Skip to content

Hardware versus software versus firmware: wat is het verschil?

10 de juli de 2021
a dark mystery hand typing on a laptop computer at night 685007437 5b248818ba61770036e0cbf2

Als u een probleem met een computer probeert op te lossen, moet u eerst proberen vast te stellen of het probleem met de hardware of met de software te maken heeft. Hoe u die beslissing neemt, hangt af van het probleem dat u ondervindt, maar het houdt vaak in dat u het een of het ander moet uitsluiten door te testen. Hoe je ook komt dat antwoord, er is vaak veel verwarring als het gaat om hardware versus software. Het wordt nog verwarrender wanneer firmware in de mix wordt gebracht.

Hier is meer over hoe elk van deze “waren” verschilt, iets wat je moet weten voor het oplossen van problemen met al je technische apparaten:

Hardware is fysiek: het is “echt”, breekt soms en raakt uiteindelijk versleten Eventually

Hardware is “echt spul” dat je met je ogen kunt zien en aanraken met je vingers. En omdat het een fysiek item is, kun je het soms ook ruiken als het een vurige dood sterft, of horen als het fysiek vergaat in zijn laatste bewegingen. Omdat hardware deel uitmaakt van de “echte” wereld, slijt het uiteindelijk allemaal. Omdat het een fysiek iets is, is het ook mogelijk om het te breken, te verdrinken, oververhit te raken en anderszins bloot te stellen aan de elementen. Hier zijn enkele voorbeelden van hardware:

 • Smartphone
 • Tablet
 • laptop
 • Desktop computer
 • Printer
 • USB-stick
 • Router

Hoewel een smartphone een stuk hardware is, bevat het ook software en firmware (meer hierover hieronder). Hardware-apparaten bestaan ​​ook uit: andere hardware-apparaten; een tablet of computer bevat bijvoorbeeld afzonderlijke componenten zoals een moederbord, een processor, geheugensticks en meer. Hoewel het niet altijd zo gemakkelijk is, gebruik je een van je vijf zintuigen, behalve smaak; proef alstublieft geen enkel onderdeel van uw computersysteem – dit is vaak uw beste manier om te zien of de hardware de oorzaak van een probleem is. Is het roken? Is het gebarsten? Mist er een stuk? Als dit het geval is, is de hardware waarschijnlijk de oorzaak van het probleem. Hoe gevoelig we hardware ook hebben gemaakt in wat je zojuist hebt gelezen, een groot voordeel van hardware is dat het meestal gemakkelijk kan worden verwisseld. De software die u verliest, is misschien onvervangbaar, maar de meeste hardware is “dom” – de vervanging is vaak net zo waardevol als het origineel. Bekijk deze lijst met computerhardware voor meer informatie over enkele veelvoorkomende onderdelen van een computersysteem en waarvoor ze worden gebruikt.

Software is virtueel: het kan worden gekopieerd, gewijzigd en vernietigd

Software is alles over uw computer dat is niet hardware. Hier zijn enkele voorbeelden van software:

 • Besturingssystemen zoals Windows 10 of iOS
 • web browsers
 • Antivirusprogramma’s
 • Adobe Photoshop
 • Mobiele apps

Aangezien software informatie is en geen fysiek iets, zijn er weinig barrières. Een fysieke harde schijf kan bijvoorbeeld twee pond materiaal kosten om te maken, wat betekent dat 3.000 harde schijven 6.000 pond materiaal zouden vergen. Eén softwareprogramma daarentegen kan 3000 of 300.000 keer worden gedupliceerd, over evenveel apparaten, maar neemt in wezen geen fysieke bronnen meer in beslag. Software communiceert met u, de hardware die u gebruikt en met hardware die elders bestaat. Een softwareprogramma voor het delen van foto’s, bijvoorbeeld op uw pc of telefoon, werkt samen met u en uw hardware om een ​​foto te maken en communiceert vervolgens met servers en andere apparaten op internet om die foto weer te geven op de apparaten van uw vriend. Software is ook extreem flexibel, waardoor het continu kan worden bijgewerkt en aangepast. Hoewel je zeker niet zou verwachten dat je draadloze router een andere antenne zou “groeien” of dat je smartphone een groter scherm zou krijgen terwijl deze op je nachtkastje wordt opgeladen, verwacht je dat je software regelmatig functies krijgt en groter wordt naarmate deze wordt bijgewerkt. Een ander groot voordeel van software is dat het oneindig lang meegaat. Zolang de software naar nieuwere hardware wordt gekopieerd voordat het huidige apparaat uitvalt, kan de informatie zelf bestaan ​​zolang het universum bestaat. Even verbazingwekkend is dat software kan worden vernietigd. Als er geen kopieën zijn en de software wordt verwijderd, is deze voor altijd verdwenen. Je kunt niet naar de winkel rennen en een vervanger halen voor informatie die nergens anders heeft bestaan. Het oplossen van een softwareprobleem is meestal complexer dan het oplossen van een hardwareprobleem. Hardwarestoringen zijn vaak eenvoudig: er is iets kapot of niet en moet mogelijk worden vervangen. De stappen die nodig zijn om een ​​softwareprobleem op te lossen, zijn afhankelijk van de informatie die u over de fout krijgt, wat andere software draait, op welke hardware die software draait, enz. De meeste softwareproblemen beginnen met een foutmelding of een andere indicatie. Hier moet u uw proces voor probleemoplossing starten. Zoek online naar de fout of het symptoom en vind een goede gids voor het oplossen van problemen waarmee u het probleem kunt oplossen.

Firmware is virtueel: het is software die speciaal is ontworpen voor een stuk hardware

Hoewel het niet zo’n gebruikelijke term is als hardware of software, firmware is overal – op uw smartphone, het moederbord van uw pc, zelfs de afstandsbediening van uw tv. Firmware is slechts een speciaal soort software dat een zeer beperkt doel dient voor een stuk hardware. Hoewel u regelmatig software op uw computer of smartphone kunt installeren en verwijderen, is het mogelijk dat u de firmware op een apparaat slechts zelden of nooit bijwerkt en dit waarschijnlijk alleen doet als de fabrikant daarom vraagt, waarschijnlijk om een ​​probleem op te lossen. probleem.

Hoe zit het met wetware?

Wetware verwijst naar het leven – jij, ik, honden, katten, koeien, bomen – en wordt meestal alleen gebruikt met betrekking tot de technologiegerelateerde ‘waren’ waar we het over hadden, zoals hardware en software. Deze term wetware wordt nog steeds het vaakst gebruikt in sciencefiction, maar het wordt een steeds populairdere uitdrukking, vooral naarmate de mens-machine-interfacetechnologie vordert.