Skip to content

De 10 grootste technologische vooruitgang sinds 1844

10 de juli de 2021
GettyImages 119705368 5c7f279dc9e77c00011c8462

Op 24 mei 1844 stuurde Samuel FB Morse de eerste telegraaf: “Wat heeft God gewrocht?” De uitdrukking, ontleend aan de bijbel, werd gekozen door de dochter van een van Morse’s vrienden. Sindsdien is de manier waarop we communiceren met grote sprongen geëvolueerd tot het punt waarop het apparaat dat we (soms) gebruiken voor telefoongesprekken in onze zak past en meer verwerkingskracht heeft dan de kamergrote computers van de jaren 60. Nieuwe technologie heeft ons op veel manieren met elkaar verbonden, waardoor het gemakkelijker is om te communiceren en ons te verplaatsen. In de afgelopen 175 jaar hebben we een scala aan opkomende technologieën gezien. Hier zijn tien van de belangrijkste technologische ontwikkelingen sinds 1844.

De telefoon – 1876

Iets meer dan dertig jaar nadat Morse de eerste telegraaf stuurde, pleegde Alexander Graham Bell het eerste telefoontje. Zijn eerste woorden waren: “Mr. Watson, kom hier – ik wil je zien.’ (De heer Watson was zijn assistent.) Uiteindelijk maakte Bells uitvinding de weg vrij voor het bellen naar mensen over de hele wereld, niet alleen in de kamer ernaast. En nu hebben de meesten van ons natuurlijk elke dag een smartphone of mobiele telefoon bij zich.

De gloeilamp — 1880

Farmer's Market naakte gloeilamp en wazige menigte mensen

Een paar jaar later liet Edison er licht schijnen met de gloeilamp. Het is moeilijk te begrijpen wat een ongelooflijke uitvinding dit was – totdat je te maken hebt met een stroomstoring en je enige lichtbron ’s nachts kaarslicht is. We kunnen voorkomen dat we ooit in het donker zitten met slimme gloeilampen die je aan en uit kunt zetten met een virtuele assistent zoals Alexa of Google Assistant

De televisie – 1927

Oude televisie op standaard, voor gordijn

Vóór afspraak-tv en binge-watching waren bioscopen koning. Ze zijn nog steeds de beste plek om blockbusterfilms te zien, maar de uitvinding van de televisie maakte de weg vrij voor het home-entertainment waarvan we nu genieten. De eerste tv-toestellen waren zwart-wit; toen kwamen de kleuren-tv’s en de altijd handige afstandsbediening. In 1997 bracht Fujitsu de eerste Plasma TV uit, een vier-inch dik model dat je aan de muur kon bevestigen. Plasma maakte uiteindelijk plaats voor LCD- en OLED-technologieën; in 2014 hebben LG en Samsung de productie van plasma-tv’s stopgezet vanwege een lagere vraag. Veel mensen kijken naar films en tv-programma’s op hun smartphones, tablets of laptops, hoewel flatscreen-tv’s nog steeds populair zijn.

Personal computers — jaren 70

verander IBM Compter van 1981

Eerst aangekomen als wat we vandaag zouden beschouwen als behoorlijk rudimentaire machines (of zelfs als kits), waren het computers in alle betekenissen van het woord. Personal computers kwamen niet van de grond in de persoonlijk zin totdat Apple in 1977 de Apple II-lijn van computers introduceerde. Ze werden verkocht in winkels en bevatten software die meer kon dan alleen programmeren. De eerste spreadsheet, ViscCalc, was beschikbaar op de Apple II-lijn. De personal computer die we tegenwoordig allemaal kennen, explodeerde toen IBM in 1981 de IBM-pc introduceerde. Toen bedrijven het eenmaal adopteerden, breidde de hele industrie zich uit om alle producten te produceren die we tegenwoordig kennen en gebruiken.

Wereldwijd positioneringssysteem – jaren 70

Satelliet op de voorgrond, de aarde en de rijzende zon op de achtergrond

Het Global Positioning System (GPS), gelanceerd in 1973, werd volledig operationeel in 1995. Oorspronkelijk heette het Navstar GPS, de Amerikaanse regering is er eigenaar van en de Amerikaanse luchtmacht exploiteert het. Het systeem kan gegevens trianguleren en uw locatie bepalen, en het stuurt de GPS-apparaten en apps aan die mensen nu gebruiken om zich te verplaatsen.

Het internet: ARPANET — 1973

Arpanet-kaart van mei 1973

Het is moeilijk om een ​​computer voor te stellen zonder internet of internet. Begin jaren tachtig werd ARPANET, een voorloper van internet, gecreëerd met financiering van het Amerikaanse ministerie van Defensie en het Advanced Research Projects Agency Network (vandaar het acroniem). Het netwerk stopte in 1990. Het World Wide Web (WWW) werd halverwege de jaren 90 populair, via diensten als AOL. Het is gebruikelijk dat mensen de twee termen door elkaar halen. Het internet is een wereldwijd computernetwerk met gestandaardiseerde communicatieprotocollen, terwijl het WWW bestaat uit openbare sites die met internet zijn verbonden.

GPS-navigatie — jaren 90

San Francisco, Californië scenics

Dankzij GPS (zie hierboven) wordt verdwalen steeds zeldzamer. Nu gebruiken de meesten van ons GPS in de vorm van digitale kaarten zoals Google Maps. Je zou kunnen zeggen dat Google Maps GPS-navigatie naar je desktop (en uiteindelijk je mobiele apparaten) bracht, waardoor het plannen van reizen en het verkennen van nieuwe steden en plaatsen een fluitje van een cent was. Navigatiesoftware is geëvolueerd met verkeersinformatie, OV-schema’s en wandel- en fietsaanwijzingen om op elke gewenste manier van punt A naar punt B te komen.

De digitale camera – jaren 90

3e jaarlijkse Kodak Awards, 15 februari 2019

Technisch gezien werd de eerste digitale camera uitgevonden door Kodak in de jaren 70. Het duurde even voordat de technologie zijn weg vond naar de voorouders van de producten die we tegenwoordig gebruiken. Kodak introduceerde zijn eerste professionele digitale camera in 1991, maar deze was gemonteerd op een Nikon filmcamera. Tegen het midden van de jaren negentig waren digitale camera’s die niet gebaseerd waren op de behuizing van een filmcamera direct beschikbaar (hoewel de kwaliteit niet uitstekend was). Digitale camera’s zijn tegenwoordig overal, van beveiligingscamera’s tot smartphones en laptops en desktopcomputers. Zelfs het goedkoopste product met een ingebouwde camera is veel beter dan die camera’s uit de begintijd.

Webbrowser — 1994

Mozaïek webbrowser

Surfen op het web werd comfortabeler met de komst van Mosaic, een webbrowser die aanzienlijk intuïtiever was dan zijn voorgangers. Compatibel met Windows, was Mosaic toegankelijk voor de massa, niet alleen voor tech-types, hoewel Netscape Navigator het uiteindelijk onttroonde. Maar we kunnen Mosaic bedanken voor het geven van moderne browsers zoals Chrome en Firefox.

Sociale media — 2004

Facebook's aanmeldpagina

Houd ervan of haat het (of beide), maar Facebook (aanvankelijk The Facebook), dat werd gelanceerd vanuit de slaapzaal van Mark Zuckerberg, was het eerste sociale-mediaplatform dat wereldwijd populair werd. Van contact maken met de mensen die je op de middelbare school hebt gezeten tot het plannen van protesten tegen de overheid, Facebook brengt mensen samen. Natuurlijk veroorzaakt het ook allerlei soorten conflicten, waaronder haatzaaiende uitlatingen en ‘nepnieuws’, dat het platform maar moeilijk in bedwang kan houden.

De moderne smartphone – 2007

Steve Jobs onthult Apple iPhone op MacWorld Expo

Terwijl smartphones in de vroege jaren 2000 bestonden, had Apple ze nodig om ze naar de massa te brengen. Voordat Apple de iPhone lanceerde, bezat Nokia het spel voor mobiele telefoons en had het zelfs smartphone-achtige apparaten, maar de gebruikerservaring ontbrak. En slechts een jaar na de lancering van de iPhone in 2007, kondigde Steve Jobs in 2008 de App Store aan, die het spel voorgoed veranderde. Al snel begonnen miljoenen mensen (en nu miljarden dankzij Android en andere besturingssystemen) software te installeren die de mogelijkheden van de computer in hun zak uitbreidde. De voorgaande lijst is niet uitputtend, maar bevat enkele van de belangrijkste uitvindingen en innovaties van de afgelopen 175 jaar, die ons dagelijks leven beïnvloeden. Dus wat nu? Het kunnen zelfrijdende auto’s zijn, robotassistenten of iets waar we nog niet eens aan hebben gedacht.