Skip to content

Foutcode 0x80070005: wat het is en hoe het te verhelpen?

28 de juli de 2021
GettyImages 157194095 13bae311bb294a539f78eac094623ede

U kunt de volgende fout in Windows tegenkomen wanneer u probeert een nieuwe update of een nieuw programma te installeren:

 • Toegang is geweigerd. Foutcode 0x80070005

Fout 0x80070005 gaat zelden gepaard met een verdere uitleg van wat er mis is gegaan, dus u moet wat probleemoplossing uitvoeren om het probleem op te sporen. De instructies in dit artikel zijn van toepassing op Windows 10, Windows 8 en Windows 7.

Wat is fout 0x80070005?

Fout 0x80070005 kan optreden wanneer een programma dat u gebruikt een bestand of Windows-register probeert te openen waartoe u geen toegang heeft. Dit komt meestal voor wanneer u nieuwe software of een Windows-update installeert.

Hoe u fout 0x80070005 op Windows kunt oplossen

Probeer deze oplossingen in volgorde totdat de fout is opgelost:

 1. Zorg ervoor dat de software afkomstig is van een legitieme bron. Download alleen software van vertrouwde bedrijven en scan alle software en bestanden die u van internet downloadt met antivirussoftware zoals Windows Defender. Antivirussoftware kan alleen controleren op malware die de ontwikkelaar heeft ontdekt. Als een virus nieuw of niet onderzocht is, wordt de antivirussoftware niet geactiveerd.

 2. Log in als beheerder. Meld u af bij uw account en meld u aan bij het Windows-beheerdersaccount, dat meer machtigingen heeft voor toegang tot gegevens en registers, en voer de update vervolgens opnieuw uit. Vaak lost dit het probleem op. Als dit niet het geval is, is er waarschijnlijk een probleem met het bestand of met de installatiemedia.

 3. Scan de installatiemedia op malware. Als u software uploadt vanaf een USB-stick, harde schijf of een ander apparaat, scan deze dan met uw antivirussoftware. Als de scan malware vindt, verwijder dan onmiddellijk de schijf en voer een volledige scan van uw computer uit.

 4. Werk de software bij of installeer deze opnieuw. Sommige updates moeten mogelijk in een bepaalde volgorde worden uitgevoerd. Als er geen andere updates zijn, verwijdert u het programma en installeert u het opnieuw.

 5. Koppel alle USB-apparaten los. Zet de computer uit en koppel alle USB-drives en accessoires los en start vervolgens de pc opnieuw op met alleen de benodigde apparaten aangesloten om te zien of dat helpt.

 6. Apparaatstuurprogramma’s bijwerken. Open Apparaatbeheer en controleer de aangesloten apparaten op eventuele driverupdates. Als er een met een uitroepteken is gemarkeerd, werkt u de Windows-apparaatstuurprogramma’s bij en probeert u de installatie opnieuw.

 7. Schakel Windows Firewall uit. De download kan worden geblokkeerd door uw firewall, dus u moet mogelijk Windows Firewall uitschakelen. Doe dit alleen met apps die u vertrouwt en waarvan u heeft geverifieerd dat ze legitiem zijn.

 8. Pas bestandskenmerken aan. U kunt een programma mogelijk niet bijwerken als het is gemarkeerd als alleen-lezen. Zoek de software in Windows Verkenner, klik er met de rechtermuisknop op en selecteer vervolgens Eigenschappen. Onder de Algemeen tabblad, selecteer Alleen lezen als het is aangevinkt om het vinkje te wissen, selecteer dan OK om de wijzigingen op te slaan. U moet zijn aangemeld bij uw beheerdersaccount om de eigenschappen van een bestand te wijzigen.

 9. Wijzig de instellingen voor bestandsbeveiliging. In de Eigenschappen menu voor het programma, selecteer de Veiligheid tabblad, en zorg ervoor dat alle beveiligingsmachtigingen onderaan een vinkje hebben onder Toestaan. Als sommige zijn gemarkeerd als Ontkennen of leeg, selecteer, Bewerking om alle rechten te wijzigen in: Toestaan.

 10. Reset machtigingen met SubInACL. Als je problemen hebt met een Microsoft-programma, download dan SubInACL en installeer het, open vervolgens Kladblok en voer de volgende code in een nieuw tekstbestand in: Set OSBIT=32
  INDIEN bestaan ​​”%ProgramFiles(x86)%” set OSBIT=64=
  stel RUNNINGDIR=%ProgramFiles% in
  IF %OSBIT% == 64 stel RUNNINGDIR=%ProgramFiles(x86)% in
  subinacl /subkeyreg “HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionComponent Based Servicing” /grant=”nt servicetrustedinstaller”=f

  class=”ql-syntaxis”> Selecteer Opslaan als, stel de Opslaan als type tot Alle bestanden, en sla het op als reset.cmd. Zorg ervoor dat u het ergens opslaat waar u het gemakkelijk kunt vinden en open het bestand vervolgens als beheerder. Werk daarna het programma opnieuw bij en verwijder vervolgens de .cmd bestand dat u hebt gemaakt.