Skip to content

Een virtuele rondleiding door de apparatuur die wordt gebruikt voor AM-, FM-, satelliet- en internetradio

17 de juli de 2021
on the air 629961180 5d9710c17aea4a6e8a1dd4e87e902875

Sommige radiostations opereren vanuit hun eigen gebouwen. Anderen zenden om financiële redenen of geografische overwegingen uit vanuit wolkenkrabbers, winkelcentra of andere locaties. Wanneer bedrijven meerdere radiostations in één stad of gebied bezitten, bundelen ze deze meestal in één gebouw. Internetradiostations hebben geen overhead nodig van een terrestrisch radiostation en kunnen minimaal in een kamer worden uitgevoerd – of in de hoek van een kamer, zoals in het geval van een hobbyist.

Radiostation Magnetronontvangers en relais

Veel radiostations hebben hun zender en zendmast niet op hetzelfde terrein als de studio’s. Het signaal wordt door een microgolf naar een soortgelijke microgolfontvanger gestuurd op het terrein waar de zender en de toren zich bevinden. De microgolfcommunicatie wordt vervolgens omgezet in een signaal dat wordt uitgezonden naar het grote publiek. Het is niet ongebruikelijk dat de studio’s van een radiostation 10, 15 of zelfs 30 mijl verwijderd zijn van de eigenlijke zender en toren. Een enkele toren zendt gelijktijdig uit voor een of meer radiostations.

Satellietschotels bij radiostations

Satellietschotels bovenop een radiostation

Veel radiostations – vooral die die gesyndiceerde radioprogramma’s uitzenden – ontvangen deze programma’s van een satellietfeed. Het signaal wordt ingevoerd in de controlekamer van het radiostation, waar het door een console gaat, ook wel bekend als a bord, en wordt vervolgens naar de zender gestuurd.

Studio’s voor digitale radiostations: audioconsole, computers en microfoon

Moderne radiostation uitzendstudio

De typische uitzendstudio van tegenwoordig bij een radiostation bestaat uit een console, microfoons, computers en af ​​en toe wat oudere analoge apparatuur. Hoewel bijna alle radiostations zijn overgeschakeld op volledig digitale operaties (tenminste in de VS), zul je, als je goed genoeg kijkt, enkele oude reel-to-reel bandrecorders/spelers aantreffen. Het is onwaarschijnlijk dat er nog echt draaitafels of vinylplaten worden gebruikt, hoewel er een door audiofielen gedreven heropleving is geweest in vinyl-LP’s voor consumenten.

Radiostation Studio Audioconsoles

Professionele geluidsmixer

Alle geluidsbronnen worden gemixt op de audioconsole voordat ze naar de zender worden gestuurd. Elke schuifregelaar, ook wel bekend als a pot op oudere boards, regelt het volume van één geluidsbron: microfoon, cd-speler, digitale recorder, netwerkfeed, enz. Elk schuifkanaal bevat een aan/uit-schakelaar en verschillende andere schakelaars die naar meer dan één bestemming leiden. Een VU-meter geeft de operator het geluidsniveau weer. De audioconsole zet analoge audio (spraakinvoer van een microfoon) en telefoongesprekken om naar een digitale uitvoer. Het maakt het ook mogelijk om digitale audio van cd’s, computers en andere bronnen te mixen met analoge audio. In het geval van internetradio wordt de audio-uitvoer overgebracht naar een server die de audio distribueert – of streamt – naar luisteraars.

Microfoons van radiostations

Microfoon in radiostudio

De meeste radiostations hebben een assortiment microfoons. Sommige microfoons zijn ontworpen voor spraak- en on-air werk. Vaak hebben deze microfoons een windscherm. De voorruit houdt storende geluiden tot een minimum beperkt, zoals het geluid van de adem die in de microfoon blaast of het geluid van een ploffende ‘P’. (Knallende P’s treden op wanneer een persoon een woord uitspreekt met een harde “P” erin en daarbij een luchtzak uitblaast die de microfoon raakt, waardoor ongewenste ruis ontstaat.)

Radiostationsoftware

DJB Radio-software

De meeste radiostations gebruiken geavanceerde software om het station automatisch te laten draaien wanneer een mens er niet kan zijn of om een ​​live DJ of persoonlijkheid te helpen bij het runnen van het station. Diverse soorten software ondersteuning station operaties; het display wordt direct voor de audioconsole weergegeven, waar het duidelijk kan worden gezien door de persoon in de ether.

Radio Studio Koptelefoon

Hoofdtelefoon bovenaanzicht

Radiopersoonlijkheden dragen een koptelefoon om feedback te voorkomen. Wanneer in een radiostudio een microfoon wordt aangezet, worden de monitoren (speakers) automatisch gedempt. Wanneer de monitoren zijn gedempt omdat iemand de microfoon aanzet, is de enige manier om de uitzending te volgen door een koptelefoon te gebruiken om te horen wat er aan de hand is.

Radiostation Studio Geluidsisolatie

Geluiddichte muur

Om het geluid van de stem van de radiopersoonlijkheid zo goed mogelijk te laten klinken, is het belangrijk om een ​​radiostudio geluiddicht te maken. Geluidsisolatie haalt het “holle geluid” uit een kamer. Weet je hoe het klinkt als je onder de douche praat of zingt? Dat effect is dat de geluidsgolven weerkaatsen op gladde oppervlakken, zoals porselein of tegels. Geluidsisolatie is ontworpen om het stuiteren van de geluidsgolf van de stem te absorberen wanneer deze de muren raakt. Geluidsisolatie vlakt de geluidsgolf af. Het doet dit door een speciale textuur op de muren van de radiostudio te creëren. Doek en andere armaturen aan de muur worden meestal gebruikt om het geluid af te vlakken.