Skip to content

Drie maanden met de M1 Mac mini

7 de juli de 2021
photo 1605798286922 482b37219d6b 498c9eb5a1f44851a7adca787619bf1d

Belangrijkste leerpunten

  • De M1 Mac mini is sneller dan de meeste mensen nodig hebben.
  • Big Sur op Apple Silicon maakt eindelijk de belofte van Mac OS X waar.
  • Deze Macs zouden meer poorten kunnen gebruiken en je kunt RAM of SSD niet upgraden.

Ik heb al meer dan drie maanden een M1 Mac mini en het is zonder meer de beste Mac die ik ooit heb gebruikt, ondanks een aantal vervelende tekortkomingen en bugs. De eerste Apple Silicon Macs gingen in december 2020 in de verkoop en ze bliezen alle Macs voor hen weg. Ze werken net zo snel als een Mac Pro, zijn net zo cool als een iPad en de laptops met M1-voeding kunnen de hele dag – of langer – werken op één keer opladen. Ik heb een Mac mini met een 32-inch 4K-monitor, die mijn oude 27-inch iMac uit 2010 heeft vervangen, en hij is in alle opzichten beter. Het is alsof het Mac-besturingssysteem eindelijk de hardware heeft gekregen die het verdient, en het resultaat zingt echt, ongeacht waar je je computer voor gebruikt.

Snelheid, maar niet zoals je denkt

Het beste aan de M1 Mac is de snelheid. Ik heb het niet over benchmarks, of zelfs het exporteren van veel foto’s of het converteren van video. Het kan dat doen zonder te zweten, maar het echte verhaal hier is dat dit de eerste keer is sinds Apple Mac OS X lanceerde dat de Mac pittig aanvoelde. OS 9, ook bekend als Classic, was pittig als de hel. Menu’s vielen onmiddellijk neer, vensters bewogen zonder vertraging. Op een M1-Mac met Big Sur zijn we terug bij dat, en meer. Veel apps openen zonder zelfs maar een enkele bounce in het Dock, menu’s zijn direct, alles voelt gewoon snel aan. “Het is alsof het Mac-besturingssysteem eindelijk de hardware heeft die het verdient.” Op mijn oude iMac (die was uitgerust met SSD’s en nog steeds verrassend snel), maakte ik hem wakker terwijl ik me klaarmaakte om aan het werk te gaan. Het had even nodig om op gang te komen. Als ik later op de dag iets met de computer moest doen, liet ik de Mac meestal gewoon slapen en gebruikte ik in plaats daarvan mijn iPad. Maar de M1 Mac is klaar voor gebruik zodra je hem wakker maakt, net als een iPad of iPhone. En dit, onthoud, is op een Mac mini met een monitor van derden aangesloten, die zelf even nodig heeft om te ontwaken. Met de M1 MacBooks, en waarschijnlijk de komende Apple M1 iMacs, zou dit nog sneller moeten zijn.

Apple Mac mini in zilver op een witte achtergrond

En over draagbare computers zoals de iPad gesproken, ik kom meer dan ooit in de verleiding om een ​​MacBook te kopen, nadat ik er al meer dan tien jaar geen heb gebruikt. Aangesloten op een Thunderbolt-dock en monitor, is hij net zo snel als mijn mini, en je kunt hem ook buiten je bureau gebruiken. Het is verleidelijk, maar ik wacht waarschijnlijk af hoe toekomstige MacBooks eruit gaan zien.

Niet traag

Het andere belangrijkste aspect is dat je al je apps open kunt laten, inclusief Safari-vensters met veel tabbladen, en het vertraagt ​​niet. Schakelen tussen 15-20 geopende apps is niet anders dan een of twee. Ik heb het 16GB-model, een vervanging voor de 8GB M1 Mac mini die ik in eerste instantie kocht. Ik ben overgestapt omdat Lightroom niet zo blij was met slechts 8 GB RAM. Die mini van 8 GB was echter nog steeds net zo snel als deze met meerdere apps open. Tenzij je een heel specifieke behoefte hebt aan meer RAM, zou 8 GB in orde moeten zijn.

App-verhaal

Over apps gesproken, M1-Macs hebben twee vreemde app-aspecten. Een daarvan is dat ze iPhone- en iPad-apps kunnen uitvoeren, zolang de ontwikkelaar ervoor heeft gekozen ze beschikbaar te maken in de Mac App Store. De andere is dat Mac-apps moeten worden bijgewerkt om op Apple Silicon te kunnen draaien. Zo niet, dan werken ze nog steeds, maar iets langzamer in de Rosetta 2-vertaalomgeving. Het goede nieuws is dat ontwikkelaars hun apps updaten. De enige door Intel gecompileerde apps die nog op mijn Mac staan, zijn enkele Adobe Creative Cloud-achtergrondprocessen en een e-mailapp. Al het andere dat ik regelmatig gebruik, is al Apple Silicon-native.

En iOS-apps? Ik heb hier in het begin mee geëxperimenteerd, maar ze zijn meestal verschrikkelijk om te gebruiken. De apps werken prima, maar het gebruik van een aanraakinterface op een Mac kan lastig zijn, en geen van deze apps is erg Mac-achtig. Je kunt hun voorkeuren bijvoorbeeld niet openen met de sneltoets ⌘. Ik heb de Trello-app wel in de buurt, maar ik start hem nooit. Het is er gewoon om een ​​extensie voor delen te bieden in Safari, die de Mac-versie van Trello niet heeft.

Het slechte en lelijke

Afgezien van een paar kinderziektes, was deze Mac mini fantastisch. Bij opnieuw opstarten maakt het geen verbinding met de monitor via USB-C, dus u moet de kabel opnieuw aansluiten om het te repareren. Maar dat is het. Het grotere probleem, specifiek voor de mini, is dat deze niet genoeg poorten heeft. Je krijgt twee Thunderbolt/USB-C-poorten, twee USB-A-poorten, koptelefoon, Ethernet en HDMI. De Intel Mac mini had vier USB-A-poorten.

Achteraanzicht van de M1 Mac mini in zilver

Maar zelfs dit is een zwakke klacht. Ik heb een CalDigit TS3+ Thunderbolt-dock aangesloten op een van die poorten en daarop heb ik mijn 4K-monitor, externe schijven en een audio-interface aangesloten. Dit werkt feilloos, hoewel het CalDigit-dock niet zo vaak slaapt als ik zou willen. Maar het echt slechte deel van alle M1-Macs tot nu toe is dat je ze helemaal niet kunt upgraden. Je zit vast aan het RAM-geheugen en de SSD die je bij aankoop kiest. RAM kan nooit worden geüpgraded en externe opslag, zelfs met supersnelle NVMe-schijven met Thunderbolt-verbindingen, is niet zo snel als de interne opslag. Over het algemeen kan ik deze Mac echter niet genoeg aanbevelen. Het brengt eindelijk Apple’s iOS-chipdesign-karbonades naar de Mac, en het is net zo goed als we hadden gehoopt. De komende jaren zullen zeer interessant worden, aangezien Apple (hopelijk) het ontwerp van zijn Macs zal veranderen om beter te passen bij deze goed presterende, energiezuinige, cool-running, mobiele chips. Deze M1’s zijn nog maar het begin.