Skip to content

Een gids voor groene IT en groene technologie

2 de juli de 2021
GettyImages 539765169 590d68723df78c92831fd32c

Groene IT of groene technologie verwijst naar initiatieven om technologie op een milieuvriendelijke manier te gebruiken. Groene technologie-initiatieven streven ernaar om:

  • Energie efficiënter gebruiken
  • Afval verminderen
  • Beperk het gebruik van gevaarlijke stoffen
  • Milieuvriendelijke producten maken
  • Wees duurzaam
  • Telewerken aanmoedigen
  • Hulpmiddelen voor teleconferenties promoten
  • Gebruik cloudgebaseerde services en applicaties

Hier zijn enkele voorbeelden van groene technologie.

Hernieuwbare energiebronnen

Hernieuwbare energiebronnen gebruiken geen fossiele brandstof. Ze zijn vrij verkrijgbaar, vriendelijk voor het milieu en veroorzaken weinig vervuiling. Apple, dat een nieuw bedrijfscentrum bouwt, is van plan om windturbinetechnologie te gebruiken om een ​​groot deel van het gebouw van stroom te voorzien, en Google heeft al een door wind aangedreven datacentrum gecreëerd. Alternatieve energiebronnen zijn niet beperkt tot grote bedrijven of de wind. Zonne-energie is al lang beschikbaar voor huiseigenaren. Het is al mogelijk voor huiseigenaren om zonnepanelen, zonneboilers en windgeneratoren te installeren om in ten minste een deel van hun energiebehoefte te voorzien. Andere bekende bronnen van groene technologie zijn geothermische en hydro-elektrische energie.

Het nieuwe kantoor

Deelnemen aan een telewerktraining in plaats van naar het hoofdkantoor te vliegen, een of meer dagen per week thuiswerken en cloudgebaseerde services gebruiken in plaats van grote on-site servers te onderhouden zijn allemaal aspecten van groene technologie die al aanwezig zijn op veel werkplekken. Samenwerking wordt mogelijk wanneer alle teamleden dezelfde app hebben en directe realtime updates van projecten vermijdbare vertragingen voorkomen. Op het IT-niveau van bedrijven omvatten groene technologietrends onder meer server- en opslagvirtualisatie, het verminderen van het energieverbruik van het datacenter en het investeren in efficiënte hardware.

Technische producten recyclen

Wanneer u uw volgende laptop of desktopcomputer koopt, controleer dan of het bedrijf waar u deze koopt uw ​​oude computer accepteert voor recycling. Apple loopt voorop bij het accepteren van oude telefoons en andere apparaten voor recycling en maakt het kopers gemakkelijk om hun producten aan het bedrijf terug te geven als ze niet meer bruikbaar zijn. Als het bedrijf waarmee u zaken doet deze service niet biedt, zal een snelle zoektocht op internet bedrijven opleveren die uw oude producten graag uit handen nemen voor recycling.

Groene servertechnologie

De grootste kosten die technologiereuzen maken, zijn vaak de bouw en het onderhoud van hun datacenters, dus deze gebieden krijgen veel aandacht. Deze bedrijven streven ernaar om alle apparatuur die vanwege modernisering of vervanging uit een datacenter wordt verwijderd, te recyclen. Ze zoeken naar alternatieve energiebronnen om de elektriciteitskosten te verlagen en kopen zeer efficiënte servers aan om energie te besparen en de CO2-uitstoot te verminderen.

Elektrische voertuigen

Wat ooit een utopie was, wordt werkelijkheid. De productie van elektrische voertuigen is toegenomen en sprak tot de verbeelding van het publiek. Hoewel het nog in de beginfase van ontwikkeling is, lijkt het erop dat elektrische auto’s een blijvertje zijn. De afhankelijkheid van olie voor transport kan eindelijk ten einde komen.

De toekomst van groene nanotechnologie

Groene chemie, waarbij het gebruik of de productie van gevaarlijke stoffen wordt vermeden, is een belangrijk aspect van groene nanotechnologie. Hoewel nanotechnologie zich nog in de sci-fi-fase van ontwikkeling bevindt, wordt verwacht dat ze zal werken met materialen op de schaal van een miljardste meter. Wanneer nanotechnologie geperfectioneerd is, zal het de productie en de gezondheidszorg in dit land transformeren.