Skip to content

Geïntegreerde besturingssystemen op pc’s

9 de augustus de 2021
it s just another day 598255876 5c04234bc9e77c00017b36f2 ac28a5acbf20479a88fc876350234c34

Embedded besturingssystemen zijn niets nieuws in de wereld van elektronica. Ze zijn geïnstalleerd op een breed scala aan consumentenelektronica, zodat ze in verschillende taken kunnen functioneren. Embedded besturingssystemen zijn niet eens nieuw voor het werk van computers.

Soms worden deze embedded besturingssystemen genoemd systemen op een chip. Handcomputers zoals de Palm en Windows Mobile gebruiken allemaal versies van embedded besturingssystemen die zijn opgeslagen op een interne geheugenchip in plaats van op te starten vanaf een schijf.

Wat is een ingebed besturingssysteem?

Een embedded besturingssysteem is in wezen een uitgekleed besturingssysteem met een beperkt aantal functies. Het is typisch ontworpen voor zeer specifieke functies voor het besturen van een elektronisch apparaat. Alle mobiele telefoons gebruiken bijvoorbeeld een besturingssysteem dat opstart wanneer de telefoon wordt ingeschakeld. Het behandelt alle basisinterfaces en functies van de telefoon. Extra programma’s kunnen op de telefoons worden geladen, maar dit zijn meestal Java-applicaties die bovenop het besturingssysteem draaien. Geïntegreerde besturingssystemen kunnen ofwel op maat geschreven besturingssystemen zijn die specifiek zijn voor het apparaat, of een van de talloze algemene besturingssystemen die zijn aangepast om bovenop het apparaat te draaien. Veelgebruikte embedded besturingssystemen zijn Symbian (mobiele telefoons), Windows Mobile/CE (handheld PDA’s) en Linux. In het geval van een ingebed besturingssysteem op een pc, is dit een extra flashgeheugenchip die op een moederbord is geïnstalleerd en toegankelijk is tijdens het opstarten vanaf de pc.

Geïntegreerde besturingssystemen bijwerken

Geïntegreerde besturingssystemen kunnen worden geüpgraded als de chip waarop ze zijn opgeslagen, kan worden geflitst. Uw wifi-thuisrouter bevat bijvoorbeeld een ingebouwd besturingssysteem; wanneer je nieuwe firmware downloadt, flash je de chip in de router met een bijgewerkte versie van het besturingssysteem. Sommige ingebedde besturingssystemen kunnen door hun ontwerp niet worden geüpgraded. In sommige geldautomaten kunnen sommige componenten bijvoorbeeld niet worden geüpgraded als veiligheidsmaatregel tegen sabotage.