Skip to content

De iPhone 12-camera’s zijn ongelooflijk

1 de juli de 2021
iPhone12ProandiPhone12ProMaxIsoviewlarge 82ea2ef300a545d9b806ac1f8a083012

Belangrijkste leerpunten

  • Zelfs de kleinste iPhone 12 mini heeft betere camera’s dan de iPhone 11 Pro van vorig jaar.
  • De iPhone 12 Pro Max heeft de meest coole camerafuncties.
  • Fotograferen bij weinig licht en ’s nachts worden veel beter.
Vergeet 5G en MagSafe. De reden om de iPhone van dit jaar te kopen is de camera. Of, camera’s, meervoud. Ze zijn gewoon geweldig. Zelfs de kleinste, goedkoopste iPhone 12 mini krijgt (bijna) alle functies van de Pro-modellen van vorig jaar, en de iPhone 12 Pro laat zien wat er kan worden bereikt als je ultrakrachtige computers combineert met camera’s. Maar helaas is het nog steeds maar een ’telefoon’, wat betekent dat veel professionele fotografen er nooit aan zullen denken. “Ongeacht de beeldkwaliteit”, vertelde professionele modefotograaf Diane Betties aan reddingsdraad via e-mail: “klanten begrijpen niet wanneer je een klus schiet, of zelfs alleen maar portretten, op een telefoon.”

Een snelle blik op de cijfers

We zullen hier niet lang ingaan op de specificaties van de nieuwe camera’s. Daarvoor kun je kijken op Apple’s eigen iPhone 12-pagina’s. Laten we in plaats daarvan eens kijken naar enkele van de belangrijkste nieuwe functies van de iPhone 12 en iPhone 12 Pro:

  • Alle iPhones maken nu nachtmodus, leggen video vast in Dolby Vision HDR en gebruiken Deep Fusion.
  • Alle iPhones hebben optische beeldstabilisatie.
  • De iPhone 12 en de 12 mini hebben beide exact dezelfde camera’s.
  • Beide iPhones Pro (normaal en Max) voegen een telecamera, Apple ProRAW en Nachtportretten toe.
  • De iPhone Pro Max heeft een grotere sensor op de hoofdcamera (groothoek), een krachtigere telelens en beweegt de sensor in plaats van de lens voor een betere beeldstabilisatie.

Het is een ingewikkelde opstelling, maar nu heb je de essentie van hoe de verschillende functies in het assortiment zijn verdeeld. Nu, laten we graven.

Nachtleven

Vorig jaar, met de iPhone 11, maakten de iPhone-camera’s echt een sprong voorwaarts, wedijverden met stand-alone camera’s en overtroffen ze op veel manieren. Een van de handigste trucs was de Nachtmodus, die beeldverwerking gebruikt om ongelooflijke details vast te leggen in scènes in het donker, terwijl het er nog steeds uitziet alsof ze ’s nachts zijn gemaakt (de versie van Google heeft de neiging om nachtopnamen er overdag uit te laten zien). Dat is nu beschikbaar in alle camera’s op de iPhone, niet alleen de brede camera.

Aangedreven door A14 Bionic en een nieuwe ISP, is de nachtmodus nu opgenomen in meer camera's, waaronder de Ultra Wide.

Maar de Pro gaat verder; de LiDAR-camera die Apple in de iPad Pro heeft gestopt, zit nu in de iPhone 12 Pro. LiDAR bouwt een 3D-dieptekaart van een scène (het wordt gebruikt door zelfrijdende auto’s om hun omgeving onmiddellijk in kaart te brengen), en het werkt in het donker. De 12 Pro gebruikt deze kaart om in het donker bijna direct autofocus te krijgen en om de achtergrondvervagende portretmodus in te schakelen voor foto’s in de nachtmodus. Het is een geweldige truc. De 12 Pro Max krijgt ook een grotere sensor op de hoofdcamera (groothoek). Grotere sensoren betekent grotere pixels, wat betekent dat er meer licht kan worden opgevangen.

ProRAW

Voordat je het ziet, heeft een iPhone-foto biljoenen bewerkingen ondergaan, dankzij de supercomputer aan boord. Meerdere afbeeldingen worden samengevoegd, de achtergrond wordt wazig en de gegevens van de sensor worden geïnterpreteerd om een ​​foto te maken. Op de iPhone 12 Pro worden al deze stappen naast de afbeelding opgeslagen in het nieuwe ProRAW-formaat van Apple. Weet je hoe je een foto in de Foto’s-app kunt bewerken en op elk gewenst moment terug kunt gaan om hem aan te passen? U kunt bijvoorbeeld een cool zwart-witfilter toevoegen en de achtergrondvervaging wijzigen, en zes maanden later kunt u terugkomen om de vervaging aan te passen zonder de rest van uw bewerkingen te beïnvloeden.

A14 Bionic maakt krachtige computationele fotografie en snellere foto- en videobewerking mogelijk op iPhone 12.

ProRAW biedt hetzelfde niveau van modulaire tweaking, alleen met al deze diepgaande verwerking. Het slaat ook de “onbewerkte” gegevensuitvoer van de sensor op. Je kunt het zelf doen in de Foto’s-app, maar het ProRAW-formaat wordt ook opengesteld voor ontwikkelaars. U kunt bijvoorbeeld bewerken in Lightroom. “Tot nu toe heeft RAW niet geprofiteerd van de computerverbeteringen die de reguliere JPG-opnames van de camera-app hebben opgeleverd”, vertelde Sebastiaan de With, ontwikkelaar van de iPhone RAW-foto-app, Halide, tegen reddingsdraad via direct bericht. “Veel extra details en kwaliteit kunnen worden geëxtraheerd met het Smart HDR-proces en Deep Fusion, dat beelden combineert voor een betere opname.”

Pro? Of niet?

Dit alles resulteert in een geweldige professionele tool. Het is een superkrachtige computer gecombineerd met meerdere gespecialiseerde camera’s, met een scherm dat beter is dan op welke camera dan ook. Maar het kan in sommige omstandigheden nog steeds geen echte camera’s vervangen, en omdat het een “telefoon” is, wordt het nog steeds niet serieus genomen. “Bij complexere redactionele en commerciële opnames heeft een telefoon beperkingen”, vertelde professionele modefotograaf Diane Betties reddingsdraad via e-mail. “Vooral als het gaat om het werken met extra verlichting en tethering-workflows.” Met een iPhone is er geen manier om studioflitsverlichting te activeren, en je kunt niet gemakkelijk een kabel van de camera naar een computer en monitor leiden zodat de klant je werk kan zien terwijl je fotografeert. “Ongeacht de beeldkwaliteit, klanten begrijpen niet wanneer je een opdracht fotografeert, of zelfs alleen maar portretten, op een telefoon.” Maar naast het technische zijn er problemen, zegt Betties. “Het gebruik van een telefoon vermindert je reputatie als fotograaf en degradeert je als ‘hobbyist’. Klanten zien apparatuur graag op de set en niet op een telefoon.” Er zijn genoeg redenen om een ​​”echte” camera te kopen in plaats van een iPhone – verwisselbare lenzen, knoppen en wijzerplaten, en een zoeker bijvoorbeeld – maar in termen van beeldkwaliteit en de mogelijkheid om onder alle omstandigheden magische foto’s te maken, is het moeilijk te verslaan de iPhone 12. En dat is voordat we zien wat app-makers doen met ProRAW. Het wordt een geweldig jaar voor iPhone-fotografie.