Skip to content

Gegevens uit slechte sectoren lokaliseren en herstellen

1 de augustus de 2021
chkdsk r recovery console 5a95825d3de423003780795c

Een sector van een harde schijf is de kleinst deelbare eenheid van de fysieke schijf, althans wat betreft het opslaan van gegevens. Als een harde schijf uitvalt, wordt de ene sector na de andere onbruikbaar. Gelukkig mogen niet alle gegevens in een sector permanent verloren gaan. Als een defecte harde schijf ervoor zorgt dat u uw computer niet kunt opstarten, kunnen de beschadigde gegevens die het probleem veroorzaken mogelijk worden hersteld vanuit de herstelconsole. Volg deze eenvoudige stappen om de Recovery Console-tools te gebruiken om gegevens van beschadigde sectoren op uw harde schijf te lokaliseren en te herstellen.

Hoe u uw gegevens kunt herstellen

  • Ga naar de herstelconsole van Windows XP. De herstelconsole is een geavanceerde diagnostische modus van Windows XP met speciale hulpmiddelen waarmee u slechte sectoren kunt vinden en herstellen.
    Wanneer u de opdrachtprompt bereikt (gedetailleerd in stap 6 in de bovenstaande link), typt u de volgende opdracht en drukt u vervolgens op Binnenkomen.chkdsk /r
  • De opdracht chkdsk scant uw harde schijf op beschadigde sectoren. Als er gegevens leesbaar zijn van een gevonden slechte sector, zal chkdsk deze herstellen.
  • Haal de Windows XP-cd eruit, typ Uitgang en druk vervolgens op Binnenkomen om uw pc opnieuw op te starten. Ervan uitgaande dat slechte sectoren op de harde schijf de oorzaak van uw probleem waren en chkdsk er gegevens van kon herstellen, zou Windows XP nu normaal moeten starten.

Als je een ziet “CHKDSK heeft een of meer fouten op het volume gevonden en verholpen” bericht, heeft chkdsk een niet-gespecificeerd probleem gevonden en gecorrigeerd. Anders vond chkdsk geen problemen. Als u in feite normaal toegang hebt tot Windows, kunt u het Windows-equivalent van de chkdsk-tool uitvoeren. Zie Hoe u uw harde schijf kunt scannen met Foutcontrole in Windows XP voor hulp.