Skip to content

Een seriële ATA harde schijf installeren

13 de juli de 2021
GettyImages 184615677 6795da0ac79547bca91d5cc45f4746be

Het installeren van een seriële ATA-harde schijf in een desktop-pc is een eenvoudige taak, op voorwaarde dat de computer een open schijfcompartiment, een interne voedingsconnector en een geschikte interfacekabel tussen de nieuwe schijf en het moederbord ondersteunt. Elke computerfabrikant en fabrikant van aftermarket-drives heeft enkele unieke kenmerken. Volg altijd de gedetailleerde of snelstartinstructies die bij uw computer of drive zijn geleverd. De volgende stappen zijn universeel en hebben geen betrekking op de specifieke, niet-standaard vereisten van elke fabrikant.

Een seriële ATA harde schijf installeren Hard

Volg deze instructies om een ​​ATA harde schijf op uw pc te installeren.

 1. Zet de computer uit. Verwijder het netsnoer om de computer los te koppelen van de netvoeding.

 2. Open de computerkast. Hoe u de computerkast opent, hangt af van hoe deze is vervaardigd. De meeste nieuwe gebruiken een zijpaneel of een deur. Bij oudere modellen moet de hele afdekking worden verwijderd. Verwijder alle schroeven die zijn gebruikt om het deksel aan de behuizing te bevestigen en leg ze op een veilige plaats opzij.

 3. Installeer de harde schijf in de schijfhouder. De meeste computersystemen gebruiken een standaard schijfkooi om een ​​harde schijf te installeren, maar sommige nieuwere gebruiken een vorm van lade of rails.

  • Aandrijfkooi: schuif de schijf in de kooi zodat de montagegaten op de schijf op één lijn liggen met de gaten in de schijfkooi. Bevestig de schijf met schroeven aan de kooi.
  • Lade of rails: verwijder de lade of rails van de computer en lijn de lade of rails uit met de montagegaten op de schijf. Bevestig de schijf met schroeven aan de lade of rails. Zodra de schijf is bevestigd, schuift u de lade of schijf in de juiste sleuf totdat deze vastzit.​
 4. Sluit de seriële ATA-kabel aan op de primaire of secundaire seriële ATA-connector op het moederbord of de PCI-kaart. De schijf kan op beide worden aangesloten. Als de schijf wordt gebruikt als opstartschijf, selecteert u het primaire kanaal, aangezien dit de eerste schijf is die tussen de seriële ATA-connectoren wordt opgestart.

 5. Sluit het andere uiteinde van de seriële ATA-kabel aan op de harde schijf. De seriële ATA-kabel is zo gecodeerd dat deze maar op één manier op de schijf kan worden aangesloten.

 6. Sluit de seriële ATA-stroomadapter aan, als het er een heeft. Afhankelijk van de stroomaansluitingen van de drive en de voeding, kan het nodig zijn om een ​​vierpins-naar-SATA-stroomadapter te gebruiken. Als er een nodig is, steekt u de adapter in de vierpolige Molex-voedingsconnector van de voeding. De meeste nieuwe voedingen worden geleverd met meerdere Serial ATA-voedingsconnectoren direct van de voeding.

 7. Sluit de seriële ATA-stroomconnector aan op de connector op de harde schijf. De seriële ATA-stroomconnector is groter dan de datakabelconnector.

 8. Vervang het computerpaneel of de kap aan de behuizing en zet deze vast met de schroeven die eerder werden verwijderd bij het openen van de computerbehuizing.

 9. Plaats het netsnoer in het computersysteem en zet, indien nodig, de schakelaar aan de achterkant in de AAN-stand. Nadat deze stappen zijn genomen, moet de harde schijf fysiek in de computer worden geïnstalleerd voor een goede werking. De schijf moet worden geformatteerd voor gebruik met het besturingssysteem.