Skip to content

Een 3D-printerextrudermondstuk ontstoppen?

29 de juli de 2021
GettyImages 466880976 58a2a8735f9b58819c379e72

Wat te weten

  • Gebruik een gitaarsnaar om het mondstuk schoon te maken.
  • Of verwijder de printerkop en reinig het mondstuk met aceton, een toorts en dunne draad.

Dit artikel biedt tips en tutorials voor het reinigen van de spuitmondjes van 3D-printers. De specificaties kunnen per fabrikant verschillen, maar zijn vergelijkbaar; controleer de documentatie van uw printer zodat u uw garantie niet ongeldig maakt.

Snel een 3D-printermondstuk vrijmaken

Het kan zijn dat het hete uiteinde, of het mondstuk, een kleine hoeveelheid residu of materiaalophoping heeft. Soms kun je het schoonmaken met een sonde. Sommige gebruikers raden een dunne draad aan, maar dat kan krassen op de binnenwand van het mondstuk veroorzaken, iets wat je wilt vermijden. Het beste materiaal is een gitaarsnaar. Het is stijf en maakt geen krassen op de metalen binnenkant van het mondstuk. Als u iets duurzamer of stijver nodig heeft, kunnen enkele korte stukjes draad van een koperen draadborstel werken als u deze zorgvuldig gebruikt. Vaak hoeft u alleen een stuk verstopt plastic (ABS of PLA) los te maken.

Verwijder en reinig het geblokkeerde extrudermondstuk

Afhankelijk van uw 3D-printer, moet u mogelijk de printerkop verwijderen en reinigen. Een korte video van twee minuten over het reinigen van een geblokkeerd extrudermondstuk van gebruiker danleow op YouTube is nuttig. Tekenen van een verstopt mondstuk zijn onder meer:

  • Het filament wordt niet gelijkmatig geëxtrudeerd.
  • Het mondstuk extrudeert zeer dun filament.
  • Er komt niets uit het mondstuk.

Voordat je begint, heb je aceton, een zaklamp en een heel dunne draad nodig. Zo verwijdert en reinigt u een verstopte extrudermondstuk:

  1. Dompel het verwijderde mondstuk ongeveer 15 minuten in aceton om het vuil aan de buitenkant te verwijderen. Gebruik een zachte doek om het mondstuk schoon te maken.

  2. Plaats het mondstuk op een steen en brand het ongeveer een minuut met de toorts. Zorg ervoor dat het extreem heet is. Je zou kleine veranderingen in de kleur moeten zien.

  3. Gebruik een zeer dunne draad om het gat in het mondstuk vrij te maken. Als de draad er niet doorheen kan, herhaal dan stap 2 totdat hij er doorheen kan. Forceer niet door het gat met de draad. U wilt de binnenwand van het mondstuk niet krassen of beschadigen. Gebruik zachte koperdraad die is gestript van een ongebruikte telefoonkabel.

Aanbevolen bronnen

Deezmaker, een 3D-printerwinkel en hackerspace in Pasadena, Californië, heeft de Bukobot 3D-printer gemaakt. Oprichter en eigenaar, Diego Porqueras, deelt vaak diepgaande berichten en tips voor zijn printer en voor 3D-printen in het algemeen. Zijn gedetailleerde spuitmondreinigingspost is nuttig en heeft een uitstekende video geïnspireerd die u door de stappen leidt. MatterHackers is een gedetailleerde bron met een artikel over het oplossen en voorkomen van storingen op 3D-printers. Ze leggen uit wat storingen veroorzaakt of kan veroorzaken, zoals spuitmondhoogte, temperatuur, spanning en kalibratie. Het artikel heeft ook een aantal geweldige visuals.