Skip to content

Gebruik en compatibiliteit van USB Type-A-connector

7 de juli de 2021
usb type a connector 2626032 ecdc8dcdeebb4a3989eb0e1818bacd9b

USB Type-A-connectoren, officieel genoemd Standaard-A connectoren, zijn plat en rechthoekig van vorm. Type A is de “originele” USB-connector en is de meest herkenbare en meest gebruikte connector. USB Type-A-connectoren worden ondersteund in elke USB-versie, inclusief USB 3.0, USB 2.0 en USB 1.1. USB 3.0 Type-A connectoren hebben vaak, maar niet altijd, de kleur blauw. USB 2.0 Type-A- en USB 1.1 Type-A-connectoren zijn vaak, maar niet altijd, zwart. Het deel van de USB Type-A-kabel dat op een apparaat wordt aangesloten, wordt de plug of een verbindingsstuk en het deel dat de plug accepteert heet de vergaarbak maar wordt gewoonlijk aangeduid als de haven.

Gebruik van USB Type-A

USB Type-A-poorten/-aansluitingen zijn te vinden op bijna elk modern computerachtig apparaat dat als USB-host kan fungeren, inclusief natuurlijk allerlei soorten computers, waaronder desktops, laptops, netbooks en veel tablets. USB Type-A-poorten zijn ook te vinden op andere computerachtige apparaten zoals videogameconsoles (PlayStation, Xbox, Wii, enz.), Home audio/video-ontvangers, “slimme” televisies, DVR’s, streaming-spelers (Roku, enz.) , dvd- en Blu-ray-spelers en meer. De meeste USB Type-A-stekkers bevinden zich aan het ene uiteinde van veel verschillende soorten USB-kabels, elk ontworpen om het hostapparaat te verbinden met een ander apparaat dat ook USB ondersteunt, meestal via een ander USB-connectortype zoals Micro-B of Type-B . USB Type-A-stekkers zijn ook te vinden aan het einde van kabels die zijn aangesloten op een USB-apparaat. Dit is typisch hoe USB-toetsenborden, muizen, joysticks en soortgelijke apparaten zijn ontworpen. Sommige USB-apparaten zijn zo klein dat de kabel niet nodig is. In die gevallen is een USB Type-A-stekker direct in het USB-apparaat geïntegreerd. De gewone flashdrive is daar een perfect voorbeeld van.

USB Type-A-compatibiliteit

De USB Type-A-connectoren die in alle drie de USB-versies worden beschreven, delen in principe dezelfde vormfactor. Dit betekent dat de USB Type-A-stekker van elke USB-versie in de USB Type-A-aansluiting van elke andere USB-versie past en vice versa. Dat gezegd hebbende, zijn er enkele significante verschillen tussen USB 3.0 Type-A-connectoren en die van USB 2.0 en USB 1.1. 1:49

Wat is USB 3.0?

USB 3.0 Type-A-connectoren hebben negen pinnen, aanzienlijk meer dan de vier pinnen waaruit USB 2.0- en USB 1.1 Type-A-connectoren bestaan. Deze extra pinnen worden gebruikt om de snellere gegevensoverdrachtsnelheid van USB 3.0 mogelijk te maken, maar ze zijn zo in de connectoren geplaatst dat ze niet fysiek kunnen werken met Type-A-connectoren van de vorige USB-standaarden. Zie de USB Physical Compatibility Chart voor een grafische weergave van de fysieke compatibiliteit tussen USB-connectoren. Dat de Type-A-connector van de ene USB-versie in de Type A-connector van een andere USB-versie past, betekent niet dat de aangesloten apparaten op de hoogste snelheid zullen werken, of zelfs helemaal niet.

Veel Gestelde Vragen

  • Wat is het verschil tussen USB Type-A en USB-C? De USB-C is nieuwer, slanker en krachtiger dan USB-A. Bovendien kan USB-C mogelijk hogere overdrachtssnelheden aan en is het veelzijdig, met Thunderbolt 3-compatibiliteit. Een ander verschil is dat USB-C-kabels omkeerbaar zijn, wat betekent dat er geen “omhoog” of “omlaag” kant is; je kunt ze gewoon aansluiten.
  • Mijn USB-A-connector werkt niet. Kan het worden gerepareerd? Mogelijk. Er zijn een aantal stappen voor probleemoplossing om te proberen een defecte USB-A-poort of -connector te repareren. Hardwarefixes zijn onder meer controleren op vuil of een losse verbinding, of u kunt een softwarefout ondervinden waarvoor u uw systeem moet bijwerken of opnieuw moet opstarten.
  • Gaat USB-A weg? Hoewel USB-C nieuwer en veelzijdiger is, vertrouwen veel consumenten en apparaten nog steeds op USB-A-kabels en -connectoren. USB-A gaat al een tijdje nergens heen.