Skip to content

De dood van de optische schijf van de computer

22 de juni de 2021
GettyImages 172642259 56ead1ef5f9b581f344dee57

In de begindagen van personal computing werden hoeveelheden gegevens beschreven in kilobytes en waren de meeste systemen afhankelijk van draagbare diskettes voor opslag. Later, met de adoptie van harde schijven, konden mensen meer gegevens opslaan, maar de torencomputerkasten waarin de schijven waren opgeslagen, waren niet erg draagbaar.

Omdat computers standaard werden geleverd met cd- en dvd-stations, genoten mensen van digitale audio en video, de eenvoudige installatie van applicaties en draagbare opslag met hoge capaciteit om grote hoeveelheden gegevens te delen. Cd- en dvd-schijven hadden een opslagcapaciteit die veel verder ging dan wat zelfs harde schijven aankunnen. Nu wordt het echter steeds moeilijker om een ​​pc te vinden die een optische drive bevat.

Minder ruimte

Met een diameter van bijna vijf centimeter zijn cd- en dvd-schijven groot in vergelijking met de grootte van moderne laptops en tablets. Hoewel de grootte van optische stations sterk is afgenomen, hebben veel laptopfabrikanten ervoor gekozen ze niet op te nemen om ruimte te besparen. Nu meer mensen tablets gebruiken voor computers, is er nog minder ruimte beschikbaar voor deze schijven.

Beperkte capaciteit

Toen cd-drives voor het eerst op de markt kwamen, boden ze een ruime opslagcapaciteit die wedijverde met magnetische media. De typische 650 megabyte beschikbare opslagruimte was veel meer dan wat de meeste harde schijven destijds hadden. DVD breidde deze capaciteit nog verder uit met 4,7 gigabyte opslag in opneembare formaten. Blu-ray, met zijn smallere optische bundel, kon bijna 200 GB aan, hoewel de meeste consumententoepassingen slechts 25 GB nodig hadden. Sindsdien is de opslagcapaciteit van harde schijven echter nog sneller toegenomen. Terwijl optische opslag nog steeds vastzit in GB, wordt de capaciteit van veel harde schijven nu gemeten in terabytes (TB). Veel mensen hebben tegenwoordig meer opslagruimte op hun computer dan ze waarschijnlijk zullen gebruiken gedurende de levensduur van het systeem. Het gebruik van cd’s, dvd’s en Blu-ray-schijven voor het opslaan van gegevens is het gewoon niet meer waard, vooral gezien de toegenomen draagbaarheid van nieuwere computers. De prijs is ook goed. Terabyte-schijven kosten over het algemeen minder dan $ 100 en bieden snellere toegang tot uw gegevens. De solid-state drive-technologie is in de loop der jaren ook verbeterd. Het flashgeheugen dat in deze stations en in USB-flashstations wordt gebruikt, heeft de floppy-technologie overbodig gemaakt. Een 16 GB USB-flashstation kost minder dan $ 10, maar slaat meer gegevens op dan een dubbellaagse dvd. SSD’s zijn nog steeds vrij duur voor hun capaciteiten, maar ze worden elk jaar praktischer en zullen waarschijnlijk harde schijven in veel computers vervangen op basis van hun duurzaamheid en lage stroomverbruik.

Niet-fysieke media

Met de groeiende populariteit van smartphones en andere apparaten als digitale muziekspelers, is de vraag naar fysieke media afgenomen. Met deze verschuiving zijn cd-stations alleen nodig om muziektracks naar MP3-formaat te rippen, zodat ze ernaar kunnen luisteren op nieuwe mediaspelers. Streamingdiensten hebben er ook toe bijgedragen dat optische media steeds irrelevanter worden. Een soortgelijk fenomeen deed zich voor bij video-dvd’s. Door de jaren heen is de dvd-verkoop sterk teruggelopen, mede door de toegenomen populariteit van streamingdiensten als Netflix en Hulu. Bovendien kunnen, net als bij muziek, meer films in digitaal formaat worden gekocht via online bronnen. Zelfs de verkoop van high-definition Blu-ray-media heeft de eerdere verkoop van dvd’s niet kunnen inhalen. Softwaretoepassingen, die vroeger via schijven werden gedistribueerd, kwamen beschikbaar via digitale distributiekanalen. Later maakten diensten zoals Steam het consumenten gemakkelijk om programma’s te kopen en te downloaden. Het succes van dit model en diensten zoals iTunes heeft ertoe geleid dat veel bedrijven digitale softwaredistributie aanbieden. Hetzelfde principe geldt voor het installeren van software. De meeste moderne pc’s worden niet langer geleverd met fysieke installatiemedia. In plaats daarvan bevatten ze een aparte herstelpartitie. Microsoft heeft digitale distributie omarmd via tools zoals de Microsoft Store in Windows 10.

Oorlogen formatteren

De laatste nagel aan de doodskist voor optische media was de strijd tussen HD-DVD en Blu-ray, die de acceptatie van het nieuwe formaat problematisch maakte terwijl consumenten wachtten tot de formaatoorlogen waren uitgewerkt. Blu-ray was de uiteindelijke winnaar, maar was niet populair bij consumenten, deels vanwege problemen met het beheer van digitale rechten. Het Blu-ray-formaat heeft verschillende revisies ondergaan sinds het voor het eerst werd uitgebracht, waarvan vele gebaseerd op piraterij. Om te voorkomen dat digitale kopieën de verkoop aantasten, hebben fabrikanten wijzigingen aangebracht om het formaat beter bestand te maken tegen ongeoorloofde duplicatie. Als gevolg hiervan kunnen sommige nieuwere schijven niet worden afgespeeld in oudere spelers. Deze schijven zijn dus beter aanpasbaar, maar gebruikers moeten de spelersoftware upgraden om de functionaliteit te garanderen. Apple ondersteunt het Blu-ray-formaat niet binnen de Mac OS X-software, waardoor de technologie vrijwel irrelevant is voor het platform.