Skip to content

Google TV: wat het is en hoe het werkt

3 de juli de 2021
pexels photo 271816 7ae9619c0669496cab489683b662c5df

Via Google TV kunnen gebruikers door hun tv- en filmbibliotheken bladeren, samen met een aantal streaming-apps zoals Netflix, Hulu en HBO Max, allemaal in één uniforme gebruikersinterface.

Wat is Google TV?

Google TV is een platform dat zich richt op gebruikersaanpassing en inhoudsaanbevelingen. Het bestaat eigenlijk al een tijdje, maar heette voorheen Google Play Movies & TV, de bestaande storefront van films en televisie van Google blijft bestaan, en gebruikers kunnen een aantal streaming-apps downloaden en openen, of de inhoud nu live of on-demand is. Google TV groepeert en somt verschillende televisieprogramma’s en films op in één menu, gepersonaliseerd voor de gebruiker. In wezen combineert Google TV alles wat u van verschillende services bekijkt tot een naadloze en gecombineerde ervaring, terwijl het u ook in de richting wijst van vergelijkbare stukjes inhoud om te beginnen met kijken. Google TV biedt ook volledige ondersteuning voor Google Foto’s, zodat gebruikers hun foto’s vanuit de cloud op hun grote televisie kunnen laten zien. De software is momenteel beschikbaar op de nieuwe Google Chromecast en zal geleidelijk de Android TV-interface op smart televisies en andere Android TV-apparaten vervangen.

Wat kan Google Chromecast met Google TV doen?

Net als eerdere Google Chromecast-modellen, wordt Google Chromecast met Google TV geleverd in de vorm van een HDMI-dongle. Chromecast gebruikt traditioneel mobiele apparaten of computers als afstandsbediening met behulp van Google Cast-technologie. Door video of audio van een app zoals YouTube naar je Chromecast-apparaat te casten, geeft dat apparaat vervolgens video en audio weer op de televisie waarop de Chromecast is aangesloten. Van daaruit wordt uw mobiele apparaat of computer gebruikt om te pauzeren, af te spelen, terug te spoelen of vooruit te springen. Google Cast is nog wel mogelijk op de Google Chromecast met Google TV, maar dit is niet de standaard voor dit toestel. In tegenstelling tot eerdere Chromecast-apparaten, wordt deze nieuwe Chromecast geleverd met een afstandsbediening. Deze afstandsbediening heeft een vierrichtingspad, een middelste knop, een terugknop, een Google Assistent-knop, volumeknoppen, een Netflix-knop en een YouTube-knop. En, in tegenstelling tot eerdere Chromecast-modellen, die een ambient-modus hadden terwijl er niets naar werd gecast vanaf een mobiel apparaat, maakt deze Google Chromecast volledig gebruik van de Google TV-interface en het menu.

Werkt Google TV met Google Assistent?

Zoals met veel van de software en hardware van Google, heeft Google TV volledige Google Assistent-integratie. Met een druk op de knop kunnen Google TV-gebruikers spraakopdrachten gebruiken voor een aantal functies. Met name bij Google TV kun je Google Assistant vragen om aanbevolen films van een bepaald genre te vinden. Gebruikers kunnen Google Assistant ook gebruiken voor basisfuncties, zoals navigeren door het menu of het openen van specifieke applicaties op naam. Als het huis van de gebruiker volledig is uitgerust met apparaten die zijn aangesloten op de Google Assistent, kunnen ze deze bedienen via Google TV. Bedien je lampen en luidsprekers, of gebruik misschien je Google Assistent-smartspeakers om Google TV te bedienen: bedien het afspelen, open apps of schakel zelfs je Google TV-apparaat uit met een spraakopdracht zonder je afstandsbediening.

Hoe verschilt Google TV van andere platforms?

Concurrerende slimme apparaten en smart TV-platforms zijn onder meer Apple TV, Roku en Amazon Fire TV. Apple TV combineert inhoud van de meeste diensten in een speciale app. Hoewel het platform alleen beschikbaar is op de settopbox van het bedrijf, hebt u toegang tot Apple TV+-inhoud via Chromecast met Google TV. De streamingapparaten en app van Apple gebruiken dezelfde naam, dus het is een beetje verwarrend. Hier is meer over wat Apple TV is. Roku is beschikbaar via slimme televisies en Roku-streamingsticks. Het hoofdmenu heeft een raster van applicaties, waarbij advertenties een groot deel van de ruimte op het scherm in beslag nemen. In plaats van zijn eigen storefront zoals Google, Apple en Amazon te gebruiken, gebruikt Roku FandangoNOW als zijn filmstorefront. Roku heeft beperkte compatibiliteit met Amazon Alexa en Google Assistant. Amazon Fire is vergelijkbaar met Roku en biedt volledige Alexa-ondersteuning. Net als Apple en Roku, maar in tegenstelling tot Google, beschikt Amazon Fire over kanalen zoals STARZ en Showtime, waardoor gebruikers zich kunnen abonneren op verschillende services en hun inhoud kunnen bekijken op Amazon Fire-apparaten. Amazon Fire heeft echter geen streaming-apps HBO Max of Peacock.

Google TV-kinderprofielen

In maart 2021 introduceerde Google TV kinderprofielen, waarmee ouders de schermtijd kunnen beperken en kunnen bepalen tot welke apps kinderen toegang hebben. Wanneer u een apart kinderaccount instelt voor Google TV, hoeft u zich geen zorgen te maken dat kinderen films met een R-classificatie bekijken die u heeft gekocht. Ouderlijk toezicht wordt gesynchroniseerd op alle apparaten die u via Google Family Link hebt aangesloten, zodat u te allen tijde het internetgebruik van uw kind kunt volgen.

Games en Google Stadia

Google TV heeft talloze games die je kunt downloaden en spelen, waaronder veel titels die je kunt vinden in de Google Play Store voor Android. Google TV ondersteunt ook Google’s cloud gaming-platform Google Stadia, dat reguliere games biedt zoals Assassin’s Creed Valhalla en Resident Evil Village. Je hebt een compatibele controller en een snelle internetverbinding nodig om Google Stadia-games te spelen. De meeste Bluetooth-gamecontrollers zijn compatibel met Google TV.