Skip to content

De kopersgids voor desktopgeheugen: hoeveel RAM heb je nodig?

14 de juli de 2021
RAM face3a7b0e664227b3b4db5ff180cb7c

Wat is een goed geheugen voor een computer? De meeste computersysteemspecificaties hebben de neiging om het systeemgeheugen of RAM onmiddellijk na de CPU te vermelden. In deze gids onderzoeken we de twee belangrijkste aspecten van RAM om naar te kijken in computerspecificaties: hoeveelheid en type.

Hoeveel geheugen is genoeg?

De vuistregel voor alle computersystemen om te bepalen of het voldoende geheugen heeft, is om te kijken naar de vereisten van de software die u wilt gebruiken. Controleer de website voor elke toepassing en het besturingssysteem dat u wilt uitvoeren. Ontdek de minimum en aanbevolen vereisten. Meer RAM dan het hoogste minimum en minstens zoveel als de hoogst vermelde aanbevolen vereiste is ideaal. Het volgende diagram geeft een algemeen beeld van hoe een computer zal werken met verschillende hoeveelheden geheugen:

  • Minimaal: 4 GB
  • Optimaal: 8 GB
  • Soepel zeilen: 16 GB of meer

De opgegeven bereiken zijn een generalisatie op basis van veelvoorkomende computertaken. Het is het beste om de vereisten van de beoogde software te controleren om de definitieve beslissingen te nemen. Sommige besturingssystemen gebruiken meer geheugen dan andere. Als u van plan bent meer dan 4 GB geheugen te gebruiken op een Windows-computer, moet u een 64-bits besturingssysteem hebben om de 4 GB-barrière te doorbreken. Het is nu minder een probleem omdat de meeste pc’s worden geleverd met de 64-bits versies. Toch verkoopt Microsoft Windows 10 met 32-bits versies.

Maakt type echt uit?

Het type geheugen is van belang voor de prestaties van een computer. DDR4 is uitgebracht en is beschikbaar voor meer desktopcomputers dan ooit. Er zijn veel computers beschikbaar die DDR3 gebruiken. Zoek uit welk type geheugen op de computer wordt gebruikt, aangezien het niet uitwisselbaar is, en het is van vitaal belang als u van plan bent het geheugen in de toekomst te upgraden. Meestal wordt het geheugen vermeld met de gebruikte technologie en ofwel de kloksnelheid (DDR4 2133 MHz) of de verwachte bandbreedte (PC4-17000). Hieronder staat een grafiek met het type en de snelheid in de volgorde van snelst naar langzaamst:

  • DDR4 3200 MHz of PC4-25600
  • DDR4 2666 MHz of PC4-21300
  • DDR4 2133 MHz of PC4-17000
  • DDR3 1600 MHz of PC3-12800
  • DDR3 1333 MHz of PC3-10600/PC3-10666
  • DDR3 1066 MHz of PC3-8500
  • DDR3 800 MHz of PC3-6400

Deze snelheden zijn relatief ten opzichte van de theoretische bandbreedtes van elk type geheugen bij de gegeven kloksnelheid in vergelijking met een ander. Een computersysteem kan maar één type (DDR3 of DDR4) geheugen gebruiken. Dit mag alleen worden gebruikt als vergelijking wanneer de CPU identiek is tussen de twee computers. Dit zijn ook de JDEC-geheugenstandaarden. Boven deze standaardwaarden zijn andere geheugensnelheden beschikbaar. Deze snelheden zijn echter over het algemeen gereserveerd voor computers die worden overgeklokt.

Dual-Channel en Triple-Channel

Een extra aandachtspunt voor computergeheugen zijn dual-channel en triple-channel configuraties. De meeste desktopcomputers kunnen een verbeterde geheugenbandbreedte bieden wanneer het geheugen in paren of triples wordt geïnstalleerd, dual-channel genoemd wanneer het in paren is en triple-channel wanneer het in drietallen is. Als het geheugen gemengd is, zoals een module van 4 GB en 2 GB of met verschillende snelheden, zal de dual-channel-modus niet werken en zal de geheugenbandbreedte wat vertragen.

Geheugenuitbreiding

Een andere overweging is de hoeveelheid geheugen die de computer kan ondersteunen. De meeste desktopcomputers hebben in totaal vier tot zes geheugenslots op de kaarten met modules die in paren zijn geïnstalleerd. Computers met een kleinere vormfactor hebben doorgaans slechts twee of drie RAM-slots. De manier waarop deze slots worden gebruikt, kan een cruciale rol spelen bij het upgraden van het geheugen in de toekomst. Een computer kan bijvoorbeeld worden geleverd met 8 GB geheugen. Met vier geheugenslots kan deze hoeveelheid geheugen worden geïnstalleerd met twee 4 GB geheugenmodules of vier 2 GB-modules. Als u toekomstige geheugenupgrades overweegt, is het beter om een ​​computer aan te schaffen met twee 4 GB-modules, aangezien er slots beschikbaar zijn voor upgrades zonder dat u modules en RAM hoeft te verwijderen om het totale aantal te vergroten.