Skip to content

Een gids voor laser- en laserklasse LED-printers

11 de juli de 2021
GettyImages 639826260 593cbff63df78c537bb5537f

Laser- en LED-printers zijn uitstekend geschikt voor het afdrukken van hoogwaardige documenten in zwart-wit of in kleur. De meeste creëren scherpe tekst en uitstekende kleurenafbeeldingen. Deze printers zijn vaak duurder in aanschaf dan inkjetprinters (hoewel de prijzen blijven dalen). De kosten per pagina worden echter goedkoper op inkjetprinters en blijven hetzelfde op apparaten van laserklasse. Deze kosten per pagina maken laser- en LED-printers voor de meeste mensen te duur.

Hoe ze werken

Laserprinters zetten afbeeldingen op een stuk papier door plastic tonerpoeder op papier te smelten. Dit is hoe het werkt:

  • In de printer bevindt zich een roterende trommel die statische elektriciteit een positieve lading geeft om tonerpoeder aan te trekken.
  • Terwijl de printer het papier erdoorheen trekt, krijgt het papier een negatieve lading van statische elektriciteit.
  • Het papier glijdt over de drum en trekt de toner van de drum en op het papier.
  • Het papier wordt vervolgens tussen verwarmde rollen geperst die de toner op de pagina smelten. Laserprinters gebruiken een laser als lichtbron om de toner te smelten. Een LED-printer maakt gebruik van een reeks LED-lampjes of arrays van lampjes.

Verbruiksartikelen

Net als de inkttanks van een inkjetprinter, moet je de toner van een laserprinter vervangen. Het vervangen van toner is een eenvoudig proces, waarbij niet veel meer nodig is dan het openen van de printer, het eruit trekken van de oude tonercartridge en het plaatsen van de nieuwe cartridge. Nieuwe tonercartridges zijn niet goedkoop (u besteedt ongeveer $ 40 tot $ 100 voor vervangingen). Afhankelijk van de printer kunnen tonercartridges echter lang meegaan. Afhankelijk van het apparaat en het rendement van de cartridge, kunnen tonercartridges 2000 tot 15.000 pagina’s en meer bevatten. Deze cartridges zijn meestal per pagina goedkoper dan inkjetcartridges. Printers van laserklasse zijn machines voor grote volumes, dus als u niet op de kosten per pagina let, kan dat veel kosten.

Prijs

Meestal betaalt u meer vooraf voor een laserprinter dan voor een inkjetprinter, afhankelijk van verschillende factoren. Instapprijzen voor een degelijke zwart-wit laserprinter beginnen bij ongeveer $ 160, en ongeveer $ 200 voor een instapmodel met handige functies. Toch is dat het dubbele van wat u zou betalen voor een kleureninkjetprinter of een all-in-one printer met fax en scanner. Kleurenlaserprinters worden steeds goedkoper (Dell biedt een degelijke aan voor ongeveer $ 230). Toch zijn low-end versies licht op functies zoals duplexers waarmee aan beide zijden van een pagina kan worden afgedrukt. Kleurenlaserprinters gebruiken meerdere tonercartridges, dus u zult veel geld uitgeven als het tijd is om ze te vervangen (elk kost ongeveer $ 60).

Waar het op neerkomt:

Als u documenten met tekst en afbeeldingen afdrukt en geen foto’s afdrukt, is een monochrome laserprinter een goede keuze. De initiële kosten zijn hoger dan die van een inkjet, maar u krijgt veel afdrukken voordat u toner moet vervangen. Als je een all-in-one nodig hebt of veel foto’s print, kies dan voor een inkjetprinter. Maar houd de verkoop in de gaten, want je kunt vaak een geweldige kleurenlaser- of LED-printer kopen voor een redelijke prijs.