Skip to content

Een CPU en koellichaam installeren

12 de juli de 2021
GettyImages 480599612 07e39506590d43dab4b24e8ce1a31d5c

Wat te weten

 • Open de processorsocket op het moederbord. Lijn de processor en de socket uit. Laat de CPU zakken totdat de pinnen in de gaten zitten.
 • Vergrendel de CPU op zijn plaats. Breng een thermische pad of thermische pasta aan op het blootgestelde deel van de processor.
 • Lijn het koellichaam uit boven de processor en klem het op zijn plaats. Steek de voedingsconnector voor de koeleenheid in de ventilatorkop op het bord.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe u een koellichaam op een CPU installeert met het pin-grid array-processorontwerp dat door de meeste fabrikanten wordt gebruikt.

Een CPU en koellichaam installeren

Als u uw eigen pc bouwt, moet u weten hoe u een CPU op het moederbord installeert. U moet ook een koellichaamventilator bovenop de processor bevestigen om deze koel te houden. Moederborden ondersteunen alleen specifieke merken en typen processors, dus lees alle documentatie voor je moederbord en processor voordat je verder gaat. Raadpleeg daarnaast de documentatie van het moederbord, de processor en de koeleenheid. U moet de locaties van de processorsleuf, montageclips voor het koellichaam en de CPU-ventilatorheader weten. Deze instructies gaan ervan uit dat u de CPU op het moederbord installeert voordat u het moederbord in de computerbehuizing installeert: De stappen voor het vervangen van een bestaande processor zijn hetzelfde, maar u moet eerst de originele CPU verwijderen door de installatie-instructies om te keren.

 1. Zoek de processorsocket op het moederbord en open de processorsleuf door de hendel aan de zijkant naar de open positie te tillen.

 2. Zoek het gecodeerde gedeelte van de processor dat wordt aangegeven door een diagonale hoek van de pinlay-out. Lijn de processor zo uit dat deze hoek tussen de processor en de socket overeenkomt.

  Een hand die de CPU uitlijnt met de socket op een moederbord

 3. Zorg ervoor dat de processor is uitgelijnd op basis van de sleutel, zorg ervoor dat de pinnen zijn uitgelijnd met de socket en laat de CPU voorzichtig zakken zodat alle pinnen in de juiste gaten zitten.

  Plaats de CPU

 4. Vergrendel de CPU op zijn plaats door de hendel aan de zijkant van de processorsleuf omlaag te brengen totdat deze zich in de vergrendelde positie bevindt. Als de processor of koeloplossing werd geleverd met een beschermingsplaat, lijn deze dan uit over de processor volgens de instructies in de productdocumentatie.

  Een hand die een processor op zijn plaats op een moederbord vergrendelt

 5. Breng een thermische pad of meerdere druppels koelpasta ter grootte van rijst aan op het blootgestelde deel van de processor. Als u pasta gebruikt, zorg er dan voor dat deze in een gelijkmatige dunne laag wordt verspreid over het hele gedeelte van de processor dat in contact komt met het koellichaam. Het is het beste om de pasta gelijkmatig te verdelen door uw vinger af te dekken met een schone plastic zak. Dit voorkomt dat de pasta verontreinigd raakt.

  Thermische verbinding die op een moederbord wordt aangebracht

 6. Lijn het koellichaam of de koeloplossing uit boven de processor zodat de klemmen in lijn zijn met de bevestigingspunten rond de processor.

  Een hand lijnt het koellichaam uit over een CPU

 7. Klem het koellichaam op zijn plaats met behulp van de juiste montagetechniek die vereist is voor de oplossing. Dit kan worden gedaan door een lipje over een montageclip te tillen of door de koelplaat op het bord te schroeven. Raadpleeg de documentatie bij het koellichaam om zeker te zijn van een juiste installatie. Wees voorzichtig in dit stadium, want er zal veel druk op het bord worden uitgeoefend. Een slip van een schroevendraaier kan veel schade aan het moederbord veroorzaken.

  Een hand die een koellichaam met een schroevendraaier op een moederbord bevestigt

 8. Zoek de voedingskabel voor de ventilator van de koeloplossing en de CPU-ventilatorkop op het moederbord. Steek de voedingsconnector voor de koeleenheid in de ventilatorkop op het bord. Het moet worden ingetoetst, maar zorg ervoor dat het veilig is.

  Een hand die een heatsink-ventilatorkop aan een moederbord bevestigt

Wanneer alle resterende onderdelen die nodig zijn voor de werking zijn geïnstalleerd, moet het moederbord-BIOS detecteren of worden verteld welk type processor op het bord is geïnstalleerd. Raadpleeg de documentatie die bij de computer of het moederbord is geleverd voor informatie over het configureren van het BIOS voor het juiste CPU-model.