Skip to content

Een gids voor het verwijderen van TrueType- en OpenType-lettertypen in Windows

25 de juli de 2021
GettyImages 961567088 1eaaacc5696849fbbaa092b1cff5d9c3

Wat te weten

 • Zoek in Windows 10 naar lettertypen en ga naar Lettertypen – Systeeminstellingen > naam lettertype > Verwijderen.
 • Ga in Windows 8 of 7 naar Lettertypen – Configuratiescherm > naam lettertype > Bestand > Verwijderen.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe u lettertypen kunt vinden en verwijderen in Windows 10, 8 of 7.

TrueType- en OpenType-lettertypen verwijderen

Als je graag verschillende lettertypen uitprobeert, is de kans groot dat je Windows 10 lettertypeconfiguratiescherm snel vol raakt. Om het gemakkelijker te maken de lettertypen te vinden die u echt wilt, kunt u enkele lettertypen verwijderen. Windows gebruikt drie soorten lettertypen: TrueType, OpenType en PostScript. Het verwijderen van TrueType- en OpenType-lettertypen is een eenvoudig proces. Het is niet veel veranderd ten opzichte van eerdere versies van Windows.

 1. Klik op de Zoeken veld aan de rechterkant van de Start-knop.

 2. Type lettertypen in het zoekveld.

 3. Klik op het zoekresultaat dat luidt Lettertypen – Systeeminstellingen of Lettertypen – Configuratiescherm. Het venster Lettertypen wordt geopend.

  Een screenshot van Windows met het zoekresultaat "Lettertypevoorbeeld en gerelateerde instellingen" gemarkeerd

 4. Klik op het pictogram of de naam voor het lettertype dat u wilt verwijderen om het te selecteren.

  Schermafbeelding van het venster Lettertypen

  Als het lettertype deel uitmaakt van een lettertypefamilie en u de andere gezinsleden niet wilt verwijderen, moet u mogelijk de familie openen voordat u het lettertype kunt selecteren dat u wilt verwijderen. Als uw weergave pictogrammen toont in plaats van namen, vertegenwoordigen de pictogrammen met meerdere gestapelde pictogrammen lettertypefamilies.

 5. Selecteer in Windows 10 het lettertype dat u wilt verwijderen en kies vervolgens Verwijderen. Bevestig dat u het lettertype van uw computer wilt verwijderen.

  Een screenshot van een lettertype in Windows 10 met de knop Verwijderen gemarkeerd

 6. Schakel in Windows 8 of 7 het selectievakje naast het lettertype in. Kies de Bestand menu en selecteer Verwijderen. Bevestigen de verwijdering wanneer daarom wordt gevraagd.

Een snelkoppeling verwijderen versus een echt lettertype. Als u het vakje “Installeer als snelkoppeling” hebt aangevinkt toen u het lettertype installeerde, verwijdert u alleen de snelkoppeling. Het lettertypebestand blijft in de map waarin u het hebt opgeslagen.

Wees voorzichtig met wat je verwijdert. Bepaalde lettertypen mogen niet worden verwijderd. Verwijder geen systeemlettertypen zoals Calibre, Microsoft Sans Serif of Tahoma.