Skip to content

Gebruik Windows als een professional met het hoofdgebruikersmenu

19 de juli de 2021
power user menu win10 596658a43df78c160ee548df

Het Power User Menu is standaard beschikbaar (u hoeft het niet te downloaden) in Windows 10 en Windows 8 als een pop-upmenu met snelkoppelingen naar beheer, configuratie en andere “power user” Windows-tools. Het wordt ook wel de Windows-menu Extra, Hoofdgebruiker Taakmenu, Sneltoets hoofdgebruiker, WinX-menu, of de WIN+X-menu. “Power Users” is ook de naam van een groep waarvan gebruikers deel kunnen uitmaken in Windows XP, Windows 2000 en Windows Server 2003. Het werd verwijderd in Windows Vista en nieuwere Windows-besturingssystemen vanwege de introductie van Gebruikersaccountbeheer.

Hoe het WIN+X-menu te openen

U kunt het Power User Menu openen met uw toetsenbord door op de te drukken WINNEN (Windows) toets en de X samen sleutelen. Met een muis kunt u het Power User Menu weergeven door met de rechtermuisknop op de Start-knop te klikken. Activeer op een aanraakinterface het menu door een handeling ingedrukt te houden op de Start-knop of wat dan ook klik met de rechtermuisknop actie is beschikbaar met uw stylus. Voorafgaand aan de Windows 8.1-update naar Windows 8 was het openen van het Power User Menu alleen mogelijk met de hierboven genoemde sneltoets en door met de rechtermuisknop te klikken in de linkerbenedenhoek van het scherm.

Wat staat er in het hoofdgebruikersmenu?

Het hoofdgebruikersmenu in Windows 10 en Windows 8 bevat snelkoppelingen naar de volgende hulpprogramma’s:

 • Apps en functies1 (V)
 • Programma’s en functies2 (V)
 • Mobiliteitscentrum3 (B)
 • Energiebeheer (O)
 • Evenementenkijker (V)
 • Systeem (J)
 • Apparaatbeheer (M)
 • Netwerk connecties4 (W)
 • Schijfbeheer (K)
 • Computerbeheer (G)
 • Opdrachtprompt5 (C)
 • Opdrachtprompt (beheerder)5 (EEN)
 • Taakbeheer (T)
 • Instellingen1 (N)
 • Controlepaneel2 (P)
 • Verkenner (E)
 • Zoeken (S)
 • Uitvoeren (R)
 • Afsluiten of afmelden4 (U, dan ik, S, U, R)
 • Bureaublad (D)

Sneltoetsen voor het hoofdmenu van de gebruiker

Elke snelkoppeling van het Power User Menu heeft zijn eigen sneltoets, of sneltoets die, wanneer erop wordt gedrukt, die specifieke snelkoppeling opent zonder erop te hoeven klikken of tikken. De sneltoets wordt aangegeven naast het corresponderende item hierboven. Met het Power User Menu al geopend, hoeft u alleen maar op een van die toetsen te drukken om die snelkoppeling onmiddellijk te openen. Voor de Afsluiten of afmelden optie, je moet eerst op . drukken u om het submenu te openen, en dan ik afmelden, zo slapen, u afsluiten, of R om de computer opnieuw op te starten.

Het WIN+X-menu aanpassen

Het hoofdgebruikersmenu kan worden aangepast door snelkoppelingen te herschikken of te verwijderen binnen de verschillende Groep mappen in deze map: C:Users[USERNAME]AppDataLocalMicrosoftWindowsWinX

HKEY_LOCAL_MACHINE is de bijenkorf in het Windows-register waar u de registersleutels vindt die zijn gekoppeld aan de snelkoppelingen van het Power User Menu. De exacte locatie is: HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionShellCompatibilityInboxApp

Een van de gemakkelijkste manieren om items te verwijderen, opnieuw te ordenen, te hernoemen of toe te voegen aan het Power User Menu, is echter om een ​​grafisch programma te gebruiken dat dit voor u kan doen. Een voorbeeld is Win+X Menu Editor, waarmee u uw eigen programma’s aan het menu kunt toevoegen, evenals snelkoppelingen op het Configuratiescherm, Systeembeheer-items en andere afsluitopties zoals slaapstand en van gebruiker wisselen. Het is ook slechts een klik verwijderd om alle standaardinstellingen te herstellen en het normale Power User-menu terug te krijgen. Hashlnk is een andere Power User Menu-editor die u kunt downloaden om wijzigingen in het menu aan te brengen. Het is echter een opdrachtregelprogramma dat lang niet zo gemakkelijk of snel te gebruiken is als Win+X Menu Editor. U kunt leren hoe u Hashlnk kunt gebruiken in The Windows Club.

Windows 7 Power-gebruikersmenu?

Alleen Windows 10 en Windows 8 hebben toegang tot het Power User Menu, maar programma’s van derden zoals WinPlusX kunnen een menu plaatsen dat ziet er uit leuk vindt, op uw Windows 7-computer. Dit specifieke programma laat het menu zelfs met hetzelfde openen WIN+X Toetsenbord sneltoets.

WinPlusX-menu in Windows 7

WinPlusX heeft standaard verschillende van dezelfde snelkoppelingen als de hierboven genoemde voor Windows 10/8, zoals Apparaatbeheer, Opdrachtprompt, Windows Verkenner, Uitvoeren en Gebeurtenisviewer, maar ook Register-editor en Kladblok. Net als Win+X Menu Editor en HashLnk kunt u met WinPlusX ook uw eigen menu-opties toevoegen.

[1] Deze snelkoppeling is alleen beschikbaar in Windows 10.

[2] Deze snelkoppeling is niet beschikbaar in Windows 10.

[3] Mobiliteitscentrum is meestal alleen beschikbaar wanneer Windows is geïnstalleerd op traditionele laptop- of netbookcomputers.

[4] Deze snelkoppeling is alleen beschikbaar in Windows 8.1 en Windows 10.

[5] In Windows 8.1 en hoger kunnen de sneltoetsen Opdrachtprompt en Opdrachtprompt (Admin) optioneel worden gewijzigd in respectievelijk Windows PowerShell en Windows PowerShell (Admin). Zie Hoe u van opdrachtprompt en PowerShell kunt wisselen in het WIN+X-menu voor instructies.