Skip to content

Een overzicht van Arduino en het belang ervan

14 de juli de 2021
Arduino Leonardo 57b9fdc63df78c8763d18e26

Microcontrollers staan ​​erom bekend dat ze moeilijk te programmeren zijn. Het doel van Arduino is om een ​​toegankelijke manier te creëren voor softwareontwikkelaars om de wereld van het programmeren van microcontrollers te betreden. Arduino is een microcontroller-interface gebouwd rond een Atmel ATmega-processor, gekoppeld aan een geïntegreerde ontwikkelomgeving (IDE) voor het creëren van logica op de chip.

Software en hardware

Arduino is open source, zowel in zijn software- als hardwarespecificatie, zodat hobbyisten de eenvoudigste Arduino-modules zelf met de hand kunnen assembleren. Meer geavanceerde voorgemonteerde Arduino-modules kunnen worden gekocht en zijn bescheiden geprijsd. De hardware is er in vele formaatspecificaties, van een klein draagbaar apparaat tot grotere opbouwmodules. De primaire modus voor computerverbinding is via USB, hoewel er ook Bluetooth-, seriële en Ethernet-vormfactoren bestaan. De Arduino-software is gratis en open source. Het programmeerplatform is gebaseerd op de populaire Wiring-taal. De IDE is gebaseerd op Processing, een bekende taal onder ontwerpers. In tegenstelling tot de meeste microcontroller-interfaces, is Arduino platformonafhankelijk, dus het kan worden uitgevoerd op Windows, Linux en macOS. Hoewel de Arduino IDE alleen werkt op Windows, Mac of Linux, zijn er een aantal interfaces beschikbaar om Arduino met een telefoon of tablet te besturen.

Toepassingen

Arduino biedt gebruikers een eenvoudig pad om interactieve objecten te maken die input kunnen krijgen van schakelaars en sensoren, en fysieke outputs zoals lichten, motoren of actuatoren kunnen besturen. Omdat de taal is gebaseerd op veelgebruikte frameworks, kan Arduino communiceren met andere software op de computer zoals Flash of zelfs web-API’s zoals Twitter.

Projecten

Het platform heeft al een gemeenschap van ontwikkelaars gekoesterd die veel open source-werk delen. Liefhebbers hebben het gebruikt om een ​​reeks innovatieve projecten te creëren, van software-thermostaatcontrollers tot babyfoons die sms-waarschuwingen verzenden, tot een speelgoedpistool dat afgaat telkens wanneer een bepaalde hashtag op Twitter wordt gebruikt. En ja, er is ook een pagina met Arduino-projecten voor het aansturen van koffieapparaten.

Het belang van Arduino

Hoewel sommige van deze Arduino-projecten misschien frivool lijken, maakt de technologie gebruik van verschillende trends die het een potentieel belangrijke kracht in de industrie zullen maken. Het Internet of Things (IoT) is een populaire uitdrukking die in de technische gemeenschap wordt gebruikt om alledaagse voorwerpen te beschrijven die met internet zijn verbonden en informatie kunnen delen. Slimme energiemeters zijn een veelgebruikt voorbeeld, die het gebruik van apparaten kunnen reguleren om geld te besparen op energie. De publieke perceptie verschuift in de richting van het integreren van technologie in de structuur van het dagelijks leven. Door de kleine vormfactor van Arduino kan het worden toegepast op allerlei alledaagse voorwerpen. In feite maakt de Arduino LilyPad-vormfactor draagbare Arduino-apparaten mogelijk. Open source-projecten zoals Arduino verlagen de toegangsdrempel voor ontwikkelaars die willen experimenteren met interactieve objecten. Deze innovators zullen in staat zijn om snel prototypes te maken van en te experimenteren met interactieve apparaten door gebruik te maken van het Arduino-platform, voordat ze een productieklaar aanbod creëren. De volgende Mark Zuckerberg of Steve Jobs zullen misschien ooit worden gevonden om nieuwe manieren te bedenken waarop computers kunnen communiceren met de fysieke wereld. Arduino is een geweldige manier om te experimenteren met de mogelijkheden van slimme apparaten.