Skip to content

Wat is een mp3-speler?

8 de december de 2022
young couple listening to and sharing music 136864002 bc4fae321263458b821a5bbb104e3683

Een mp3-speler is een draagbare digitale muziekspeler die duizenden nummers kan bevatten. Het meest bekende en populaire model is de iPod, die in 2001 op de markt kwam en de manier veranderde waarop mensen onderweg naar muziek luisterden. Hoewel Apple geen iPods meer maakt, afgezien van de iPod touch, blijven een handvol bedrijven ze verkopen, en mp3-spelers blijven een handige manier om naar deuntjes te luisteren tijdens het sporten of wanneer je de verbinding met je smartphone en andere schermen wilt verbreken.

De iPod-muziekspeler

Apple was het grootste bedrijf dat mp3-spelers verkocht voordat het in 2007 de iPhone lanceerde. Het had een reeks apparaten, waaronder de iPod classic, iPod Shuffle, iPod Mini en iPod Nano. De iPod Touch heeft een touchscreen en toegang tot Apple Music, Apple Arcade en FaceTime. De iPods van Apple gebruikten iTunes om muziek en andere media te kopen en te synchroniseren. Het bedrijf verving iTunes door Apple Music op Macintosh-computers en zal iTunes voor Windows tegen het einde van 2020 uitfaseren. De bekendste bedrijven die ze nu maken, zijn SanDisk (maker van flashgeheugen en geheugenkaarten) en Sony.

Hoe MP3-spelers werken

De naam mp3-speler bleef hangen, ook al kunnen veel van deze apparaten verschillende soorten audiobestanden afspelen, zoals Windows Media Audio (WMA), Waveform Audio (WAV) en Advanced Audio Coding (AAC). Sommige modellen hebben een ingebouwde FM-radio. Deze spelers hebben geen internetverbinding nodig om te werken, hoewel sommige een ingebouwde Bluetooth of Wi-Fi hebben. Meestal moet u via een USB-kabel verbinding maken met een computer om nummers, albums en afspeellijsten over te zetten. Spelers die toegang hebben tot internet, kunnen nummers draadloos downloaden en overzetten. Bluetooth-spelers kunnen verbinding maken met draadloze hoofdtelefoons en oortelefoons voor minder risico op in de war raken van draden. Moderne MP3-spelers hebben ingebouwde solid-state drives (SSD’s) die voldoende opslagruimte bieden en niet kunnen bewegen, zoals bij inspanning. Vroege modellen MP3-spelers (waaronder de iPod) hadden harde schijven met bewegende delen waardoor de muziek soms oversloeg als je er te hard mee duwde. Sommige spelers accepteren geheugenkaarten voor extra opslagruimte. Net als smartphones gebruiken mp3-spelers oplaadbare lithium-ionbatterijen. Aangezien muziek hun enige functie is, hebben mp3-spelers doorgaans een langere batterijduur dan een smartphone. MP3-spelers zijn er in vele soorten en maten; sommige hebben clips of armbanden zodat je ze onderweg aan je kleding of lichaam kunt bevestigen. Sommige hebben waterbestendigheid om te beschermen tegen zweet of zelfs een duik in het zwembad te overleven.

Audiokwaliteit en compressie

Om de opslag van veel bestanden mogelijk te maken, worden mp3’s en andere audiobestanden gecomprimeerd (lossy), zodat ze minder ruimte innemen, maar dit gaat wel ten koste van de kwaliteit. MP3’s kunnen blikkerig klinken in vergelijking met cd- en vinylkwaliteit. Sommige mp3-spelers kunnen audiobestanden zonder verlies afspelen, zoals FLAC of WAV, maar het kan zijn dat u moet inleveren op opslagruimte.