Skip to content

Geschiedenis van hashtags en gebruik in sociale media

26 de juli de 2021
GettyImages 174273420 57c5bb3f5f9b5855e5cfe88e 5c9112c446e0fb00016ee161

Hashtags zijn die afwijkende vierkanten met zes uitsteeksels die in elke richting wijzen. Waarom gebruiken mensen hashtags en waarom zijn deze symbolen, die in de volksmond al decennia lang hekjes worden genoemd, zo populair geworden? De meeste mensen associëren hashtags met sociale media. Deze cyberaanhangsels die internetgebruikers op trefwoorden plakken, zijn er om te blijven – in ieder geval in de nabije toekomst.

Hashtag-geschiedenis

Metadata-tags bestaan ​​al geruime tijd. Tags werden voor het eerst gebruikt in 1988 op een platform dat bekend staat als Internet Relay Chat of IRC om berichten, afbeeldingen, inhoud en video in categorieën te groeperen. Het doel is dat gebruikers naar hashtags kunnen zoeken en de bijbehorende inhoud kunnen vinden. In oktober 2007 begon Nate Ridder, een inwoner van San Diego, Californië, zijn berichten toe te voegen met de hashtag #sandiegofire. Hij wilde mensen wereldwijd informeren over de destijds aanhoudende bosbranden in het gebied. Blogger Stowe Boyd noemde ze voor het eerst ‘hashtags’ in een blogpost in augustus 2007. Destijds was dit het enige dat in de zoekresultaten verscheen als je nieuwsgierig de term ‘hashtag’ googelde. In juli 2009 nam Twitter formeel hashtags over en werd alles met een # ervoor gehyperlinkt. En de verhuizing werd later geaccentueerd toen Twitter introduceerde “Populaire onderwerpen Top,” het plaatsen van de meest populaire hashtags op de startpagina.

Hashtags gebruiken

Er zijn verschillende redenen om hashtags te gebruiken voor persoonlijke en zakelijke toepassingen. Op je profielen is het handig om familie en vrienden op de hoogte te houden van wat er in je leven gebeurt en van de dingen waarin ze het meest geïnteresseerd zijn. Terwijl statusupdates een middel zijn om dit te doen, zijn hashtags een middel om bepaalde aspecten van je leven te groeperen. Als uw familie of vrienden bijvoorbeeld geïnteresseerd zijn in het verspreiden van het woord over een goed doel waarbij u betrokken bent, kunnen ze door uw #oorzaak te hashtaggen het laatste nieuws snel vinden. En niet alleen over jou, maar ook over anderen die hetzelfde doen. Bedrijven hebben enkele van de meest populaire hashtags gemaakt om een ​​specifiek product of een specifieke dienst te promoten. Kleine bedrijven hebben dit voorbeeld gevolgd door trending hashtags op te nemen in hun aanwezigheid op sociale media. Het is een manier om deel te nemen aan een gespreksonderwerp en een nieuwe dialoog te creëren. Sommige bedrijven gebruiken hashtags om de marketing van hun concurrenten bij te houden en te leren wat wel en geen interesse genereert. Deze metatags kunnen ook worden gebruikt om over een campagne te praten of om buzz te verspreiden over een aankomend evenement.

Het nadeel van het gebruik van hashtags

Er zijn een paar nadelen aan het gebruik van hashtags. Je bezit ze niet en er zijn geen regels of richtlijnen. Wanneer je het hash-symbool voor een woord toevoegt, wordt het een hashtag en kan iedereen het pakken en misbruiken. Het kan lastig zijn, vooral in het bedrijfsleven, als het wordt gekaapt en kwaadaardig wordt gebruikt. McDonald’s, bijvoorbeeld, dat vaak wordt geassocieerd met junkfood en obesitas (ondanks hun inspanningen om dat imago te verbeteren), begon een #McDStories-hashtag die op een negatieve manier viraal ging. Ongeveer 1.500 verhalen gingen de deur uit van gebruikers die beweerden voedselvergiftiging, slechte werknemers en andere klachten te hebben. Het goede nieuws is dat slechts 2 procent van de tweets die binnenkwamen negatief was, maar de pers die ze kregen was genoeg om over te zweten. Veel mensen gebruiken hashtags voor de lol. Sommigen gebruiken trending hashtags om een ​​mening te delen. Anderen helpen bij het organiseren van nieuwsverhalen rond grote evenementen. En soms zijn ze spontaan verzonnen om een ​​Tweet grappig te laten klinken. De interpretatie en het gebruik is altijd aan jou, zoals de meeste Twitter-jargon, maar de basisfunctie van een hashtag is om een ​​enkele, georganiseerde feed van Tweets rond elke tweet te creëren.