Skip to content

Een UPS (Battery Backup) kiezen voor uw Mac of pc

18 de juli de 2021
CP1500AVRLCD 5903a3325f9b5810dc3a6f6b1 ca1c5eba9ac2469fa42762e6b7a75395

Een UPS (Uninterruptable Power Supply), ook wel back-upbatterij genoemd, is een verstandige investering voor elke Mac- of pc-gebruiker. Zelfs als u software gebruikt om een ​​back-up van uw bestanden te maken, kan een UPS levensreddend zijn als u onverwacht de stroom uitvalt. Voordat u een UPS-batterijback-up voor uw Mac of pc kiest, moet u bepalen welke maat nodig is om uw apparatuur te laten werken wanneer de stroom uitvalt. De informatie in dit artikel is in grote lijnen van toepassing op een reeks apparaten. Controleer de specificaties van individuele producten voordat u een aankoop doet.

Wat is een UPS voor computers?

Er zijn verschillende soorten UPS-systemen. Het type dat bij computers wordt gebruikt, is een standby-UPS. Het bevat een batterij die in werking treedt wanneer de UPS merkt dat de stroom uitvalt. De UPS bevindt zich tussen de voeding en de apparatuur die het beschermt. Het wordt aangesloten op het stopcontact en de apparaten worden aangesloten op de UPS. Een standby-UPS voor computerapparatuur biedt twee primaire services:

  • Conditioneert de wisselspanning om stroompieken te verminderen die een computersysteem kunnen verstoren of beschadigen.
  • Voorziet een computer tijdelijk van stroom wanneer de stroomvoorziening naar een huis of kantoor uitvalt.

De meeste UPS-apparaten zijn ontworpen voor elektronica met kleine niet-inductieve motoren, waaronder computers, stereo’s en tv’s. Apparaten met grote inductieve motoren vereisen gespecialiseerde UPS-apparaten. Als u niet zeker weet of een apparaat op een UPS moet worden aangesloten, neemt u contact op met de fabrikant van de UPS.

UPS-formaat

Om ervoor te zorgen dat een UPS zijn werk kan doen, moet deze voldoende groot zijn om voldoende stroom te leveren aan alle aangesloten apparaten. Grootte verwijst niet naar de fysieke massa van het apparaat, maar naar zijn capaciteit. Bepaal voordat u een UPS aanschaft hoeveel stroom wordt verbruikt door alle apparaten die u erop wilt aansluiten en hoe lang u wilt dat de UPS stroom levert in het geval van een stroomstoring.

Wattage apparaat

De hoeveelheid wattage die het UPS-systeem moet leveren, is een kritische factor. Een watt is een eenheid van vermogen gedefinieerd als één joule per seconde. Als we het over elektronica hebben, wordt wattage gemeten als de spanning (V) vermenigvuldigd met de stroom (I) in een circuit (W = V x I). In dit geval omvat het circuit de apparatuur die op de UPS is aangesloten, zoals een computer, monitor en randapparatuur. Bijna alle elektronische apparaten hebben de spanning, ampère en wattage die op het etiket staan ​​vermeld. Om het totaal te vinden, voegt u de wattagewaarde toe die voor elk apparaat wordt vermeld. Als er geen wattage wordt vermeld, vermenigvuldigt u de spanning met de stroomsterkte. Dit levert een waarde op die het maximale wattage is dat de apparaten waarschijnlijk zullen produceren. Gebruik een draagbare wattmeter, zoals de Kill a Watt-meter, om direct het wattage van al je apparaten te meten.

VA-beoordeling

UPS-fabrikanten gebruiken meestal geen wattage. In plaats daarvan gebruiken ze een Volt-Ampere-classificatie. De VA-classificatie is een maat voor het schijnbaar vermogen in een AC-circuit (wisselstroom). Aangezien computers en randapparatuur wisselstroom gebruiken, is de VA-classificatie de juiste manier om het werkelijk verbruikte vermogen te meten. Er is een vergelijking voor het omzetten van wattage naar VA. Als een computer en de randapparatuur bijvoorbeeld een totaal wattage van 800 hebben, dan is de minimale VA-waarde waarnaar u moet zoeken in een UPS 1280 (800 watt vermenigvuldigd met 1,6). Rond dit af naar de volgende standaard UPS VA-classificatie die beschikbaar is, hoogstwaarschijnlijk 1.500 VA.

UPS-runtime

Runtime is hoe lang de UPS-eenheid een computersysteem kan voeden met het verwachte wattage tijdens een stroomstoring. Om de looptijd te berekenen, moet u de minimale VA-classificatie, de batterijspanning, de amp-uurclassificatie van de batterijen en de efficiëntie van de UPS weten. De benodigde waarden zijn zelden verkrijgbaar bij de fabrikant. Deze waarden verschijnen echter soms in de UPS-handleiding of technische specificaties. Als u de waarden kunt achterhalen, kunnen online UPS-runtimecalculators de berekening voor u doen. Als u niet alle parameters kunt vinden die nodig zijn om de runtime-berekening uit te voeren, gaat u naar de site van de UPS-fabrikant en zoekt u naar een runtime/load-grafiek. Er zijn ook online UPS-selectietools die u helpen bij het kiezen van een UPS op basis van uw behoeften. De moeilijkste waarde om te ontdekken is de efficiëntie van UPS. Als u deze waarde niet kunt vinden, vervangt u 0,9 (90 procent) als een enigszins conservatieve schatting.

UPS Runtime Voorbeeld

Een CyberPower CP1500AVRLCD gebruikt bijvoorbeeld een 12-volt batterij van 9 ampère-uur met een efficiëntie van 90 procent. Het kan 4,5 minuten back-upstroom leveren aan een computersysteem dat 1280 VA trekt. Dat klinkt misschien niet veel, maar 4,5 minuten is lang genoeg om uw gegevens op te slaan, bestanden te sluiten en in een noodgeval uit te schakelen. Als u een langere looptijd wilt, kiest u een UPS met een betere efficiëntie, een batterij die langer meegaat, batterijen met een hoger voltage of al deze. Het kiezen van een UPS met een hogere VA-classificatie verhoogt de runtime niet. Toch nemen de meeste fabrikanten grotere batterijen op in UPS-modellen met grotere VA-classificaties.

UPS-batterij vervangen

Gemiddeld gaat een UPS-batterij drie tot vijf jaar mee voordat deze moet worden vervangen. Veel UPS-apparaten geven een waarschuwing wanneer de batterij moet worden vervangen, en een paar werken niet meer. Het kan zijn dat u de batterij tijdens de levensduur van de UPS een paar keer moet vervangen, dus het is een goed idee om te weten wat de kosten zijn en of batterijen direct beschikbaar zijn voordat u een UPS kiest. Controleer voordat u koopt of de UPS een pass-through-modus heeft waardoor de UPS kan blijven werken als een overspanningsbeveiliging wanneer de batterij uitvalt.