Skip to content

Dit is waarom Apple TV 4 geen 4K afspeelt

12 de juli de 2021
GettyImages 568518443 57b20fba5f9b58b5c2472793

De Apple TV van de vierde generatie ondersteunt geen 4K Ultra HD-tv’s. Die beperking was prima toen het apparaat in 2015 werd gelanceerd, maar de situatie bleef evolueren. Waarom heeft Apple de introductie van 4K-ondersteuning uitgesteld, wat is 4K en wat heeft het bedrijf ervan weerhouden om het op te nemen? De Apple TV van de vijfde generatie, die in 2017 werd uitgebracht, ondersteunt 4K-tv’s.

AppleTV4.

Wat is 4K?

De 4K-standaard (ook wel ultra HD genoemd) zal op termijn HD TV vervangen. De meeste Amerikaanse consumenten krijgen maximaal om de zeven jaar nieuwe tv’s, dus de vervangingscyclus kost meer tijd dan eerdere herhalingen. Mensen die deze ultra-high-definition 4K-tv’s gebruiken, hebben schermen die ten minste 3.840 pixels breed en 2.160 pixels hoog zijn. Ze kunnen een beeldkwaliteit bieden die meerdere keren beter is dan die van standaard HD (1080 x 720), zolang de inhoud die resolutie ondersteunt. 4K heeft nog een lange weg te gaan voordat het de standaard wordt. Als Apple 4K-ondersteuning had geïntroduceerd in de Apple TV 4, zou dit slechts een kleine minderheid van tv-kijkers hebben aangesproken. Het was een veilige zet van Apple. 4K-compatibiliteit kan het negatieve effect hebben gehad dat het product minder aantrekkelijk leek voor potentiële klanten die geen installatie hadden die de standaard ondersteunt. Mensen zullen minder snel hardware gebruiken als ze de vlaggenschipfunctie niet kunnen gebruiken.

Gebrek aan normen beïnvloedde beslissing van Apple

Amazon, Roku en Nvidia bieden allemaal streamingoplossingen die concurreren met Apple TV en die 4K TV ondersteunen. De geavanceerde functie komt met een klein compromis omdat de 4K-standaard niet volledig was ontwikkeld toen deze apparaten werden gelanceerd. Als het om 4K gaat, werden de definitieve industriestandaarden pas op CES 2016 overeengekomen, maanden na de lancering van Apple TV 4. Tot die tijd verscheepten verschillende fabrikanten televisies die waren uitgerust met enigszins verschillende implementaties van essentiële ondersteunende technologie voor 4K TV, HDR (High Dynamic bereik). HDR helpt je om op grotere afstand te genieten van een beter beeld. Deze vertraging had een onaangenaam neveneffect op de gebruikerservaringen. Het betekende dat sommige streamingboxen bij sommige tv’s beter werkten dan bij andere.

Niet alle 4K-tv’s zijn hetzelfde

Een beperking waarvan sommige tv-kijkers zich waarschijnlijk niet bewust zijn, zit in de HDMI-standaard. HDMI brengt zowel high-definition beeld als geluid tussen uw televisie en een settopbox, gameconsole of kabelbox. Om van 4K-content te kunnen genieten, moeten uw tv en uw box beide de HDMI 2.0-standaard ondersteunen. De Apple TV van de vierde generatie heeft een HDMI 1.4-poort, dus zelfs als de box 4K zou ontvangen, zou hij deze niet naar de tv kunnen sturen. Een oplossing die 4K-kwaliteit kan krijgen van niet-4K-bronnen, is het opschalen van het beeld. Sommige tv’s gebruiken deze technologie om inhoud op te schalen naar hogere resoluties. In gebruik, zelfs terwijl de Apple TV 1080p-video streamt, lijkt wat je op het scherm ziet veel scherper.

4K presenteert uitdagingen voor streaming

Apple breidt zijn CDN-infrastructuur (Content Delivery Network) wereldwijd uit met nieuwe datacenters. De uitdaging zit hem echter niet alleen in de kosten van het runnen van contentservers, maar ook in de extra kosten om te zorgen voor een consistente levering van content van hoge kwaliteit en servicekwaliteit bij contentlevering via meerdere serviceproviders. Breedbandnetwerken vormen een andere uitdaging. Niet alle internetserviceproviders hanteren gebruikslimieten, maar degenen die dat wel doen, doen dit meestal rigoureus. Filmfans die in 4K willen streamen, moeten zich bewust zijn van hoe dicht ze bij hun bandbreedtelimiet komen. Zelfs nadat de 4K-streams bij de bron zijn geoptimaliseerd, hebben ze nog steeds minimaal twee tot drie keer de bandbreedte nodig van een 1080p HD-feed. Dingen zullen veranderen naarmate de breedbandsnelheden toenemen.

4K-content is (nog) niet de standaard

Misschien wel de grootste rechtvaardiging voor het gebrek aan 4K-ondersteuning van Apple TV is het gebrek aan 4K-inhoud om te ondersteunen. Je kunt 4K-content vinden op Netflix, Amazon en Sony, en belangrijke zenders zoals de BBC, maar op dit moment worden bijna alle films die je bekijkt veel vaker gedistribueerd in 1080p HD dan 4K. Zodra omroepen beginnen met het aanbieden van 4K-content in meer volume, zal de situatie zich waarschijnlijk snel ontwikkelen, omdat dit contentproducenten zal motiveren om 4K-materiaal te maken. Meer omroepen nemen de standaard over. Sky in het VK lanceerde bijvoorbeeld een Ultra HD-film-, tv- en sportpakket. Om de service te gebruiken, hebben klanten een 4K-tv en een Sky Q Silver-settopbox nodig die 4K-inhoud kan verwerken.

Apple heeft nu 4K . geadopteerd

Apple bracht in september 2017 de Apple TV van de vijfde generatie uit, die Apple TV 4K noemt. Deze hardware is beschikbaar naast de doos van de vierde generatie, maar bevat volledige ondersteuning voor 4K-inhoud. Apple TV-bezitters hebben nu een keuze, afhankelijk van hun thuisconfiguratie. Apple richt zich op de groeiende 4K-markt en maakt de standaard-HD-optie nog steeds beschikbaar voor mensen die hun tv nog niet hebben geüpgraded.