Skip to content

De M1 Mac Mini is misschien wel de Mac die je nodig hebt

23 de juni de 2021
Apple new mac mini silver 11102020 big.jpg.large 029b946eb54642ad84f9c166b10f1631

Belangrijkste leerpunten

  • De Mac mini gebruikt de nieuwe M1-chip van Apple, net als de nieuwe MacBook Air en Pro.
  • Ja, Apple spelt het “Mac mini”, met een kleine “m”.
  • De nieuwe M1 mini voelt aan als een nieuw soort computer.

De nieuwe M1 Mac mini van Apple is een krachtpatser in zakformaat. Het is de goedkoopste M1 Mac en ook de meest capabele, zelfs in de meest eenvoudige configuratie. Maar, in tegenstelling tot de meeste claims uit vroege beoordelingen, is het niet onmogelijk om het te overbelasten. In feite is het verrassend eenvoudig. Toch is dit de meest ongelooflijke desktop-Mac ooit gemaakt. Vandaag hebben we het over de Apple Silicon M1 Mac mini met 512GB opslag en 8GB RAM. Er zijn al tal van benchmarks en andere tests, dus we zullen kijken naar de M1 mini in het dagelijks gebruik, en in het bijzonder hoe we hem op de knieën kunnen krijgen.

Eerste indruk

Dit ding is snel. Ik kom uit een vintage 2010 iMac (met toegevoegde SSD), maar mijn andere alledaagse computer is een iPad Pro. De M1 Macs zijn pittig. Klik om een ​​app te starten en hij is er; niet zo snel als de iPad, maar de iPad gebruikt ook enkele trucjes om sneller te lijken, zoals het starten naar een screenshot van de app terwijl de app zichzelf klaarmaakt. Evenzo is bewegen glad. Schakelen tussen vensters, schakelen tussen apps en het gebruik van menu’s zijn allemaal direct mogelijk. De M1-aangedreven Macs voelen compleet anders aan, als een nieuw soort computer. Ze zijn ook cool. De chips van de mini zitten in een ruime doos met een ventilator, maar volgens rapporten zijn de MacBooks even cool. Ik heb de ventilator nog niet op de mijne gehoord, en hij is nog nooit een beetje warm geworden om aan te raken. Het is net als een iPad, die bij regelmatig gebruik nooit echt warm wordt.

Apple M1 Mac Mini ingesteld met Xbox-controller, monitor en muis en toetsenbord

Een van de coolste mogelijkheden van de M1 Mac gaat echter verloren op de mini: iPhone-achtige instant wake. De computer ontwaakt onmiddellijk, maar omdat deze is aangesloten op een monitor van een derde partij, moet u wachten tot de monitor aan de gang is. Misschien is Apple’s Pro Display XDR sneller, maar ik betaal geen $ 5K om erachter te komen. Nog een opmerking over de snelheid. Apps moeten worden bijgewerkt om native op Apple’s M1-chips te kunnen draaien. In principe is het vergelijkbaar met hoe een Android-app niet op een iPhone kan draaien. Om de overgang te vergemakkelijken, heeft Apple Rosetta 2 gemaakt, een tool die oude Intel-apps vertaalt naar de nieuwe Macs. De eerste keer dat u het gebruikt, downloadt macOS Rosetta. Wanneer u vervolgens een Intel-app downloadt, vertaalt deze deze. Het resultaat is een prestatiehit in vergelijking met native apps, maar het is klein. Ik heb Adobe Lightroom prima uitgevoerd, en ook Ableton Live. Dit zijn complexe apps en ze werken gewoon.

Stress testen

Recensies van de M1 Macs zeggen allemaal dat deze machines ongelooflijk capabel zijn, ondanks dat het Apple’s “low-end” computers zijn. Ze vermelden tests met 50 open browsertabbladen, Final Cut 4K-videobewerking en meer tegelijk. Maar de machines kunnen op de knieën worden gebracht. Ik heb Logic Pro gestart, samen met Lightroom Classic en iMovie (een project afspelen). Alles bleef even snel als altijd, maar toen ik in Lightroom tussen afbeeldingen begon te bladeren, gaf Logic het op. Ik zag deze fout:

Berichtvenster over Mac mini-systeem overbelasting

Verdere tests toonden aan dat dit een CPU-piek was, geen probleem met RAM of schijftoegang. Misschien was het omdat Lightroom onder Rosetta draaide? Ik stopte ermee en gebruikte in plaats daarvan Pixelmator Pro, die volledig compatibel is met Apple Silicon. Ik had hetzelfde probleem. Telkens wanneer ik een afbeelding groter maakte met behulp van de Super Resolution-tool, kon ik de CPU pieken en Logica breken. Dus het is is mogelijk problemen veroorzaken. Maar nogmaals, het is onwaarschijnlijk dat je deze test ooit in het echte leven zou doen. Nog een opmerking: 8 GB RAM lijkt de dingen niet te vertragen, maar als ik het RAM-gebruik controleer met de Activity Monitor-app van de Mac, laat het zien dat ik al “swap” -geheugen gebruik. Dit is wanneer de computer geen normaal snel RAM-geheugen meer heeft en in plaats daarvan een beetje van de langzamere SSD-opslag leent. Dus 8 GB RAM lijkt genoeg, maar als je denkt dat je 16 GB nodig hebt, is dat waarschijnlijk nog steeds zo.

iOS-apps uitvoeren

De mini kan ook native iPhone- en iPad-apps uitvoeren. Niet alle iOS-apps zijn beschikbaar, omdat ontwikkelaars zich kunnen afmelden, en terecht. Sommige apps starten niet, andere vertalen niet zo goed naar de Mac, maar sommige werken prima. Podcast player-app Castro reageert bijvoorbeeld zelfs op de mediatoetsen op het Mac-toetsenbord. Het is geen perfecte oplossing, maar het kan geweldig zijn als het werkt.

Opwaardeerbaarheid en uitbreidbaarheid

De M1 Mac mini is $ 100 goedkoper dan het oude basismodel van Intel, maar er zijn maar twee Thunderbolt-poorten in plaats van vier. Als je een van die Thunderbolt/USB4-poorten voor je monitor gebruikt, heb je er nog maar één over. Dat betekent waarschijnlijk dat je een Thunderbolt-dock wilt, en die zijn allemaal rond de $ 250. Ook bij de M1 zit het RAM-geheugen op de chip, dus je kunt het later niet upgraden. Je kunt een oude SSD ook niet omruilen voor een nieuwe. Je moet deze doos als een iPhone behandelen – je krijgt wat je koopt, en dat is alles. Het is jammer, want de mini was altijd al een grote computer voor liefhebbers, maar dat is de prijs van zoiets kleins en krachtigs.

Moet je er een kopen?

Als je een nieuwe MacBook Air of Pro nodig hebt, of een Mac mini op instapniveau wilt, dan zijn deze allemaal beter dan hun voorgangers. Je moet doorgaan en er een kopen. Als je van plan bent om te upgraden van een recente machine, kan het nog steeds een goede gok zijn, vanwege de levensduur van de batterij in de laptops en de stille, stille werking. Maar als u een professionele desktopmachine nodig heeft die u echt kunt pushen, wilt u misschien wachten. De hardware is fantastisch, maar de echte pro-level dingen moeten nog aankomen. En vergeet niet, deze Mac mini draait alleen macOS Big Sur, wat nog niet alle apps ondersteunen. En als upgrade van een tien jaar oude iMac? Het is gewoon ongelooflijk.