840 x 2160 pixels of 4096 x 2160 pixels.