Skip to content

Een echo-microfoon repareren

19 de juli de 2022
how to fix an echoing microphone 5217515 2 6d7a13974ac64a01a74767680f1059bf

Problemen met een echo-microfoon kunnen op verschillende manieren optreden:

 • Je hoort een luid gezoem of ander geluid uit je speakers komen dat steeds intenser wordt.
 • U kunt uw stem in uw headset horen wanneer u de microfoon op de headset probeert te gebruiken.
 • U probeert met uw telefoon deel te nemen aan een webconferentie en u hoort uw stem weergalmen uit de luidsprekers van uw computer.
 • Andere mensen in een telefonische vergadering zeggen dat ze hun stem naar hen horen echoën en vermoeden dat het door je microfoon komt.

Microfoonecho-fouten komen het meest voor tijdens telefonische vergaderingen. U kunt ze echter ook ervaren wanneer u een video probeert op te nemen, live naar internet streamt of een andere app gebruikt waarvoor u een microfoon moet gebruiken.

Oorzaak van een echo-microfoon

De meest voorkomende oorzaak van een nagalmende microfoon is dat u uw microfoon te dicht bij uw luidsprekers plaatst. Het is gebruikelijk bij externe microfoons, die overal in uw werkruimte kunnen worden geplaatst. Met een headset is dit minder waarschijnlijk, aangezien de meeste headsets directionele microfoons gebruiken, die minder snel omgevingsgeluid opvangen. Het is echter mogelijk dat goedkopere headsets deze functie niet hebben. Als het volume van de headset te hoog is, kan de microfoon ruis (zoals uw eigen stem) van de oortelefoons opvangen. Een andere oorzaak van een echo-microfoon is dat er meerdere microfoons op uw computer zijn aangesloten. Je denkt misschien dat je gedempt bent, maar andere actieve microfoons vangen je stem nog steeds op. Dit scenario kan echoproblemen veroorzaken tijdens conferentiegesprekken.

Een echo-microfoon repareren

Dit probleem is van toepassing op elk besturingssysteem. Als er voor fixes wijzigingen in de microfoon- of luidsprekerinstellingen nodig zijn, kan de procedure om die wijzigingen aan te brengen op elk systeem verschillen.

 1. Als u een externe microfoon gebruikt, moet u eerst proberen de microfoon te verplaatsen naar de verste fysieke locatie die het kan bereiken van de luidsprekers. Deze oplossing lost meestal het probleem met de luide, weerkaatsende echo op.

 2. U kunt de audio aanpassen voor een Windows-pc of de audio aanpassen voor een Mac. Dit lost meestal echo-microfoonproblemen met uw headset op. Dit komt omdat het verminderen van het volume van de oortelefoon de kans verkleint dat de microfoon van uw headset die geluiden oppikt en een echo maakt. Het verminderen van het volume kan ook echo met externe microfoons oplossen, als het niet werkt om ze ver van de luidspreker te plaatsen.

 3. Gebruik in plaats van uw computerluidsprekers en computermicrofoon uw headset voor geluid. U kunt een Bluetooth-koptelefoon op uw computer aansluiten als u liever draadloos werkt, of u kunt deze op uw telefoon aansluiten als u op die manier liever deelneemt aan een webconferentie. Door geluid om te leiden naar uw oren in plaats van naar de kamer, verkleint u de kans dat geluid teruggaat naar de systeemmicrofoon en een echo veroorzaakt aanzienlijk. Hoewel het verleidelijk kan zijn om de microfoon van je headset en computerluidsprekers te gebruiken, lost dit geen echo-problemen op, omdat het geluid van je computer nog steeds de microfoon van je headset bereikt. Dit is nog waarschijnlijker als je headset een in-line microfoon gebruikt die meer geluiden uit de kamer om je heen opneemt.

 4. Zorg ervoor dat er niet meerdere microfoons zijn ingeschakeld. Als u bijvoorbeeld met uw telefoon in een webconferentie hebt gebeld en ook via uw computer bent verbonden, kunnen zowel uw telefoonmicrofoon als computermicrofoon uw stem naar de oproep verzenden. Schakel de microfoon op uw mobiele apparaat uit om dit probleem op te lossen. Controleer de microfooninstellingen van uw browser om deze daar uit te schakelen als u liever de microfoon van uw telefoon gebruikt. Het belangrijkste is dat u de audio-instellingen van uw videoconferentiesoftware, zoals Zoom, controleert en ervoor zorgt dat de juiste microfoon is geselecteerd.

 5. Probeert u audiosoftware zoals Audacity te gebruiken om webconferentiegesprekken op te nemen? Zorg ervoor dat u de geluidsinstellingen van de audiosoftware correct hebt geconfigureerd, zodat de software niet tegelijkertijd geluid terugstuurt naar uw luidsprekers als de software voor videoconferenties.

FAQ

 • Hoe repareer ik een echo op mijn PS4-microfoon?

  Probeer de microfoongevoeligheid te verminderen door naar . te gaan Instellingen > Apparaten > Audioapparaten > Microfoonniveau aanpassen. Als je tv te luid staat, kan je microfoon het geluid op de achtergrond opvangen.

 • Hoe repareer ik een echo op mijn Xbox-microfoon?

  Als je een echo hoort op je Xbox, kan het zijn dat de microfoon de tv-audio opneemt of dat iemand in de chat het tv-volume te hoog heeft ingesteld. Zet het volume lager en los problemen met uw Xbox-microfoon op als u problemen blijft ondervinden.