Skip to content

De AppData-map zoeken en gebruiken in Windows

13 de augustus de 2021
GettyImages 939019528 9a3ea9435aa7492db722f220656916cb

Elke Windows-computer bevat een verborgen map met de naam App data. De meeste gebruikers hoeven deze map nooit te openen, en als je ermee rommelt, kan dit problemen veroorzaken op je computer als je niet weet wat je doet. Het kan echter zijn dat u op een dag moet weten hoe u toegang krijgt tot deze map en welke gegevens erin staan. Als u niet zeker weet hoe u met dit soort gegevens om moet gaan, maak dan een back-up van uw systeem voor het geval er iets misgaat. De instructies in dit artikel zijn van toepassing op Windows 10, Windows 8 en 8.1 en Windows 7.

Wat is de AppData-map?

De map AppData bevat alle gegevens die specifiek zijn voor uw Windows-gebruikersprofiel. Dit betekent dat uw gegevens van het ene apparaat naar het andere kunnen worden overgedragen, zolang u zich aanmeldt met hetzelfde profiel. Verschillende apps gebruiken de AppData-map, dus het is gemakkelijk om gegevens tussen apparaten te synchroniseren. Internetbrowsers, zoals Firefox, slaan uw profielen en bladwijzers op in de AppData-map. E-mailprogramma’s, zoals Thunderbird of Outlook, slaan ook gegevens op in deze map. De Save-bestanden van veel computerspellen komen terecht in de map AppData.

Hoe de AppData-map zichtbaar te maken in Windows

Er zijn een aantal manieren om naar de AppData-map te gaan. Je kunt het vinden via Windows Search of door Verborgen mappen zichtbaar te maken en er direct naartoe navigeren.

 • Windows Zoeken: In de Zoekbalk op je Windows-werkbalk, typ %app data% en druk op Binnenkomen. Dit opent de AppData-map in Windows Explorer.
 • Verborgen mappen zichtbaar maken: De AppData-map is verborgen, dus u moet een optie in uw Instellingen om het te vinden zonder direct te zoeken.

Hoe de AppData-map te vinden in Windows 10, 8 en 8.1

Nadat je het bestand zichtbaar hebt gemaakt, kun je de map als volgt vinden als je de zoekfunctie niet kunt gebruiken om het te vinden.

 1. Open de Controlepaneel.

 2. Selecteer Opties voor bestandsverkenner.

 3. Selecteer de Weergave tabblad van het venster Opties voor bestandsverkenner.

 4. Kiezen Verborgen bestanden, mappen en stations weergeven. druk op Van toepassing zijn om eventuele wijzigingen op te slaan en selecteer vervolgens OK.

 5. De AppData-map bevindt zich op C:gebruikersUWNAAM, waarbij UW NAAM uw Windows-profiel-ID is.

Zoek de AppData-map in Windows 7

Het proces voor het vinden van uw verborgen AppData-map in Windows 7 is iets anders vanwege verschillen in de gebruikersinterface. Gebruik deze snelle stappen om de map te vinden.

 1. Klik op het mappictogram in de taakbalk onder aan uw scherm om de Verkenner.

 2. Wanneer de bestandsverkenner wordt geopend, klikt u op Organiseren en selecteer vervolgens in het menu dat verschijnt Mappen en zoekopties.

 3. In de Folder opties venster, selecteer de Weergave tabblad, en zorg ervoor dat de optie voor Verborgen bestanden, mappen en stations weergeven is geselecteerd. Klik Van toepassing zijn om eventuele wijzigingen op te slaan en klik vervolgens op OK.

 4. Vervolgens, in de Windows Explorer paneel aan de linkerkant, klik op de C: rijden een keer om de . te openen Mappen kijk eronder.

 5. Dubbelklik op de Gebruikers map om deze te openen.

 6. Dubbelklik op de gebruikersnaam waarvoor u de AppData-map wilt openen. Dit breidt een lange lijst met mappen uit die beschikbaar zijn voor die gebruiker.

 7. Dubbelklik op de App data map om deze te openen.

Wat kan ik doen met de AppData-bestanden?

U wilt nooit bestanden verplaatsen of verwijderen uit de AppData-map; dit kan het programma waarmee deze bestanden zijn verbonden, breken. Als u een back-up van gegevens wilt maken of bepaalde dingen van het ene apparaat naar het andere wilt overbrengen, kunt u de bestanden naar cloudopslag of een flashstation kopiëren, zodat u de map op uw huidige apparaat intact kunt houden. Dit kan handig zijn als u opgeslagen bestanden of games van het ene apparaat naar het andere wilt overbrengen, specifieke instellingen hebt ingesteld waarvan u de overdracht wilt garanderen of als u back-ups van uw opties en gegevens wilt bewaren. Nogmaals, de AppData-map is iets waar de meeste gebruikers nooit in hoeven rond te neuzen. Dat gezegd hebbende, is het handig om te weten hoe je toegang krijgt tot de map en wat je daar kunt vinden, voor het geval je dat ooit nodig hebt.